Częścią użytkową są liście, czasem wraz z młodymi pędami (np. szpinak nowozelandzki, portulaka warzywna) lub z mięsistymi ogonkami liściowymi (burak liściowy) albo same ogonki liściowe (seler naciowy w odmianach).
Zjadane są na surowo jako składnik surówek (np. sałata) lub przyprawa (natka pietruszki, rzeżucha, rukola) albo po sparzeniu, uduszeniu, upieczeniu lub ugotowaniu ("szpinaki").
![Tetragonia tetragonioides (tetragonia czterorożna)](/foto/icon/20130729-3936-dokument-1121-1-icon.jpg)
efu/4
tetragoni. czterorożn.
szpinak nowozelandzki
![Lepidium sativum (pieprzyca siewna)](/foto/icon/20140420-5552-dokument-1617-44-icon.jpg)
u/5
pieprzyca siewna
rzeżucha
![Hablitzia tamnoides (szpinak kaukaski)](/foto/icon/wmsz-SAM_8305-dokument-8854-1-icon.jpg)
u
szpinak kaukaski
hablicja
![Basella alba (wyćwiklin biały)](/foto/icon/pk-Basella_alba_2_OB_Munchen_D_07.12-dokument-13368-1-icon.jpg)
u
wyćwiklin biały
szpinak malabarski
![warzywa kapustne](/foto/icon/adobrz-kapusta-wloska-dokument-8464-1-icon.jpg)
niektóre: pekińska, pakchoi, mizuna ...