wartość
Wartość energetyczna korzeni wynosi średnio 38kcal/100g. Zwartość białka 1-2.5g/100g, tłuszczu 0.1g/100g, węglowodanów 4-9g/100g. Zawartość witamin jest niska.
uprawa
Najwcześniej sieje się gdy gleba osiągnie temperaturę 8°C (w niższej nasiona nie skiełkują). Ma to miejsce zwykle w początku kwietnia. W zależności od przeznaczenia i odmiany można siać aż do początku lipca.
Wysiewy majowe można przeznaczyć na zbiór korzeni w okresie letnio-jesiennym.
Sieje się w rozstawie rzędów 30-50 cm. Dla zbioru pęczkowego kłębiki wysiewa się w odległość 3-5 cm. Sieje się na głębokość 1-3 cm. Siewki wschodzą po 7-10 dniach.
Przy uprawie na korzenie przerywa się siewki jednokrotnie w fazie 2-4 liści, tak aby rośliny rosły w odległości 6-10 cm. Przy gęstych wschodach przerywamy dwukrotnie. Po raz pierwszy zostawiając rośliny co 2cm, a po 2-3 tygodniach w docelowej rozstawie 6-10(15)cm. Siewki z pierwszej przerywki, po skróceniu liści, można użyć jako rozsady dla dosadzania. Rośliny z drugiej przerywki można użytkować jako boćwinę. Buraki nie powinny rosnąć zbyt rzadko, bo wtedy korzenie wyrastają zbyt duże, są wtedy mniej wartościowo handlowo i smakowo.
zmianowanie
wymagania
Na silne wiatry nie jest wrażliwy.
zbiór i przechowywanie
Korzenie zbiera się gdy osiągną kształt charakterystyczny dla odmiany a dolne liści zaczynają żółknąć. Przejrzałe korzenie są mniej smaczne, poznaje się je po wyrastaniu bocznych rozet liściowych. Dla konserwowania w całości zbiera się odpowiednio wcześnie, gdy osiągną średnicę 2.5-5 cm.
odmiany
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:
rozstawa: 30 – 50 × 3 – 10 cm⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#26) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
A · Astar F1 · B · Betako F1 · Bonel · Borus · C · Ceryl · Chrobry · Crosby · Cylindra · Czerwona Kula · Czerwona Kula 2 · Czerwona Kula REW · D · D'Egypte · E · Egipski · F · Forono · K · Karmazyn · M · Mars F1 · N · Napoleon · Nochowski · O · Okrągły Ciemnoczerwony · Okrągły Regulski · Opolski · P · Patryk · Polglob F1 · R · Regulski Cylinder · Roy · Rywal · T · Turkus · Tytus◔ | ‘Astar F1’ — wczesna, bardzo plenna, do bezpośredniego spożycia, na zbiór pęczkowy, do przechowywania i dla przetwórstwa zwłaszcza na soki i koncentraty; korzeń płytko zagłębiony, z cienką warstwą korka w nasadzie liści, możliwy zbiór mechaniczny; skórka bardzo gładka, łatwa do oczyszczenia; miąższ wiśniowo-amarantowy, pierścienie prawie niedostrzegalne, bardzo smaczny |
▫ | ‘Betako F1’ — średnio późna, zbiór po 115-120 dniach od siewu, plenna, dobra handlowa struktura plonu, do bezpośredniego spożycia, dla przetwórstwa, bardzo dobre właściwości dla przechowywania; korzenie kuliste, średniej wielkości, skórka ciemnoczerwona, miąższ krwisto czerwony, bez wyraźnych pierścieni |
▫ | ‘Bonel’ — do uprawy na pęczki (botwina) i do przechowywania, wysoce odporna ja jarowizację; korzenie kuliste, typu Czerwona Kula, średniej wielkości, skórka gładka, dość cienka, błyszcząca; miąższ ciemnokrwistoczerwony, na przekroju bez wyraźnych pierścieni |
○ | ‘Borus’ — plenna, do bezpośredniego spożycia i długiego przechowywania; korzenie kuliste, duże, silnie wybarwione, pierścienie na przekroju słabo widoczne; bez skłonności do gromadzenia azotanów, tolerancja na chwościka |
▫ | ‘Ceryl’ — korzenie kuliste, wyrównane, o delikatnej skórce; wysoka zawartość betaniny daje dobry surowiec do produkcji soków, koncentratów i barszczu; plenna, tolerancyjna na chwościka buraka i mączniaka prawdziwek, odporna na wybijanie w pędy nasienne |
▫ | ‘Chrobry’ — korzenie kuliste, dobrze wybarwione, o bardzo wysokiej zawartości betaniny i cukrów, niska skłonność do gromadzenia azotanów; polecane do przetwórstwa |
▫ | ‘Crosby’ |
○ | ‘Cylindra’ — odmiana wczesna, zbiór po 60 dniach od siewu, do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa i przechowywania zimowego; zgrubienie korzenia cylindryczne, 15-18 cm, gładkie, dobrze wybarwione; miąższ równomiernie wybarwiony, o dużej zawartości cukrów i betaniny, smaczny |
◔ | ‘Czerwona Kula’ — średnio późna, od siewu do zbioru 100-110 dni, wybitnie plenna (do 50-60t/ha), na użytek letni lub jesienny, z późniejszego siewu zbiór do przechowywania, do konserwowania i mrożenia; korzeń kulisty, w dole stożkowaty, skórka gładka, intensywnie czerwona (nie ciemnobordowa), miąższ wiśniowoczerwony, bardzo słodki, soczysty, delikatny, smaczny, pierścienie słabo widoczne |
▫ | ‘Czerwona Kula 2’ (Czerwona Kula REW) — średnio późna, od siewu do zbioru 100-110 dni, wybitnie plenna (do 50-60t/ha), na użytek letni lub jesienny, z późniejszego siewu zbiór do przechowywania, do konserwowania i mrożenia; korzeń kulisty, w dole stożkowaty, skórka gładka, intensywnie czerwona (nie ciemnobordowa), miąższ wiśniowoczerwony, bardzo słodki, soczysty, delikatny, smaczny, pierścienie słabo widoczne |
▫ | Czerwona Kula REW (‘Czerwona Kula 2’) — średnio późna, od siewu do zbioru 100-110 dni, wybitnie plenna (do 50-60t/ha), na użytek letni lub jesienny, z późniejszego siewu zbiór do przechowywania, do konserwowania i mrożenia; korzeń kulisty, w dole stożkowaty, skórka gładka, intensywnie czerwona (nie ciemnobordowa), miąższ wiśniowoczerwony, bardzo słodki, soczysty, delikatny, smaczny, pierścienie słabo widoczne |
◔ | ‘D'Egypte’ (Egipski) — bardzo wczesna, plenna, głównie z wczesnego siewu na zbiór pęczkowy, ogonki liściowe grubawe, czerwone, liście zielone z czerwoną nerwacją, z późniejszych siewów może być długo przechowywany korzeń spłaszczony; miąższ ciemny, amarantowy z jaśniejszymi pierścieniami, bardzo smaczny |
◔ | Egipski (‘D'Egypte’) — bardzo wczesna, plenna, głównie z wczesnego siewu na zbiór pęczkowy, ogonki liściowe grubawe, czerwone, liście zielone z czerwoną nerwacją, z późniejszych siewów może być długo przechowywany korzeń spłaszczony; miąższ ciemny, amarantowy z jaśniejszymi pierścieniami, bardzo smaczny |
▫ | ‘Forono’ — korzenie cylindryczne, 250-500 g wagi, jednolicie krwistoczerwono na przekroju; wysoki plon; do bezpośredniego spożycia i do długiego przechowywania |
▫ | ‘Karmazyn’ — do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa i przechowywania; korzenie kuliste, na przekroju jednolicie ciemnoczerwone; niska skłonność do akumulowania azotanów, duża zawartość betaniny przy korzystnym stosunku do wulgaksantyny |
▫ | ‘Mars F1’ — średnio późna, od siewu do zbioru 110-115 dni, do bezpośredniego spożycia (atrakcyjna, gładka skórka, mała szerokość nasady rozety liściowej), bardzo dobrze się przechowuje, polecana do przetwórstwa; korzenie kuliste, średniej wielkości, na przekroju intensywnie ciemnoczerwone |
▫ | ‘Napoleon’ |
○ | ‘Nochowski’ — wczesna, bardzo plenna (55-60t/ha), do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa, do długiego przechowywania; korzenie kuliste do kulisto-spłaszczonych; miąższ ciemnowiśniowy, pierścienie słabo widoczne, wysoka zawartość suchej masy, cukrów i betaniny |
◔ | ‘Okrągły Ciemnoczerwony’ — średnio późna, 110-120 dni od siewu, plenna, na letni zbiór pęczkowy, do bezpośredniego spożycia oraz na użytek zimowy, bardzo dobrze przechowuje się zimą; korzenie kuliste, średniej wielkości, ok. 300 g, miąższ intensywnie i równomiernie wybarwiony, o wysokiej zawartości cukrów i betaniny, o słabej skłonności do akumulacji azotanów |
▫ | ‘Okrągły Regulski’ |
◔ | ‘Opolski’ — późna, okres wegetacji 110-120 dni, plenna, do bezpośredniego spożycia, przechowywania lub przetwórstwa; korzenie cylindryczne, wydłużone, 4-8 cm średnicy, skórka gładka, delikatna; miąższ karminowoczerwony, pierścienie ledwo widoczne, smaczny |
◔ | ‘Patryk’ — średnio późna, plenna, >80% kłębków jednonasienna, zalecana do siewu precyzyjnego, dla przetwórstwa i średniodługiego przechowywania, tolerancyjna na chwościka buraka i mączniaka prawdziwego; miąższ purpurowoczerwony, z prawie niedostrzegalnymi pierścieniami, delikatny, smaczny, z bardzo wysoką zawartością betaniny i korzystnym stosunkiem do wulgoksantyny |
○ | ‘Polglob F1’ — wczesna, bardzo plenna, bez tendencji do gromadzenia azotanów, odporna na wybijanie w pędy nasienne, wysoka zawartość suchej masy, cukrów i betaniny, polecana do przetwórstwa, zwłaszcza na soki, barszcze i suchy barwnik spożywczy; korzeń płytko zagłębiony; miąższ bardzo smaczny |
▫ | ‘Regulski Cylinder’ |
▫ | ‘Roy’ |
◔ | ‘Rywal’ — wczesna, zbiór po 60 dniach, do bezpośredniego spożycia, dla przetwórstwa i na użytek zimowy; korzeń silnie wydłużony cylindryczny, 15-18 cm długości, skórka gładka, bardzo dobrze wybarwiona; miąższ silnej barwy, duża zawartość betaniny i cukrów |
▫ | ‘Turkus’ — korzenie półdługie; polecana do przetwórstwa i bezpośredniego spożycia; miąższ soczysty i delikatny, pierścienie słabo widoczne; tolerancyjna na chwościka; wymaga gleb dobrych, głębokich |
○ | ‘Tytus’ — korzenie długie, walcowate; polecana do przetwórstwa na sok i plastry oraz do bezpośredniego spożycia; miąższ soczysty, bardzo dobrze wybarwiony i bardzo delikatny plenna, tolerancyjna na chwościka; wymaga gleb dobrych, głębokich |