wartość
W praktyce ziołoleczniczej jako środek moczopędny stosuje się Petroselini radix (korzeń pietruszki).
siew
Zdolność kiełkowania zachowują przez 2-3 lata.
- wiosną (z przeznaczeniem korzeni na przechowywanie), w końcu kwietnia i do połowy maja,
Sieje się na głębokość 1-3 cm, głębiej na glebach lekkich. Nasiona kiełkują bardzo długo. W optymalnych warunkach po 2-3 tygodniach, w mniej sprzyjających ponad miesiąc. Korzystne jest okrycie np. agrowłókniną co przyśpiesza wschody. W razie potrzeby należy podlewać. Przesuszenie gleby w okresie wschodów znacznie je opóźnia i wschody są słabe, nierównomierne.
Rozstaw rzędów zależy od sposobu uprawy. Przy uprawie na zbiór pęczkowy można przyjąć 20-25 cm a dla przechowywania korzeni 30-45 cm. Przerywa się kilkukrotnie, za pierwszym razem najgęściejsze skupienia. W rzędzie gęstość roślin zależy od sposobu użytkowania. Na młode korzenie można pozostawiać rośliny gęściej w odległości 2 cm, na zbiór dużych korzeni do przechowywania co 5-6 cm. Korzystny jest wysiew pasowy, z roślinami rozmieszczonymi w pasie 10 cm, ale też i trudniejszy w uprawie.
zmianowanie i uprawa gleby
Pietruszka jest typowo w plonie głównym. W przypadku uprawy z wczesnego siewu na zbiór pęczkowy w czerwcu, możliwa jest uprawa drugiego plonu.
wymagania
Optymalne są gleby średnie, żyzne, zasobne w próchnicę, głęboko uprawione, o dobrej strukturze, nie zaskorupiające się i nie podmokłe. Odczyn zbliżony do obojętnego. Na glebach ciężkich, zwartych, korzenie nie wykształcają się prawidłowe, często są zdeformowane, krótkie lub rozwidlone.
Nie jest wrażliwa na wiatry.
zbiór i przechowywanie
Przechowuje się w temperaturze zbliżonej do 0°C w warunkach wysokiej wilgotności, np. w wilgotnym piasku. Przechowuje się gorzej od marchwi. Późne odmiany, do wiosennego użytkowania, najlepiej przechowują się pozostawione na zimę w polu (np. 'Berlińska').
odmiany
Odmiany korzeniowe różnią się długością kształtem i długością korzenia, długością wegetacji, zdatnością do przechowywania, mrozoodpornością.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#23) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
A · Alba · Astra · C · Cukrowa · E · Extra Triple Curled · F · Fest · Festival 68 · G · Gigante d'Italia · H · Hablange Brandenburska · Halblange - Berlińska GOF · Halblange - Eagle · Halblange-Berliner · J · Jagienka · K · Kaśka · Kinga · L · Lenka · M · Moss Curled 2 · N · Natalka · O · Ołomuńcka · Osborne · R · Roksana · S · Samba · Sonata · V · Vistula · W · Warta○ | ‘Alba’ — średnio późna; do bezpośredniego spożycia, do długiego przechowywania, do przetwórstwa na mrożonki i susz; odporna na brunatnienie korzenia i choroby przechowalnicze; korzenie wydłużone stożkowate, skórka biała; miąższ nieciemniejący, biały, aromatyczny |
○ | ‘Cukrowa’ — wczesna; do bieżącego spożycia w okresie letnim i jesiennym; korzeń stożkowaty, w górze szeroki, 14-17 cm długości; miąższ biały, jędrny |
‘Hablange Brandenburska’ — późna; do bieżącego spożycia lub przechowywania; korzenie 19-21 cm długości | |
◔ | ‘Halblange - Berlińska GOF’ (Halblange-Berliner) — późna, bardzo plenna, niezawodnie plonująca; do uprawy na użytek jesienno-zimowy, do długiego przechowywania; można stosować wysiewy zimowe w listopadzie; korzeń długi, ostro zakończony, skórka biała; miąższ białokremowy, jędrny, ścisły |
▫ | ‘Halblange - Eagle’ |
◔ | Halblange-Berliner (‘Halblange - Berlińska GOF’) — późna, bardzo plenna, niezawodnie plonująca; do uprawy na użytek jesienno-zimowy, do długiego przechowywania; można stosować wysiewy zimowe w listopadzie; korzeń długi, ostro zakończony, skórka biała; miąższ białokremowy, jędrny, ścisły |
▫ | ‘Jagienka’ — średnio wczesna, 160-180 dni wegetacji do zbioru; do bezpośredniego spożycia, przechowywania i do przetwórstwa; niska skłonność do tworzenia pędów nasiennych; korzenie stożkowate, wydłużone, 17-22 cm, 160-200 g, skórka gładka, jasnokremowa, miąższ kremowobiały, jędrny |
▫ | ‘Kaśka’ — średnio wczesna, 150-180 dni od siewu do zbioru; do bezpośredniego spożycia, przechowywania i do przetwórstwa; korzeń wydłużony stożkowaty, kremowobiały, 15-20 cm, 150-200 g, miąższ kremowobiały, jędrny |
▫ | ‘Kinga’ — średnio późna, plenna, o wysokim plonie handlowym; na zbiór pęczkowy, do bieżącego spożycia, przetwórstwa (susz, mrożonki) i do długiego przechowywania (do końca kwietnia); korzenie typu berlińskiego, stożkowaty wydłużony, do 19 cm długości, skórka biała, gładka; kora i walec osiowy jednolitej barwy, białe do białokremowych |
○ | ‘Lenka’ — średnio późna; do przechowywania; korzenie 18-23 cm długości |
◔ | ‘Ołomuńcka’ — późna, 180-200 dni od siewu do zbioru, dobrze plonuje na glebach lekkich i znosi dłuższe okresy suszy; do bieżącego spożycia, dla przetwórstwa i do długiego przechowywania; korzeń długi, spiczasto zakończony, bez wyraźnego poprzecznego prążkowania i bez tendencji do rozwidleń; miąższ biały, zwarty, bardzo aromatyczny |
▫ | ‘Osborne’ |
▫ | ‘Roksana’ — średnio późna, 180-200 dni od siewu do zbioru; niska skłonność do tworzenia pędów kwiatostanowych; zalecana uprawa na redlinach, możliwy siew zimowy (listopad-grudzień); do bezpośredniego spożycia, przechowywania i przetwórstwa; korzeń wydłużony stożkowaty, 15-20 cm, 100-150 g; miąższ kremowobiały, jędrny |
○ | ‘Samba’ — późna, z bardzo wysokim udziałem plonu handlowego; do bezpośredniego spożycia lub przechowywania; korzenie stożkowate, bardzo długie, 23-25 cm, skórka biała, bez ordzawień, miąższ ścisły |
▫ | ‘Sonata’ — późna, bardziej odporna na suszę, zwłaszcza w okresie wschodów; do bezpośredniego spożycia lub długiego przechowywania; korzenie wydłużone stożkowate, 23-34 cm długości, ostro zakończone; skórka gładka, biała, bez tendencji do ordzewień; miąższ ścisły, kremowobiały |
○ | ‘Vistula’ — średnio późna, w typie 'Berlińskiej'; do bezpośredniego spożycia, przechowywania lub na przetwórstwo; możliwy siew zimowy (listopad-grudzień), na wczesny zbiór pęczkowy; korzeń wydłużony stożkowaty, 19-22 cm długości, skórka biała; miąższ kremowy, jędrny, bardzo aromatyczny |
○ | ‘Warta’ — późna; do bezpośredniego spożycia lub przechowywania; korzenie stożkowate, 21-23 cm długości; skórka biała do szarobiałej, bez tendencji do ordzewień; miąższ ścisły, kremowobiały |
▫ | ‘Astra’ — liście kędzierzawe; do całorocznej uprawy w gruncie, szybko odrasta po ścięciu |
▫ | ‘Extra Triple Curled’ — kędzierzawa |
◔ | ‘Fest’ — wczesna, do całorocznej uprawy, szybko odrasta po ścięciu; liście gładkie, silnie aromatyczne |
○ | ‘Festival 68’ — pierwszy zbiór liści ok. 100 dni po siewie; na zbiór wiosenny wysiewać w lip[cu, na letni jesienny wysiewać na przedwiośniu; liście gładkie, intensywnie zielone, silnie aromatyczne, gęste, odporne na żółknięcie, tolerancyjne wobec mączniaka prawdziwego; nie tworzy korzenia palowego; na natkę do bezpośredniego spożycia, mrożenia lub suszenia |
○ | ‘Gigante d'Italia’ — liście gładkie, aromatyczne; nie tworzy korzenia palowego, można pozostawiać w gruncie na zbiór wiosenny; na natkę do bezpośredniego spożycia, mrożenia lub suszenia |
◔ | ‘Moss Curled 2’ — liście kędzierzawe, aromatyczne; nie tworzy korzenia palowego; do bezpośredniego spożycia i na susz; można zimować w gruncie; |
▫ | ‘Natalka’ — liście gładkie, aromatyczne; bez korzenia palowego |