warzywa kapustne
Zobacz też kapustę ozdobną - oryginalną ozdobę na rabatę kwiatową.
warzywa korzeniowe
warzywa rzepowate
warzywa cebulowe
warzywa strączkowe

te i inne warzywa strączkowe
warzywa psiankowate
warzywa dyniowate

tetragoni. czterorożn.
szpinak nowozelandzki

te i inne warzywa liściowe
warzywa "wynalazki"
Warzywa mają niską wartość kaloryczną z uwagi na wysoką zawartość wody i niską zawartość tłuszczu.
Odmiany uprawne warzyw zwykle znacznie różnią się od ich protoplastów - dzikich gatunków botanicznych. Sztandarowym przykładem są takie warzywa jak kapusta biała, kalafior, brokuł, kalarepa, należą do tego samego gatunku - kapusty warzywnej (Brassica oleracea). Dzięki doborowi prowadzonemu przez hodowców uzyskano uwypuklenie różnych porządanych przez człowieka aspektów tego plastycznego gatunku - np. rozrośnięty zwarty mięsisty kwiatostan u kalafiora, silnie zgrubiała łodyga u kalarepy.
W praktyce ogrodniczej warzywa dzieli się na kilkanaście grup - kryterium podziału jest kombinacja podobnych wymagań uprawowych, podobny rodzaj użytkowania i pokrewieństwo botaniczne.