właściwości i zastosowanie

Bylina uprawiana jako warzywo liściowe. Odmiana

Naturalne stanowiska na wilgotnych łąkach w dolinach rzecznych i na kamienistych zboczach (nie w Polsce). W ogrodzie jest stosunkowo plastyczny i radzi sobie także na glebach suchszych latem i przepuszczalnych.
Liście szczypiorku są użytkowane niemal wyłącznie jako warzywo przyprawowe. Mogą być składnikiem sałatek itp. Mają specyficzny aromat podobny do szczypioru zwykłej cebuli ale nie są ostre, są bardziej sztywne, twarde i oczywiście mają o wiele mniejszą średnicę.
wymagania
Szczypiorek jest wystarczająco mrozoodporny dla zimowania w gruncie. Rozpoczyna wegetację wczesną wiosną, w tym czasie co cebula siedmiolatka (Allium fistulosum) lub nieco później. Jednak szybciej rośnie dopiero gdy temperatura osiąga 15°C. Gdy jest pędzony zimą, to najszybszy wzrost przebiega w temperaturze 20-30°C.
Jest odporny na niedobór wody. W przypadku jej deficytu szczypior jest twardszy i bardziej ostry.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#10) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
○ | bez odmiany |
○ | bez odmiany |
◔ | ‘Bohemia’ — wczesna, plenna, do uprawy polowej i pędzenia; liście średnio długie i średnio grube; dobrze zimuje |
‘Diva’ | |
▫ | ‘Elbe’ — białe |
○ | ‘Forescate’ — odmiana ozdobna o intensywnie różowych kwiatach |
▫ | ‘Fortel’ |
○ | ‘Jowisz’ — do uprawy w gruncie i do wczesnego pędzenia pod osłonami, z dobrą równoczesnością wybijania szczypioru podczas pędzenia, stosunkowo odporne na porażenie przez rdzę pora; rośliny dość wysokie, szczypior mocny, dość sztywny; liście stosunkowo długie (53-62cm) i grubsze (4.5-7.7mm) |
◔ | ‘Prager’ (Prazska) — wczesna, bardzo plenna, do uprawy polowej i do pędzenia; liście średnio długie, wąskie |
◔ | Prazska (‘Prager’) — wczesna, bardzo plenna, do uprawy polowej i do pędzenia; liście średnio długie, wąskie |
○ | ‘Wulkan’ — do uprawy w gruncie i do wczesnego pędzenia pod osłonami, z dobrą równoczesnością wybijania szczypioru podczas pędzenia; rośliny średniej wysokości, kępki zwarte, mocne, silnie krzewiące się rozłogami; liście średniej długości (41-60cm) i grubości (4.2-7.3mm) |
uprawa
użytkowanie
Szczypiorek jest wieloletnią byliną o krótkim poziomym kłączu na którym tworzą się pączki-cebulki wyrastające w liście i pędy kwiatostanowe. Z czasem tworzy kępki, a następnie darń, która jest gęstsza gdy nie dopuszczać do kwitnienia.
W temperaturze kilku stopni i przy wysokiej wilgotności może być przechowywany do dwóch tygodni, poza tym szybko więdnie i żółknie.
pędzenie szczypiorku
Dla potrzeb pędzenia używa się kępek dwuletnich lub bardzo silnych rocznych, z uprawy z siewu do gruntu lub z rozsady. Najsilniejsze kępki roczne, o średnicy przynajmniej 8cm, tworzą się przy wysokim nawożeniu azotem i dostatku wody w okresie krzewienia, tj. od połowy czerwca do końca lipca. Szczypior z kępek przeznaczonych do pędzenia nie może być pozyskiwany.
Pędzenie kępek prowadzi się sukcesywnie, w okresie od października do lutego.
Bezpośrednio po zabiegu kępki umieszcza się w skrzynkach lub donicach. Nie trzeba dodawać ziemi ani ich obsypywać. Dla szybkiego ruszenia wegetacji temperatura w pierwszych dwóch tygodniach powinna wynosić 22-24°C, potem dla uzyskania jędrnych liści powinna wynosić 14-16°C. Szczypiorek w pierwszym okresie można pędzić przy słabym oświetleniu, w ostatnich dwóch tygodniach oświetlenie powinno być pełne dla dobrego wybarwienia i większej sztywności liści. Zapotrzebowanie na wodę jest wysokie. Powietrze powinno mieć 70-75% wilgotności, przy wyższej łatwiej szerzą się choroby, a szczypior jest wiotki i łatwo więdnie. W układach produkcyjnych zbiór prowadzi się jednorazowo i wyeksploatowane kępki są wyrzucane.
wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Marek Snowarski
/dolina Bystrzycy, Ratyń-Gałów k. Wrocławia, na wysokości Jarnołtowa/

leg. Jerzy Kruk
/okolice Staszowa/

leg. Konrad Kaczmarek