gatunektermin siewu; optym. temp. i czas kiełkowaniaczas produkcji; termin sadzeniarozstawauwagi
wysiewy b. wczesne (koniec zimy)
porluty - marzec; 16-18°C; 10-20d56-70 dni; koniec kwietnia - maj, może być silnie wyrośnięta30-45 x 7-20siewek nie pikować!
bóbpołowa lutego - połowa marca40-45 dni; koniec marca - początek kwietnia40-45 x 15-20można też z wysiewu do gruntu koniec marca - kwiecień
cebulapołowa lutego - połowa marca; 12-18°C; 10-20d50-60 dni; koniec kwietnia - początek maja, w fazie kilku liści20-30 x 5-8częściej przez wysiew nasion lub dymki
sałata masłowa i kruchapołowa lutego - połowa lipca; 16-18°C, 4-7d1-2 miesiące; początek kwietnia - połowa sierpnia, typowo kwiecień - początek maja20-40 x 20-30pod osłonami można przez cały rok; krucha w gruncie wysadzana do połowy lipca
kapusta głowiastadruga połowa lutego; 15-20°C; 5-10d42-56 dni; koniec marca - połowa kwietnia40-50 x 35-40odmiany najwcześniejsze
kalarepa wczesnakoniec lutego; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; początek kwietnia30 x 15-20zbiór w połowie maja
kalafior wczesnyostatnia dekada lutego; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; początek kwietnia70 x 50-60 lub 50 x 40odmiany wczesne
brokuł wczesnypołowa lutego - marzec; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; kwiecień60-75 x 35 lub 50-60 × 50zbiór letni
seler korzeniowy, seler naciowykoniec lutego - połowa marca; 20-22°C; 5-21d60-80 dni; połowa maja - początek czerwca50-30 x 30-20prowadzić w 14-18°C, gęstą można pikować 5 × 5 cm bez zagłębiania i uszkadzania korzeni
wysiewy marzec
kalafiorpierwsza i druga dekada marca; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; połowa kwietnia70 x 50-60 lub 50 x 40odmiany o średnim okresie wegetacji
kapusta głowiastaw marcu; nieogrzewany tunel lub szklarnia; 5-10d30-40 dni; kwiecień - połowa maja50-60 x 50odmiany średnio wczesne
sałata łodygowa - "głąbiki krakowskie"marzec4-7 tygodni; kwiecień20-40 x 20-30 
paprykapołowa marca - początek kwietnia; 22-24°C; 7-14d50-60 dni; koniec maja - początek czerwca35-50 x 30-40jednokrotne pikowanie lub siać po 2-3 szt. w doniczkach 9-10cm
pomidorpołowa marca - początek kwietnia; 20-22°C; 5-14d50-60 dni; koniec maja - początek czerwca40-100 x 30-80jednokrotne pikowanie lub siać po 2-3 szt. w doniczkach 8-10cm
burak liściowykoniec marca - kwiecieńpołowa kwietnia - początek maja40-50 x 20-30sukcesywne pozyskiwanie liści przez sezon
wysiewy kwiecień
sałata rzymskakwiecień4-7 tygodni; maj - czerwiec40-50 x 35nie ma tendencji do wybijania w kwiatostan
kalarepa średnio wczesnakwiecień; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; maj - początek czerwca50-30 x 20-50zbiór wczesnym latem
brokułkwiecień - maj, zwykle połowa maja; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; czerwiec-lipiec60-75 x 35 lub 50-60 × 50zbiór późnoletnio-jesienny
brukselkapołowa kwietnia; na rozsadniku; 5-10d45-56 dni; koniec maja - połowa czerwca50-70 x 50-60duże wymagania świetlne, nie za gęsto
dynia (zwyczajna, cukinia, kabaczek, patison, olbrzymia)połowa kwietnia; 22-24°C; 7-10d28-35d dni; ostatnia dekada majakrzaczaste: 100-120 x 60-80; pędowe: 100-200 x 80-150w doniczkach po 2-3 nasiona, zostawiać najsilniejszą siewkę
ogórekdruga połowa kwietnia; 22-24°C; 7-10d30-35 dni; ostatnia dekada maja80-120 x 15-25w doniczkach, nie pikować!; do ogrzanego gruntu, gdy średnia dobowa temp. 16°C
melondruga połowa kwietnia; 22-25°C; 7-10d30-45 dni; koniec maja - pierwsza połowa czerwca100-120 x 50-80w doniczkach 8-10 cm, nie pikować!; do ogrzanego gruntu
arbuzdruga połowa kwietnia; 22-25°C; 7-10d30-40 dni; koniec maja - początek czerwca100-120 x 50-80w doniczkach 7-8 cm, nie pikować!; do ogrzanego gruntu
kapusta głowiastakoniec kwietnia - początek maja; na rozsadniku; 5-10d30-40 dni; połowa maja - połowa czerwca65 x 50-60odmiany późne
wysiewy maj-czerwiec
kalarepa na latomaj-czerwiec; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; czerwiec-lipiec50-30 x 20-50zbiór lipiec-sierpień
kalarepa do przechowywania(odmiany późne) maj - początek czerwca; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; lipiec50-30 x 20-50zbiór wrzesień-październik, na przechowywanie
kalafior jesiennypołowa maja - połowa czerwca; 12-20°C; 5-10d35-45 dni; do końca lipca70 x 50-60 lub 50 x 40odmiany wczesne
brokuł późnypierwsza połowa czerwca; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; pierwsza połowa lipca60-75 x 35 lub 50-60 × 50zbiór jesienny
sałata masłowa i kruchapołowa lutego - połowa lipca; 16-18°C, 4-7d1-2 miesiące; początek kwietnia - połowa sierpnia20-40 x 20-30pod osłonami można przez cały rok; krucha w gruncie wysadzana do połowy lipca
wysiewy czerwiec-lipiec
jarmuż na zbiór późnypołowa maja - połowa lipca; 2 tyg.6-8 tygodni, gdy ma 10-15 cm; lipiec - początek września50 x 40-50 lub 75 × 35na zbiór jesienny lub zimowy
kalarepa na jesieńkoniec czerwca, początek lipca; 12-20°C; 5-10d30-40 dni; sierpień50-30 x 20-50zbiór jesienią
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji