
u28/29
groc. zwyczajny typo.
groch łuskowy, groch cukrowy

u XL
ciecierzyca pospolita
cieciorka

efu2 XL
groszek zwyczajny
lędźwian siewny

ef
orzacha ziemna
"orzeszki ziemne"
Warzywa strączkowe uprawia się dla niedojrzałych owoców (strąków) lub nasion dojrzałych lub niedojrzałych spożywanych „na zielono”. Są one pożywne bo zawierają sporo suchej masy, stosunkowo dużo białka i tłuszczu.
Warzywa strączkowe należą do rodziny bobowatych (Fabaceae) (dawniej motylkowate, Papilonaceae). W Polsce uprawia się groch, fasolę i bób.
W cieplejszych krajach jest więcej gatunków warzyw strączkowych. U nas niektóre z nich mogą być uprawiane jedynie jako ciekawostki ogrodniczo-botaniczne, bo z racji wysokich wymagań cieplnych plon jest niepewny i wymagają specjalnych zachodów.