bób

bób · Vicia faba L. ssp. faba

uprawa, siew, sadzonki

Masa tysiąca nasion to 1-2.5kg.

Zdolność kiełkowania zachowują 5-6 lat.

Bób jest rośliną jednoroczną uprawianą z siewu wprost do gruntu lub rzadziej z sadzonek, co daje większy i wcześniejszy plon.
Vicia faba ssp. faba (bób)
odm. Hangdown Biały XL
Najczęściej jest uprawiany z siewu wprost do gruntu. Wcześniejszy termin siewu daje wyraźnie wyższy plon. Dlatego należy go wykonać wcześnie, gdy tylko gleba nadaje się do uprawy, w końcu marca lub w kwietniu.

space

Wysiewa się na głębokość 4-6 cm, pojedynczo w rozstawie 40-60 × 10 cm lub gniazdowo po 2-3 nasiona w rozstawie 40-60 × 15-30 cm. Dociskając nasiona do gleby.

Przy uprawie z rozsady uzyskuje się większy i znacznie wcześniejszy plon.

space

ogławianie

Po wytworzeni 4-6 strąków można ogławiać rośliny co zapobiega lub ogranicza występowanie mszycy trzmielinowo-burakowej, najczęstszego szkodnika tej uprawy. Ogławianie nie przyśpiesza i nie zmniejsza plonu.

zmianowanie

Bób może być uprawiany po sobie. Nie ma też szczególnych wskazań co do roślin poprzedzających. Nie zachwaszcza gleby i zostawia ją w dobrej strukturze.

space

wymagania

Vicia faba ssp. faba (bób)
odm. Dragon XL
Dla uprawy bobu najlepsze są gleby ciężkie, o dużej pojemności wodnej. Odczyn obojętny do lekko zasadowego.

Generalnie bób ma wysokie wymagania wodne. Częściowo realizuje je głęboki i szroki system korzeniowy. Deficyt wody znacznie obniża plon. Największe wymagania wodne są w pierwszym okresie, podczas kiełkowania i wschodów, oraz w czasie kwitnienia i zawiązywanie strąków. Zwłaszcza w tym drugim krytycznym okresie może być wskazane nawadnianie.

Wskazane jest nawożenie fosforem i potasem. Azot skutecznie wiąże z powietrza. Jest wrażliwy na zasolenie.

zbiór i przechowywanie

Najczęściej bób jest zbierany w fazie dojrzałości mlecznej nasion. Osiągają one wtedy pełną wielkość ale są miękkie i jaśniejsze niż w pełni dojrzałe. Zwykle wypada to na koniec czerwca lub lipiec. Zbiór może być jednorazowy lub podzielony na 2-3 etapy.

space

Suche nasiona zbiera się we wrześniu, w fazie pełnej dojrzałości, gdy dolne strąki czernieją lub stają się plamiste. Na skalę przemysłową wyrywa się całe rośliny, dosusza, a następnie młóci.

wartość

Nasiona bobu charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością białka, większą niż u grochu czy fasoli.
Nasiona są spożywane głównie w fazie dojrzałości mlecznej, gdy są w pełni wykształcone ale jeszcze miękkie. Kaloryczność wynosi ok. 60kcal/100g, zawierają 5-7g białka na 100g, 6-14g węglowodanów na 100g, 0.3g tłuszczu na 100g.
Sporo jest witamin z grupy B. Z soli mineralnych duża jest zwartość fosforu (100mg/100g) i wapnia (20mg/100g).

space

Grupa użytkowa: warzywa

odmiany

Botanicy zaliczają do podgatunku typowego odmiany o nasionach bocznie spłaszczonych, eliptycznych do okrągławonerkowatych, różnie zabarwionych, jasnych lub ciemnych brunatnych, różowożółtych, ciemnofioletowych i innych; u odmian:
var. equina 15-20mm długości, strąki cienkie, ±obłe, 4-5 nasienne, nasiona wałeczkowato-płaskie;
u odmian var. faba 17-30mm długości, strąki grube, nieraz wygięte, do 12cm długości.
Poszczególne odmiany różnią się wczesnością, wielkością nasion i ich zabarwieniem które w fazie dojrzałości mlecznej może być jasnozielone lub fioletowe, u dojrzałych suchych nasion kremowobiałe, zielonkawe lub brunatne. Zróżnicowane mogą być też inne cechy np. wysokość roślin.

space

Analiza dostępności nasion (form i odmian #6):
• bez odmiany · ‘Bonzo’ · ‘Dragon’ · ‘Hangdown’ · ‘Jankiel Biały’ · ‘Karmazyn’ (ziarna ciemnoróż.) · ‘White Windsor’

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20130000.W39_13.13 - Vicia faba ssp. faba (bób); Wrocław
130000-W39_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Hangdown Biały/ #10
znalezisko 20130000.W5_14.13 - Vicia faba ssp. faba (bób); Wrocław
130000-W5_14
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Dragon/ #9