atlas-roslin.pl

terminarz dla rozsady warzyw

warzywa warzywa warzywa warzywawarzywa terminarz siewu warzyw do gruntu terminarz siewu warzyw do gruntuterminarz siewu warzyw do gruntuterminarz siewu warzyw do gruntu
w atlasie: warzywa
gatunektermin siewu; optym. temp. i czas kiełkowaniaczas produkcji; termin sadzeniarozstawauwagi
wysiewy b. wczesne (koniec zimy)
porluty - marzec; 16 – 18°C; 10 – 20d56 – 70 dni; koniec kwietnia - maj, może być silnie wyrośnięta30 – 45 x 7 – 20siewek nie pikować!
bóbpołowa lutego - połowa marca40 – 45 dni; koniec marca - początek kwietnia40 – 45 x 15 – 20można też z wysiewu do gruntu koniec marca - kwiecień
cebulapołowa lutego - połowa marca; 12 – 18°C; 10 – 20d50 – 60 dni; koniec kwietnia - początek maja, w fazie kilku liści20 – 30 x 5 – 8częściej przez wysiew nasion lub dymki
sałata masłowa i kruchapołowa lutego - połowa lipca; 16 – 18°C, 4 – 7d1 – 2 miesiące; początek kwietnia - połowa sierpnia, typowo kwiecień - początek maja20 – 40 x 20 – 30pod osłonami można przez cały rok; krucha w gruncie wysadzana do połowy lipca
kapusta głowiastadruga połowa lutego; 15 – 20°C; 5 – 10d42 – 56 dni; koniec marca - połowa kwietnia40 – 50 x 35 – 40odmiany najwcześniejsze
kalarepa wczesnakoniec lutego; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; początek kwietnia30 x 15 – 20zbiór w połowie maja
kalafior wczesnyostatnia dekada lutego; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; początek kwietnia70 x 50 – 60 lub 50 x 40odmiany wczesne
brokuł wczesnypołowa lutego - marzec; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; kwiecień60 – 75 x 35 lub 50 – 60 × 50zbiór letni
seler korzeniowy, seler naciowykoniec lutego - połowa marca; 20 – 22°C; 5 – 21d60 – 80 dni; połowa maja - początek czerwca50 – 30 x 30 – 20prowadzić w 14 – 18°C, gęstą można pikować 5 × 5 cm bez zagłębiania i uszkadzania korzeni
wysiewy marzec
kalafiorpierwsza i druga dekada marca; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; połowa kwietnia70 x 50 – 60 lub 50 x 40odmiany o średnim okresie wegetacji
kapusta głowiastaw marcu; nieogrzewany tunel lub szklarnia; 5 – 10d30 – 40 dni; kwiecień - połowa maja50 – 60 x 50odmiany średnio wczesne
sałata łodygowa - "głąbiki krakowskie"marzec4 – 7 tygodni; kwiecień20 – 40 x 20 – 30 
paprykapołowa marca - początek kwietnia; 22 – 24°C; 7 – 14d50 – 60 dni; koniec maja - początek czerwca35 – 50 x 30 – 40jednokrotne pikowanie lub siać po 2 – 3szt. w doniczkach 9 – 10cm
pomidorpołowa marca - początek kwietnia; 20 – 22°C; 5 – 14d50 – 60 dni; koniec maja - początek czerwca40 – 100 x 30 – 80jednokrotne pikowanie lub siać po 2 – 3szt. w doniczkach 8 – 10cm
burak liściowykoniec marca - kwiecieńpołowa kwietnia - początek maja40 – 50 x 20 – 30sukcesywne pozyskiwanie liści przez sezon
wysiewy kwiecień
sałata rzymskakwiecień4 – 7 tygodni; maj - czerwiec40 – 50 x 35nie ma tendencji do wybijania w kwiatostan
kalarepa średnio wczesnakwiecień; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; maj - początek czerwca50 – 30 x 20 – 50zbiór wczesnym latem
brokułkwiecień - maj, zwykle połowa maja; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; czerwiec – lipiec60 – 75 x 35 lub 50 – 60 × 50zbiór późnoletnio-jesienny
brukselkapołowa kwietnia; na rozsadniku; 5 – 10d45 – 56 dni; koniec maja - połowa czerwca50 – 70 x 50 – 60duże wymagania świetlne, nie za gęsto
dynia (zwyczajna, cukinia, kabaczek, patison, olbrzymia)połowa kwietnia; 22 – 24°C; 7 – 10d28 – 35d dni; ostatnia dekada majakrzaczaste: 100 – 120 x 60 – 80; pędowe: 100 – 200 x 80 – 150w doniczkach po 2 – 3 nasiona, zostawiać najsilniejszą siewkę
ogórekdruga połowa kwietnia; 22 – 24°C; 7 – 10d30 – 35 dni; ostatnia dekada maja80 – 120 x 15 – 25w doniczkach, nie pikować!; do ogrzanego gruntu, gdy średnia dobowa temp. 16°C
melondruga połowa kwietnia; 22 – 25°C; 7 – 10d30 – 45 dni; koniec maja - pierwsza połowa czerwca100 – 120 x 50 – 80w doniczkach 8 – 10 cm, nie pikować!; do ogrzanego gruntu
arbuzdruga połowa kwietnia; 22 – 25°C; 7 – 10d30 – 40 dni; koniec maja - początek czerwca100 – 120 x 50 – 80w doniczkach 7 – 8 cm, nie pikować!; do ogrzanego gruntu
kapusta głowiastakoniec kwietnia - początek maja; na rozsadniku; 5 – 10d30 – 40 dni; połowa maja - połowa czerwca65 x 50 – 60odmiany późne
wysiewy maj – czerwiec
kalarepa na latomaj – czerwiec; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; czerwiec – lipiec50 – 30 x 20 – 50zbiór lipiec – sierpień
kalarepa do przechowywania(odmiany późne) maj - początek czerwca; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; lipiec50 – 30 x 20 – 50zbiór wrzesień – październik, na przechowywanie
kalafior jesiennypołowa maja - połowa czerwca; 12 – 20°C; 5 – 10d35 – 45 dni; do końca lipca70 x 50 – 60 lub 50 x 40odmiany wczesne
brokuł późnypierwsza połowa czerwca; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; pierwsza połowa lipca60 – 75 x 35 lub 50 – 60 × 50zbiór jesienny
sałata masłowa i kruchapołowa lutego - połowa lipca; 16 – 18°C, 4 – 7d1 – 2 miesiące; początek kwietnia - połowa sierpnia20 – 40 x 20 – 30pod osłonami można przez cały rok; krucha w gruncie wysadzana do połowy lipca
wysiewy czerwiec – lipiec
jarmuż na zbiór późnypołowa maja - połowa lipca; 2 tyg.6 – 8 tygodni, gdy ma 10 – 15 cm; lipiec - początek września50 x 40 – 50 lub 75 × 35na zbiór jesienny lub zimowy
kalarepa na jesieńkoniec czerwca, początek lipca; 12 – 20°C; 5 – 10d30 – 40 dni; sierpień50 – 30 x 20 – 50zbiór jesienią