Wartość odżywcza bakłażana jest niska. Wysoka natomiast wartość kulinarna z uwagi na ciekawą konsystencję w potrawie oraz specyficzny, przyjemny smak.
Wartość kaloryczna wynosi 20kcal/100 g. Zwartość białka 0.3-1.5g/100 g, tłuszczu 0.1g/100 g, węglowodanów 3.8g/100 g. Sporo jest soli mineralnych: potasu, fosforu i wapnia.Warzywo psiankowate; rzadko u nas uprawiane. Może być uprawiana w gruncie, z rozsady, na szczególnie dogodnych, ciepłych stanowiskach lub (pewniej) pod osłonami
Wartość kaloryczna wynosi 20kcal/100 g. Zwartość białka 0.3-1.5g/100 g, tłuszczu 0.1g/100 g, węglowodanów 3.8g/100 g. Sporo jest soli mineralnych: potasu, fosforu i wapnia.
Nasiona do wschodów wymagają wysokiej temperatury >20°C, najlepiej w okolicy 25°C; wschody trwają do 2-3 tygodni. Siewki z rozwiniętymi liścieniami i zaczątkiem pierwszego liścia, pikuje się do doniczek o średnicy 6-8 cm. Rozsadę należy prowadzić w temperaturze >18°C.
Do gruntu wysadza się po zahartowaniu przez ograniczenie podlewania i wietrzenie. Sadzić należy w końcu maja lub na początku czerwca, gdy ziemia nagrzeje się i ustali się ciepła pogoda. Rozstawa co 60 × 50 lub 60 × 60 cm.
Należy uważać by nie uszkodzić bryły korzeniowej gdyż korzenie źle się regenerują. Posadzona rozsada musi być obficie podlana aby ułatwić integracje bryły korzeniowej z ziemią.Dla przygotowania rozsady nasiona wysiewa się od połowy marca do początku kwietnia; produkcja rozsady trwa 8-10 tygodni; tak aby wysadzać do gruntu w ostatniej dekadzie maja lub na początku czerwca.
Do gruntu wysadza się po zahartowaniu przez ograniczenie podlewania i wietrzenie. Sadzić należy w końcu maja lub na początku czerwca, gdy ziemia nagrzeje się i ustali się ciepła pogoda. Rozstawa co 60 × 50 lub 60 × 60 cm.
wymagania
Wymaga gleb przeciętnie zwięzłych, żyznych, szybko nagrzewających się, nie podmokłych. Odczyn zbliżony do obojętnego. Wymagania nawozowe są wysokie.Oberżyna ma stosunkowo płytki system korzeniowy a wymagania wodne wysokie. Przy braku wody przestaje rosnąć i może zrzucać zawiązki i kwiaty.
zmianowanie
Z uwagi na późne sadzenie rozsady (pocz. czerwca) możliwa jest uprawa przedplonu np. rzodkiewki, sałaty lub szpinaku zimowego, ewentualnie innych zbieranych jako przedplon śródrzędowy.Nie powinna być uprawiana po innych warzywach psiankowatych ani po warzywach korzeniowych i kapustnych. Przerwa w uprawie na tym samym miejscu powinna wynosić 3-4 lata.
zbiór i przechowywanie
W fazie dojrzałości fizjologicznej mają skórkę matową, z brunatnozielonymi pasami, są mniej wartościowe, gorzkawe w smaku.
Owoce odcina się sekatorem lub ostrym nożem, wraz z fragmentem szypuły. Wczesny zbiór sprzyja wiązaniu i dorastaniu kolejnych owoców. Jednak plon z krzaczka nie jest duży i ogranicza się w naszych warunkach jednym do pięciu owoców.
Nie nadają się do długiego przechowywania.Jadalne są nie w pełni dojrzałe owoce, z jeszcze gąbczastym gniazdem nasiennym z zawiązkami nasion. W tej fazie są nieco mniejsze od w pełni dojrzałych, mają błyszczącą skórkę, typowo ciemnofioletową.
Owoce odcina się sekatorem lub ostrym nożem, wraz z fragmentem szypuły. Wczesny zbiór sprzyja wiązaniu i dorastaniu kolejnych owoców. Jednak plon z krzaczka nie jest duży i ogranicza się w naszych warunkach jednym do pięciu owoców.

Poszczególne odmiany znacznie różnią się wybarwieniem owoców. Obok typowej ciemnofioletowej barwy są jasnofioletowe, żółte, zielone, pasiaste.Do uprawy w warunkach Polski nadają się odmiany wczesne, o krótkim okresie wegetacji.
⇈🌱🌸 opcje Bazaru
odmiany (form i odmian #2) analiza dostępności nasion
- ◑ ‘Black Beauty’ #4
- ▫ ‘Violetta Lunga 3’ — owoce wydłużone, skórka ciemnofioletowa, miąższ białozielony
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Black Beauty/ #6

leg. Barbara Łotocka #4