atlas-roslin.pl
takson uprawiany [24][491]

Cucumis sativus L. [🔉 ku·ku·mis sa·t·wus]

ogórek siewny, (ogórek gruntowy, ogórek szklarniowy)
cechy diagnostyczne w kluczu:Cucumis (ogórek)kl 9348

wartość

wymagania uprawa Cucumis sativus (ogórek siewny)
🌱
Wartość energetyczna ogórka jest najniższa wśród warzyw i wynosi 6 – 14 kcal/100 g. Odpowiada temu niewysoka zawartość składników odżywczych: białka 0.3 – 0.7g/100 g, tłuszczu 0.1g/100 g, węglowodanów 1.1 – 2.5g/10 g. Oprócz tego stosunkowo dużo jest soli mineralnych i nieco witamin.

Ponieważ ogórki są spożywane w dużej ilości i przeważnie bez obróbki termicznej (na surowo lub kiszone) to rola odżywcza jeśli chodzi o sole mineralne i witaminę C może być istotna.

o znaczeniu produkcyjnym

uprawa

Ogórki uprawiane są z siewu do gruntu na miejsce stałe lub z rozsady. Z siewu uprawia się zwłaszcza w gruncie, gdyż rozsady źle znosi zmianę warunków i przesadzanie, w efekcie nie ma istotnego przyśpieszenia plonowania.
Masa tysiąca nasion wynosi 17 – 33 g, w jednym gramie znajduje się 30 – 60 nasion. Zdolność kiełkowania zachowują bardzo długo, do 10 lat.
Cucumis sativus
pokrój roślin uprawianych w szklarni
Cucumis sativus (ogórek siewny)
Uprawa z siewu do gruntu na miejsce stałe. Ogórki są zupełnie nieodporne na przymrozki, a dłużej utrzymujące się kilkustopniowe chłody mogą zniszczyć już wyrośnięte rośliny. Dlatego siew prowadzi się w drugiej połowie maja, gdy średnia temperatura dobowa osiągnie 16°C, po ogrzaniu się gruntu. Dla opóźnienia zbioru można wysiewać do połowy czerwca.

Wysiewa się na głębokość 2 cm, do wilgotnej gleby. Stosuje się rozstawę rzędów 80 – 120 cm i roślin w rzędzie 15 – 25 cm.

Uprawa z rozsady jest stosowana głównie pod osłonami. Ogórek źle znosi uszkodzenia systemu korzeniowego dlatego należy rozsadę przygotowywać w docelowych doniczkach.

Wysiewa się 30 – 35 dni przed sadzeniem rozsady tj. w drugiej połowie kwietnia dla uprawy gruntowej lub odpowiednio wcześniej dla uprawy pod osłonami. Do gruntu wysadza się w ostatniej dekadzie maja.

Do jednej doniczki wysiewa się po 2 nasiona, słabszą siewkę potem się usuwa przez uszczyknięcie (nie wyrywać!). Optymalna temperatura dla wschodów wynosi ok. 22 – 25°C a dla rozwoju siewek ok. 20°C lub więcej, gdy rozsada ma być sadzona pod osłonami. Dla lepszego ukorzeniania można wysiewać do doniczek wypełnionych ziemią częściowo, w 3/4, po rozłożeniu liścieni uzupełnia się ziemię. Wschody trwają 7 – 10 dni.

Rozsada na uprawę gruntową jest produkowana w doniczkach o średnicy 6 – 7 cm, dla uprawy pod osłonami stosuje się doniczki 11 – 12 cm. Sadzona do gruntu powinna mieć dwa liście właściwe dobrze wykształcone. Dla sadzenia pod osłony powinna być krępa mieć 3 – 6 wykształconych liści.

Przed sadzeniem do gruntu rozsadę hartuje się przez kilka dni, stosują wietrzenie, obniżenie temperatury i ograniczenie podlewania. Temperatura nie może jednak spadać poniżej 4°C. Dzień przed sadzeniem musi być solidnie podlana tak aby bryła korzeniowa wybijała się z doniczek w całości. Sadzić należy w wilgotną i ciepłą pogodę, najlepiej popołudniem, co zmniejsza stres sadzonek.

Można do czasu kwitnienia rozłożyć nad roślinami agrowłókninę, co przyśpiesza plonowanie i nieco chroni przed zbyt niską temperaturą. Po posadzeniu, do momentu owocowania, ważnym zabiegiem uprawowym jest płytkie spulchnianie gleby i odchwaszczanie. Korzystną metodą jest ściółkowanie folią lub materiałami organicznymi.

cięcie

Cucumis sativus (ogórek siewny)
XL
odm. Monika (partenokarpiczna)
Ogórek tworzy osobne kwiaty męskie i żeńskie. Tych pierwszych jest znacznie więcej. Owoce normalnie tworzą się po zapyleniu przez owady. W uprawie są między innymi odmiany partenokarpiczne, łatwo zawiązują owoce bez zapylenia. Nie wymagają one specjalnych zabiegów, poza ewentualnym cięciem prześwietlającym.

Większość odmian ogórka ma tendencję do tworzenia kwiatów żeńskich (z których tworzą się owoce) na pędach bocznych kolejnego rzędu. Cięcie nie jest konieczne ale odpowiednio prowadzone może przyśpieszyć zawiązywanie owoców poprzez wymuszenie szybszego tworzenia pędów bocznych wyższych rzędów.

Można stosować różne schematy cięcia. Jedna z możliwości to pęd główny przycina się za drugim lub trzecim liściem (lub wyżej). Pędy boczne pierwszego rzędu przycina się za 4 – 6 liściem. Pędy kolejnego rzędu rozgałęzień przycina się za pierwszym zawiązanym owocem. Można usuwać pędy jałowe bez zawiązków oraz stare, pożółkłe liście.

zmianowanie

Cucumis sativus
kwiat żeński
Przerwa w uprawie ogórka na tym samym miejscu powinna wynosić 3 – 4 lat z uwagi na kumulację auto-inhibitorów. Poza tym może być uprawiany po dowolnych innych warzywach.

Z uwagi na późny termin sadzenia ogórka można uprawiać przedplony warzyw o krótkim okresie wegetacji: rzodkiewka, szpinak ozimy, sałata i kalarepa z rozsady. Współrzędnie można uprawiać kalarepę, wczesne kalafiory i kapustę, cebulę na szczypior z dymki. Pod osłonami można uprawiać współrzędnie z selerem.

Ciekawym rozwiązaniem na większych powierzchniach jest stosowanie osłon przeciwwiatrowych i cieniujących z roślin wysokich jak np. kukurydza czy słonecznik, sianych w pasach północ-południe.

Po wczesnym zakończeniu uprawy, w lipcu/sierpniu możliwe są niektóre poplony np. rzodkiew zimowa.

wymagania

Cucumis sativus
cv. Mirabella do uprawy pod osłonami
Wymagania cieplne ogórka są bardzo wysokie. Optymalnie rośnie w temperaturze powietrza powyżej 20°C i w równie wysokiej temperaturze gleby. Aby nie obniżać temperatury podłoża należy podlewać wodą ogrzaną do temperatury powietrza. Dłuższe chłody poniżej 4°C mogą zniszczyć rośliny.

Wymagania wodne są bardzo wysokie, najwyższe od okresu zawiązywania owoców. Ogórek ma bardzo płytki system korzeniowy (do 25 cm) ale daleko rozchodzący się na boki, nawet do 2 m. W sprzyjających warunkach na pędzie tworzą się korzenie przybyszowe. Bardzo niekorzystnie wpływają na niego wiatry, zwiększają transpirację z liści. Najlepiej rośnie w warunkach wysokiej wilgotności powietrza.

Wymagania świetlne ogórka są umiarkowane. Uprawiany pod osłonami może rosnąć w częściowym zacienieniu. W gruncie, z uwagi na niższą temperaturę gleby i powietrza w miejscach ocienionych, uprawa w takich warunkach jest niewłaściwa.

Ogórek wymaga gleb o dobrej strukturze, z dużą ilością próchnicy, łatwo nagrzewających się, o dobrych stosunkach wodnych. Odczyn zbliżony do obojętnego. Na glebach kwaśnych źle rośnie. Wymagania nawozowe są wysokie z uwagi na płytki system korzeniowy. Jednak z uwagi na wrażliwość na zasolenie i płytki system korzeniowy, korzystne jest nawożenie organiczna oraz pogłówne podzielone na dawki.

zbiór i przechowywanie

Cucumis sativus (ogórek siewny)
odm. Soplica F1
Owoce ogórków są zbierane w różnej fazie rozwoju w zależności od przeznaczenia. W początkowej fazie rozwoju są zbierane na korniszony i ogórki konserwowe. Nieco bardziej rozwinięte, ale z niewykształconymi w pełni nasionami, są zbierane na kiszeniaki i jako ogórki sałatkowe. Prawie dojrzałe "nasieniaki" są wykorzystywane do marynat typu pikle.

Im młodsze ogórki są pozyskiwane tym większy jest plon ogólny, bo pozostawione owoce hamują zawiązywanie i rozwój kolejnych. Z tego względu należy też zbierać wszystkie ogórki zniekształcone i przeoczone przerośnięte.

Ogórki w uprawie gruntowej można zbierać od lipca do końca września. Zbiór młodych ogórków przy ciepłej pogodzie musi być przeprowadzany dwa razy dziennie, codziennie lub co dwa dni. Przy chłodnej odpowiedni rzadziej.

Dojrzałość fizjologiczna owoców ogórka objawia się żółceniem lub brązowieniem skórki.

Najkorzystniejsze jest odcinanie ogórków. Prościej jest ukręcać przytrzymując drugą ręką łodygę. W każdym razie należy unikać szarpania i pociągania za pędy, odrywania ich od podłoża oraz udeptywania gruntu w okolicy zakorzenienia rośliny.

Aby były jędrne najlepiej zbierać rano "po rosie" lub popołudniem. Pozostawione w temperaturze pokojowej szybko więdną. W temperaturze ok. 2°C ogórki mogą być przechowywane przez 2 – 3 tygodnie. Jeśli mają być przetworzone (konserwowane lub kiszone) najlepiej zrobić to bezpośrednio po zbiorze, gdy ciągle są jędrne.

odmiany

Cucumis sativus (ogórek siewny)
ozdobna odmiana Lemon
🌸
🔆 miejsce:  słoneczne • 🌤 słoneczne, nieco ocienione • ciepłe • osłonięte (przed wiatrami)
💧 woda: gleba dostatecznie wilgotna • nie znosi przesuszania
☷ gleba: żyzna • przeciętna ogrodowa • odczyn zbliżony do obojętnego • nie toleruje kwaśnej
ekologiczne liczby wskaźnikowe Cucumis sativus (ogórek siewny)
Poszczególne odmiany różnią się cechami owoców: ich kształtem, żebrowaniem, długością, średnicą, wybarwieniem skórki, ilością i wydatnością brodawek, owłosieniem, brakiem goryczy także w niesprzyjających warunkach uprawy. Preferowaną porą uprawy: wiosenną lub jesienną. Rozróżnia się odmiany przeznaczone do uprawy gruntowej i pod osłonami (szklarnie, tunele foliowe, w gruncie pod agrowłókniną), w pomieszczeniach ogrzewanych i nieogrzewanych. W tej drugiej grupie przeznaczone do uprawy tradycyjnej na glebie lub uprawy na podłożach sztucznych, inertych. Część odmian tworzy owoce bez zapylenia, partenokarpicznie, w tej grupie znajdują się uprawiane w szklarniach odmiany wężowe o wybitnie długich owocach.

Gorzki smak owoców jest cechą dzikiej formy ogórka i u odmian uprawnych może występować w pewnym stopniu, szczególnie w pobliżu szypuły. Może też pojawiać się w owocach wyrosłych w warunkach stresu np. wodnego lub termicznego. Niektóre odmiany są genetycznie pozbawione goryczy.

Odmiany różnią się też długością okresu wegetacji, wigorem, wrażliwością na nieoptymalne warunki uprawy, długością okresu użytkowania, tolerancją lub odpornością na choroby. Mogą być dedykowane do określonego sposobu użytkowania (na kiszeniaki, korniszony, ogórki konserwowe lub sałatkowe). Odmiany partenokarpiczne najwcześniej wchodzą w owocowanie.

🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie (główna/preferowana metoda):

rozstawa: 120 – 80 × 15 – 25 cm
wysiew nasion do gruntu [druga połowa maja do pierwszej połowy czerwca]
wysiew nasion na rozsadę [druga połowa kwietnia; wysadzanie w ostatniej dekadzie maja]

🌱🌸
opcje Bazaru

odmiany (form i odmian #88) analiza dostępności nasion

idxGrupa ogórki gruntowe
  • ○  ‘Aladyn F1 #2
  • ◔ ‘Andrus F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, silnie rosnąca, do kiszenia i konserwowania; owoce cylindryczne, średniej długości, kształtne, z długimi smugami, brodawki średniej wielkości, dość liczne #3
  • ◔ ‘Anulka F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, średnia siła wzrostu, dominacja kwiatów żeńskich, do konserwowania, na korniszony; duża tolerancja wobec mączniaka rzekomego i kanciastej plamistości liści; owoce krótkie, cylindryczne, kształtne, jasnozielone z marmurkiem, bez goryczy; brodawki średniej wielkości, rzadkie, białokolcowe #3
  • ○  ‘Arko F1 — wczesna, bardzo plenna, odporna na parcha dyniowatych, tolerancyjna na mączniaka rzekomego, duży udział plonu handlowego, do konserwowania i kiszenia; owoce smukłe, 3.2:1, ciemnozielone, liczne średnio duże brodawki #2
  • ▫  ‘Atlas Pola F1
  • ▫  ‘Avatar F1 — wczesna, żywotna; owoce wydłużone, walcowate, stosunek wymiarów 3:1; skórka żywo jasnozielona, w nasadzie intensywnie zielona, bez skłonności do żółknięcia, brodawki grube, średnio liczne, średniej wielkości
  • ◔ ‘Basza F1 — wczesna do średnio wczesnej, bardzo plenna, tolerancyjna na niesprzyjające warunki uprawy, do kwaszenia i konserwowania; owoce kształtne, z jaśniejszymi smugami do 2/3 długości, brodawki średniej wielkości, średnio liczne #3
  • ▫  ‘Bolko F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, z dominacją kwiatów żeńskich, do konserwowania i kwaszenia; owoce średniej długości, kształtne, z wąskimi smugami, bez tendencji do grubienia
  • ○  ‘Borus F1 — średniowczesna, plenna, z przewagą kwiatów żeńskich; do kwaszenia i konserwowania; owoce smukłe, kształtne, smugi słabo widoczne, bez tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych, zachowują zieloną barwę po konserwacji, brodawki średniej wielkości, dość liczne #2
  • ◔ ‘Cezar F1 — średnio wczesna, typowe do konserwowania, dokwaszenia; odporna na mączniaka prawdziwego, parcha dyniowatych, wirusa zwykłej mozaiki ogórków, wysoka tolerancja na mączniaka rzekomego i kanciastą plamistość; owoce kształtne, wyrównane, grubobrodawkowe, białokolcowe, ciemnozielone z jasnym smugami, bez tendencji do żółknięcia #3
  • ▫  ‘Charlestron F1
  • ▫  ‘Chrobry F1 — wczesna, bardzo plenna, o dużym wigorze, wymaga intensywnego dokarmiania dolistnego, wysoki udział plonu wczesnego, przewaga kwiatów żeńskich, do kwaszenia; owoce smukłe, kształtne, nieżebrowane, koniec jaśniejszy; brodawki drobne, średnio liczne
  • ▫  ‘Cornichon de Paris
  • ○  ‘Dar F1 #2
  • ▫  ‘Delicious
  • ▫  ‘Edmar F1 — wczesna, partenokarpiczna, do uprawy pod osłonami i polowej, polecana do konserwowania; owoce 12 cm długości, 3.1:1, kształtne, bez tendencji do krzywienia i grubienia, bez goryczy, skórka grubo brodawkowana
  • ▫  ‘Fason F1 — wczesna, partenokarpiczna, do uprawy polowej oraz w tunelach foliowych, wysoce odporna na mączniaka rzekomego; owoce wydłużone, walcowate, stosunek wymiarów 3:1; skórka zielona, z jaśniejszymi smugami do 1/3 długości owocu, drobnobrodawkowa
  • ▫  ‘Frykas F1 — typu konserwowego, można kwasić; odporna na parcha dyniowatych, wysoko tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego, mączniaka prawdziwego i kanciastej plamistości liści; owoce krótkie, płytko żebrowane, bez goryczy; brodawki średniej wielości, białokolcowe, bez tendencji do żółknięcia
  • ▫  ‘Gomes F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, do kwaszenia, na małosolne; odporna na parcha dyniowatych, tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego; owoce ciemnozielone, z niewyraźnymi smugami, z dużymi białokolcowymi brodawkami, nie tworzą pustych komór nasiennych
  • ○  ‘Gracius Gładki F1 — partenokarpiczna, sałatkowa, do bezpośredniego spożycia bez obierania, na mrożonki w plastrach, w uprawie pod folią wyżej plonuje; owoce 18 – 20 cm długości, ciemnozielone, skórka gładka, bardzo delikatna, bez goryczki, komora nasienna mała #2
  • ○  ‘Grot F1 — wczesna, plenna, o bardzo dobrej strukturze plonu, z przewagą kwiatów żeńskich; owoce krótkie, nasada tępa, jasnozielone ze smugami; średnia liczba brodawek; do konserwowania na korniszony #2
  • ▫  ‘Gwidon F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, średnio silnie rosnąca, z przewagą kwiatów żeńskich, do konserwowania, na korniszony; wysoka tolerancja wobec mączniaka rzekomego i kanciastej plamistości liści; owoce krótkie, cylindryczne, zielone z marmurkiem, bez goryczy, brodawki średnie, rzadkie, białokolcowe
  • ▫  ‘Hela F1
  • ▫  ‘Hermes Skierniewicki F1
  • ○  ‘Horizon F1 — bardzo wczesna, żywotna; owoce wydłużone, bez tendencji do przyrastania na grubość; skórka intensywnie zielona, z lekko rozjaśnionym końcem przykielichowym, brodawki grube, średniej wielkości, dość gęste #2
  • ▫  ‘Hugon F1 — wczesna, bardzo plenna, średnia siła wzrostu, przewaga kwiatów żeńskich; do konserwowania, na korniszony; duża tolerancja wobec mączniaka rzekomego i kanciastej plamistości liści; owoce krótkie, cylindryczne, zielone z marmurkiem, bez goryczy, brodawki średnie, rzadkie, białokolcowe
  • ○  ‘Huzar F1 — bardzo wczesna, bardzo plenna, do konserwowania lub kwaszenia; owoce wydłużone, o stosunku wymiarów 2.9 – 3:1; skórka zielona, w bruzdach delikatnie marmurkowata, brodawki grube, średnio liczne, dość duże #2
  •    ‘Ibis F1 — wczesna, do bezpośredniego spożycia, konserwowania i kwaszenia; tolerancyjna na niskie temperatury w okresie wschodów i typowe choroby grzybowe, bardzo plenna; owoce krótkie, jędrne, bez goryczy, skórka ciemnozielona z drobnymi brodawkami [Polska]
  • ◔ ‘Izyd F1 — średnio późna, silnie rosnąca i dobrze regenerująca się, wymaga szczególnie żyznej gleby; typowo konserwowa; bardzo wysoka tolerancja wobec mączniaka rzekomego; owoce kształtne, intensywnie zielone, bez tendencji do przyrastania na grubość, grubobrodawkowe #3
  • ◑ ‘Julian F1 — średnio późna, o średniej liczbie kwiatów żeńskich, wiernie i długo plonuje do późnego lata, do kwaszenia i konserwowania; owoce cylindryczne, kształtne, ze smugami do 2/3 długości, tworzone głównie na pędach bocznych, bez tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych; brodawki duże, średnio liczne #4
  • ○  ‘Junak F1 — wczesna, wysoki plon handlowy, do konserwowania, na małosolne i do bezpośredniego spożycia, odporna na parcha dyniowatych i tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego; owoce wałeczkowate, tępo zakończone, zielone, równomiernie wybarwione, bez goryczy #2
  • ▫  ‘Kacper F1 — wczesna, partenokarpiczna, silnie rosnąca, zalecana wczesna uprawa w nieogrzewanych tunelach foliowych, na małosolne lub jako ogórek sałatkowy; owoce kształtne, 12 – 14 cm długości, bez goryczy, z małą komorą nasienną, zielone z jasnymi smugami i marmurkiem, brodawki grube, rzadkie
  • ▫  ‘Kajtek F1 — wczesna, o średniej sile wzrostu, do konserwowania korniszonowy; owoce krótkie, cylindryczne, grubo i średnio gęsto brodawkowane; liście ciemnozielone, średniej wielkości
  • ▫  ‘Karen F1 — partenokarpiczny
  • ▫  ‘Kmicic F1 — wczesna, bardzo plenna, wiernie plonująca, z przewagą kwiatów żeńskich, do konserwowania i kwaszenia; owoce smukłe, jaśniejsze na końcu, bez goryczy, bez tendencji do przyrastania na grubość; brodawki małe, średnio liczne
  • ◑ ‘Krak F1 — średnio wczesna, plenna, szybko rozpoczyna owocowanie, do konserwowania i kwaszenia; odporna na parcha dyniowatych; owoce cylindryczne, 6.5 – 8.5 cm,; skórka zielona, z jaśniejszymi smugami; brodawki średniej wielkości, białokolcowe [KHiNO Polan] #4
  • ▫  ‘Kronos Skierniewicki F1
  • ▫  ‘Lasso
  • ○  ‘Liberty F1 — bardzo wczesna, wysoce zdrowotna, bez goryczy nawet w niesprzyjających warunkach pogodowych, do konserwowania lub kwaszenia; owoce wydłużone, bez tendencji do przyrastania na grubość; skórka zielona, brodawki grube, wyraźne, średniej wielkości, średnio liczne #2
  • ○  ‘Magnetar F1 — wczesna, bardzo wysoka odporność na mączniaka rzekomego; owoce wydłużone, stosunek wymiarów 3.2:1; skórka zielona do ciemnozielonej, delikatnie rozjaśnione w części przykielichowej, brodawki grube, dość duże, średnio gęste #2
  • ▫  ‘Maksimus F1 — wczesna, z przewagą kwiatów żeńskich, plenna, duży udział plonu wczesnego (2/3), do konserwowania lub kwaszenia; tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego i prawdziwego, kanciastej plamistości, odporna na parcha dyniowatych; owoce 9 – 12 cm, cylindryczne, płytko żebrowane, zielone z jasnymi smugami i marmurkiem, lśniące; brodawki duże, średnio liczne, białokolcowe
  • ○  ‘Marcel F1 — średnio wczesna, do konserwowania lub kwaszenia; odporna na parcha dyniowatych, wysoce tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego i prawdziwego oraz kanciastej plamistości; owoce 8 – 10 cm, kształtne, bez goryczy, zielone bez tendencji do żółknięcia, brodawki drobne, białokolcowe #2
  •    ‘Markus F1 — wczesna, duży udział owoców konserwowych i handlowych, przewaga kwiatów żeńskich, do konserwowania, kiszenia lub bezpośredniego spożycia; owoce smukłe, tępo zakończone, genetycznie bez goryczy, ze smugami; brodawki średnio duże, średnio liczne
  • ○  ‘Octopus F1 — średnio wczesna; tolerancyjna na przesuszenie i typowe choroby, polecana do upraw ekologicznych; owoce zielone z jaśniejszym smugami, cylindryczne, z grubymi brodawkami; do bieżącego spożycia, konserwowania i kwaszenia #2
  • ▫  ‘Odys F1 — średnio wczesna, plena, silnie rosnąca, tolerancyjna na chłody i typowe choroby; owoce cylindryczne, kształtne, zielone z jasnymi smugami i nieco lśniące, brodawki nieliczne; do konserwowania i kwaszenia
  • ○  ‘Olimp F1 — średnio wczesna, sałatkowa, odporna na parcha dyniowatych; owoce 28 – 40 cm długości, skórka gładka #2
  • ▫  ‘Orfeus F1 — partenokarpiczny
  • ▫  ‘Ozyrys
  • ○  ‘Parys F1 #2
  • ◑ ‘Polan F1 — średnio wczesna, plenna, wiernie plonująca, odporna na parcha dyniowatych, do konserwowania i kwaszenia; owoce typu konserwowego, cylindryczne, 6 – 9 cm, zielone z jaśniejszymi smugami, grubo brodawkowane, z czarnymi kolcami [KHiNO Polan] #4
  • ▫  ‘Polonez F1 — wczesna, partenokarpiczna, do uprawy polowej lub pod folią, wysoka odporność na choroby; owoce wydłużone, kształtne, stosunek wymiarów 2.8 – 2.9:1, o małej komorze nasiennej, bez skłonności do przyrastania na grubość i żółknięcia; brodawki drobne
  • ▫  ‘Prymus F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, typ wybitnie konserwowy; odporna na parcha dyniowatych, tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego i prawdziwego oraz kanciastej plamistości liści; owoce kształtne, płytko bruzdowane, z grubymi brodawkami, z białymi kolcami, zielone, bez tendencji do żółknięcia, z jaśniejszymi smugami do 3/4 długości
  • ○  ‘Racibor F1 #2
  • ▫  ‘Regina F1 — średniowczesna, silnie rosnąca, przewaga kwiatów żeńskich, wysoki udział plonu handlowego, mało niekształtnych, polecana do konserwowania; wysoka tolerancja na mączniaka rzekomego, wirusową mozaikę ogórka i bakteriozę; owoce kształtne, brodawki grube, z białymi kolcami
  • ▫  ‘Reja F1
  • ▫  ‘Rejent F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, z dominacją kwiatów żeńskich, o wysokiej zdrowotności, na konserwowanie i do kwaszenia; owoce zielone, z jaśniejszymi smugami do 3/4 długości, brodawki wydatne, dość liczne, z białym kolcem
  • ○  ‘Remiz F1 — średnio wczesna, odporna na parcha dyniowatych, tolerancyjna na mączniaka rzekomego, do kiszenia i konserwowania; owoce smukłe, kształtne, 3.2:1, bez tendencji do zniekształceń, jasnozielone ze smugami; brodawki średniej wielkości, liczne #2
  • ▫  ‘Rodos F1
  • ◔ ‘Rufus F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, przewaga kwiatów żeńskich, wysoki udział plonu handlowego, na korniszony; owoce krótkie, kształtne, duża liczba średniej wielkości brodawek #3
  • ▫  ‘Sander F1 — wczesna, bardzo plenna, przewaga kwiatów żeńskich, silnie rosnąca, do konserwowania; owoce smukłe, ze smugami, bez tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych; brodawki grube, średnio liczne
  • ○  ‘Soplica F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, stabilnie i długo plonująca, odporna na choroby, rośliny z dużym wigorem, zdolnością do regeneracji; do kwaszenia, konserwowania, na sałatki; owoce krótkie, kształtne, bez tendencji do grubienia, zielone, brodawki drobne #2
  • ○  ‘Starter F1 — bardzo wczesna, wysoka odporność na mączniaka rzekomego, bez goryczy; owoce wydłużone, stosunek wymiarów 3.1 – 3.2:1, bez skłonności do przyrastania na grubość; skórka jasnozielona, brodawki grube, dość rzadkie #2
  • ▫  ‘Szeryf F1
  • ○  ‘Śremianin F1 — bardzo wczesna, bardzo plenna, wysoce tolerancyjna na mączniaka rzekomego i prawdziwego; owoce w typie 'Śremski F1', wydłużone, stosunek wymiarów 2.8 – 2.9:1, bez skłonności do przyrastania na grubość i żółknięcia; skórka jasnozielona #2
  • ◔ ‘Śremski F1 — bardzo wczesny, bardzo wysoka odporność na mączniaka rzekomego; owoce wydłużone, 3.1:1; skórka zielona z delikatnym marmurkiem, brodawki grube, średniej wielkości, średnio gęste #3
  • ○  ‘Śremski Nowy F1 — bardzo wczesna, bardzo wysoka odporność na mączniaka rzekomego; owoce wydłużone, stosunek wymiarów 3.1:1; skórka zielona z delikatnym marmurkiem, brodawki grube, średniej wielkości, średnio gęste #2
  • ○  ‘Tessa F1 #2
  • ▫  ‘Tymon F1 — średnio wczesna, plenna, duży udział plonu handlowego, do konserwowania; wysoce tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego; owoce cylindryczne, płytko żebrowane, intensywnie zielone; brodawki grube, średnio liczne
  • ◔ ‘Tytus F1 — średnio wczesna, bardzo plenna, do konserwowania na korniszony i do kwaszenia; wysoce odporna na mączniaka rzekomego, wirusa mozaiki ogórka, całkowicie odporna na parcha dyniowatych;; owoce krótkie, zielone, ze średnio licznymi brodawkami #3
  • ▫  ‘Wisconsin SMR 58
  • ▫  ‘Zefir F1
  • ▫  ‘Zuzana F1
idxGrupa ogórki pod osłony — do szklarni, tuneli lub w gruncie pod agrowłókniną
  • ▫  ‘Aston F1 — wczesna, partenokarpiczna, do uprawy w tunelach foliowych prowadzone przy sznurach, do spożycia na bieżąco, na małosolne; owoce jednolicie zielone, błyszczące, 10 – 12 cm, genetycznie bez goryczy, średnio grubo brodawkowane
  • ▫  ‘Brilant F1 — bardzo wczesna, partenokarpiczna, bez goryczy, do uprawy w gruncie i pod osłonami, na małosolne, konserwowy, sałatkowy; owoce wydłużone, 9.5 – 11 cm, 3.4:1; skórka zielona z delikatnymi smugami, brodawki średnie, wyraźne [Spójnia]
  • ▫  ‘Bursztyn F1 — bardzo wczesna, partenokarpiczna, bardzo plenna, przewaga kwiatów żeńskich, wigor dość silny, wyższa tolerancja na mączniaka rzekomego, pod osłonami ogrzewanymi i nieogrzewanymi, ewentualnie w gruncie na czarnej folii i pod agrowłókniną oraz z nawadnianiem; owoce genetycznie bez goryczy, bardzo smaczne, na małosolne, konserwowy, sałatkowy; owoce wydłużone, 9 – 12 cm, bez szyjki lub ta lekko zaznaczona; skórka ciemnozielona z nieco jaśniejszą częścią przykielichową, brodawki dość duże, dość liczne [Spójnia]
  • ○  ‘Lazuryt F1 — wczesna, plonuje po 55 – 60 dniach, partenokarpiczna, bez goryczy, wigor średni, przewaga kwiatów żeńskich, do uprawy szklarniowej i tunelowej, ogrzewanej i nieogrzewanej, w terminie wiosennym i jesiennym, na podłożach naturalnych i inertnych, ewentualnie pod agrowłókniną i na czarnej folii, na małosolne, konserwowy, sałatkowy; owoce wydłużone, 8 – 10 cm; skórka zielona, z dużymi brodawkami [Spójnia] #2
  • ○  ‘Piko F1 — wczesna, partenokarpiczna, duży udział plonu handlowego, do bezpośredniego spożycia; owoce wałeczkowate, dość grube, 7 – 8 cm długości; skórka cienka, delikatna, zielona błyszcząca; miąższ jędrny #2
  • ▫  ‘Rubin Medalista F1 — bardzo wczesna (wczesną wiosną owocuje po 53 – 55 dniach od wysiewu, późną wiosną po 45 – 50 dniach, jesienią po 35 – 40 dniach), partenokarpiczna, bardzo plenna, do uprawy w terminie wiosennym i jesiennym, pod osłonami ogrzewanymi i nieogrzewanymi, na podłożach naturalnych lub inertnych w terminie późnowiosennymi; tolerancyjna wobec mączniaka prawdziwego; wymaga optymalnych warunków uprawy; owoce bez goryczy, na sałatki, małosolne, do konserwowania; owoce wydłużone, 10 – 14 cm, z lekkimi bruzdami, bardzo smaczne, jędrne; skórka ciemnozielona, brodawki duże, liczne [Spójnia]
  • ▫  ‘Skierniewicki — wczesna, partenokarpiczna, sałatkowa, do uprawy w szklarniach, tunelach lub inspektach; owoce stosunkowo krótkie, jędrne, zwarte, aromatyczne, bez goryczy
  • ▫  ‘Topaz F1 — średnio wczesna, żeńska, plenna, odporna na parcha dyniowatych, do wczesnej uprawy pod osłonami; rośliny o silnym wzroście; owoce 40 – 45 cm długości, żebrowane
idxGrupa ogórki szklarniowe — owoce silnie wydłużone (wężowe), skórka delikatna
  • ▫  ‘Atos F1 — przewaga kwiatów żeńskich; sałatkowa, do uprawy szklarniowej i w ogrzewanych tunelach foliowych; odporna na parcha dyniowatych; owoce 25 – 28 cm długości, skórka gładka, delikatna, bez goryczy
  • ▫  ‘Caruso F1 — wczesna, żeńska, odporna na parcha dyniowatych, polecana do wczesnej uprawy szklarniowej i tunelowej, można na słomie, bardzo duży plon wczesny; rośliny o średniej sile wzrostu, średniej długości międzywęźlach; owoce 30 – 35 cm, gładkie, lekko błyszczące, komora nasienna mała, miąższ zwarty, soczysty, delikatny, bez goryczy
  • ▫  ‘Dukat F1 — bardzo wczesna, plenna, genetycznie bez goryczy, silnie rosnąca, do uprawy szklarniowej wiosną i jesienią w optymalnych warunkach; owoce wężowe, 32 – 36 cm; skórka cienka, zielona [Spójnia]
  • ▫  ‘Ines F1 — średnio wczesna, żeńska, do uprawy w obniżonej temperaturze, jesienią w szklarniach i tunelach foliowych; odporna na parcha dyniowatych, tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego; owoce 18 – 20 cm, ciemnozielone, skórka gładka, delikatna, bez goryczy
  • ▫  ‘Lawina F1 — wczesna, żeńska, do wczesnej uprawy szklarniowej, bardzo duży plon wczesny (do 30% całego); siła wzrostu słaba; odporna na parcha dyniowatych; owoce 18 cm, zielone, z gładką i delikatną skórką, bez goryczy;
  • ▫  ‘Lech F1 — średnio wczesna, plenna, genetycznie bez goryczy, do uprawy szklarniowej i w tunelach foliowych; odporna na parcha dyniowatych; owoce wężowe, 24 – 28 cm, bez szyjki, o małej komorze nasiennej, bardzo smaczne; skórka cienka, ciemnozielona, bez brodawek i kolców [Spójnia]
  • ▫  ‘Orion F1 — bardzo wczesna (plon po 21 – 28 dniach od wysadzenia), bardzo plenna, do uprawy szklarniowej, zachowuje wigor do końca plonowania, do uprawy szklarniowej lub przedłużonej uprawy w tunelach nieogrzewanych; owoce silnie wydłużone, 20 – 22 cm, o lekko zaznaczonej szyjce, z dość wyraźnymi bruzdami, smaczne; skórka delikatna, zielona [Spójnia]
  • ▫  ‘Pokusa F1 — wczesna, silnie rosnąca, żeńska, do uprawy szklarniowej i tunelowej, w obniżonej temperaturze (w nocy 14 – 16°C i w dzień 18 – 20°C nie powodują spadku plonu); odporna na parcha dyniowatych, mączniaka prawdziwego, tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego; owoce 25 – 28 cm, ciemnozielone, gładkie, bez szyjki

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20130000.W147_13.13 - Cucumis sativus (ogórek siewny); Wrocław
130000-W147_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Lemon/ #5
znalezisko 20130000.W79_13.13 - Cucumis sativus (ogórek siewny); Wrocław
130000-W79_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Octopus/ #5
znalezisko 20130000.W212_13.13 - Cucumis sativus (ogórek siewny); Wrocław
130000-W212_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Partner F1/ #5
znalezisko 20130000.W208_13.13 - Cucumis sativus (ogórek siewny); Wrocław
130000-W208_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Soplica F1/ #1
znalezisko 20130000.K210_13.13 - Cucumis sativus (ogórek siewny); Wrocław
130000-K210_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Izyd F1/ #2
znalezisko 20130000.W81_13.13 - Cucumis sativus (ogórek siewny); Wrocław
130000-W81_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Rodos F1/ #3
znalezisko 20130000.W80_13.13 - Cucumis sativus (ogórek siewny); Wrocław
130000-W80_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Monika/ #5
znalezisko 20050700.4.bl; Dawidy
050700-4
leg. Barbara Łotocka
/Dawidy/ #2

nomenklatura, etymologia ℹ️
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie

Cucumis sativus L. [🔉 ku·ku·mis sa·t·wus](pl) ogórek siewny · ogórek gruntowy, ogórek szklarniowy
(lat.) satvus, -a, -um adj.
uprawny, uprawiany, siewny, ogrodowy, sadowniczy; częsty epitet gatunków uprawianych; od lat. czasownika sero, -ere - siać