![ekologiczne liczby wskaźnikowe Asparagus officinalis (szparag lekarski)](/foto/_elw/5711.png)
![Asparagus officinalis](/foto/and/ANDAsparagus_officinalis.06.07.2008.1is.jpg)
![space_elw](/foto/rozne/sa-podane-w-pw.png)
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
wybrane okazy · selected collections ⇈
![](/foto/icon/ANDAsparagus_officinalis.26.06.2008.1-icon.jpg)
leg. Anna Nowak-Dańda
/rez. Przęślin, Ponidzie/
![](/foto/icon/jkr-0901-PICT0684c-icon.jpg)
leg. Jerzy Kruk
/Niecka Nidziańska/
![](/foto/icon/pkob-Asparagus-officinalis---05.07.2009-icon.jpg)
leg. Piotr Kobierski
/ok. Górzyna, woj. lubuskie/
![](/foto/icon/adobrz-szparag-2-icon.jpg)
leg. Adam Dobrzański
właściwości i zastosowanie
![wymagania uprawowe Asparagus officinalis (szparag lekarski)](/foto/_pu/5711.png)
wymagania i uprawa
Optymalne są gleby lekkie ale dobrze uprawione, zatrzymujące wodę, szybko nagrzewające się. Nie nadają się gleby ciężkie, podmokłe i o wysokim poziomie wody gruntowej. Odczyn gleby powinien być obojętny do lekko zasadowego.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◔ | ‘Argenteuil’ |
uprawa
Nasiona wysiewa się na rozsadniku gdy tylko pozwala na to pogoda, zwykle w początkach kwietnia. Sieje się w rzędy co 40-45 cm i w rzędzie co 4-5 cm. Nasiona kiełkują długo, do 6 tygodni. Należy systematycznie usuwać chwasty, bo rośliny początkowo są drobne i słabe.
Sadzić należy ostrożnie aby nie uszkodzić korzeni. Karpy rozrastają się w jednym kierunku, przeciwległym do miejsca zamierania starych pędów wyglądającego jak wgłębienie w karpie. Karpy należy orientować pączkami w jedną stronę, wzdłuż rzędu. Na dnie dołka o głębokości 25-30 cm usypuje się kopczyk ok. 8 cm wysoki i na nim rozkłada korzenie karpy, obsypuje się ziemią 5-10 cm ponad najwyższym pąkiem, w ciągu sezonu szczątkowe zagłębienie zostanie wyrównane przy okazji prac pielęgnacyjnych. Należy liczyć się z pewnym procentem wypadów po posadzeniu dlatego należy mieć rezerwę karp do dosadzania. Bardzo ważne jest systematyczne odchwaszczanie.
Szparagi zielone wycina się co 1-3 dni, odcinając wypustki kilka cm pod powierzchnią ziemi, gdy mają 15-20 cm długości. Są one mniej włókniste i mniej gorzkie niż wypustki bielone.