Nasiona są spożywane głównie w fazie dojrzałości mlecznej, gdy są w pełni wykształcone ale jeszcze miękkie. Kaloryczność wynosi ok. 60kcal/100 g, zawierają 5-7 g białka na 100 g, 6-14 g węglowodanów na 100 g, 0.3 g tłuszczu na 100 g.
Sporo jest witamin z grupy B. Z soli mineralnych duża jest zwartość fosforu (100mg/100g) i wapnia (20mg/100g).
Suche nasiona zawierają 21-23 g białka na 100 g i 51-55 g węglowodanów 100 g.Warzywo strączkowe, uprawiane z siewu wprost do gruntu lub rzadziej z rozsady.
Suche nasiona zawierają 21-23 g białka na 100 g i 51-55 g węglowodanów 100 g.
uprawa, siew, sadzonki
Zdolność kiełkowania zachowują 5-6 lat.

Nasiona zaczynają kiełkować w temperaturze 3-4°C. Wschody następują po tygodniu do dwóch. Młode siewki znoszą lekkie przymrozki, do -4°C. Optymalna temperatura wzrostu to okolice 20°C.
Wysiewa się na głębokość 4-6 cm, pojedynczo w rozstawie 40-60 × 10 cm lub gniazdowo po 2-3 nasiona w rozstawie 40-60 × 15-30 cm. Dociskając nasiona do gleby. Najczęściej jest uprawiany z siewu wprost do gruntu. Wcześniejszy termin siewu daje wyraźnie wyższy plon. Dlatego należy go wykonać wcześnie, gdy tylko gleba nadaje się do uprawy, w końcu marca lub w kwietniu.
Wysiewa się na głębokość 4-6 cm, pojedynczo w rozstawie 40-60 × 10 cm lub gniazdowo po 2-3 nasiona w rozstawie 40-60 × 15-30 cm. Dociskając nasiona do gleby.
Rozsadę przygotowuje się w drugiej połowie lutego do połowy marca; produkcja zajmuje 40-45 dni; do gruntu wysadza się w końcu marca lub w pierwszej dekadzie kwietnia. Sadzonki doskonale regenerują uszkodzony system korzeniowy.Przy uprawie z rozsady uzyskuje się większy i znacznie wcześniejszy plon.
ogławianie
zmianowanie
Ponieważ zwalnia pole w końcu czerwca lub w pierwszej połowie lipca, możliwa jest uprawa warzyw poplonowych.Bób może być uprawiany po sobie. Nie ma też szczególnych wskazań co do roślin poprzedzających. Nie zachwaszcza gleby i zostawia ją w dobrej strukturze.
wymagania

zbiór i przechowywanie
Nasiona mogą być przechowywane w temperaturze ok. 0°C przez okres do 3 tygodni.
Suche nasiona zbiera się we wrześniu, w fazie pełnej dojrzałości, gdy dolne strąki czernieją lub stają się plamiste. Na skalę przemysłową wyrywa się całe rośliny, dosusza, a następnie młóci.Najczęściej bób jest zbierany w fazie dojrzałości mlecznej nasion. Osiągają one wtedy pełną wielkość, strąki są napęczniałe ale nasiona są miękkie i jaśniejsze niż w pełni dojrzałe. Zwykle faza ta wypada na koniec czerwca lub lipiec. Zbiór może być jednorazowy lub podzielony na 2-3 etapy.
Suche nasiona zbiera się we wrześniu, w fazie pełnej dojrzałości, gdy dolne strąki czernieją lub stają się plamiste. Na skalę przemysłową wyrywa się całe rośliny, dosusza, a następnie młóci.
odmiany
Popularna odmiana White Windsor (Windsor Biały) należy do najwcześniejszych.Poszczególne odmiany różnią się wczesnością, wielkością nasion i ich zabarwieniem które w fazie dojrzałości mlecznej może być jasnozielone lub fioletowe, u dojrzałych suchych nasion kremowobiałe, zielonkawe lub brunatne. Zróżnicowane mogą być też inne cechy np. wysokość roślin - odmiany karłowe. Odmiany samokończące mają drobniejsze nasiona ale kończą w pewnym momencie przyrost pędu i nie potrzebują ogławiania.
var. equina 15-20 mm długości, strąki cienkie, ±obłe, 4-5 nasienne, nasiona wałeczkowato-płaskie;
u odmian var. faba 17-30 mm długości, strąki grube, nieraz wygięte, do 12 cm długości. Botanicy zaliczają do podgatunku typowego odmiany o nasionach bocznie spłaszczonych, eliptycznych do okrągławonerkowatych, różnie zabarwionych, jasnych lub ciemnych brunatnych, różowożółtych, ciemnofioletowych i innych; u odmian:
var. equina 15-20 mm długości, strąki cienkie, ±obłe, 4-5 nasienne, nasiona wałeczkowato-płaskie;
u odmian var. faba 17-30 mm długości, strąki grube, nieraz wygięte, do 12 cm długości.
⇈🌱🌸 opcje Bazaru
odmiany (form i odmian #13) analiza dostępności nasion
- ◔ White Windsor → ‘Windsor Biały’ — średnio późna, plenna, dojrzałość mleczna po 80-90 dniach od wschodów, do bezpośredniego spożycia, zamrażania lub konserwowania; na roślinie 6-10 strąków z 3-4 nasionami, świeże nasiona białe, smaczne #3
- ▫ ‘Bachus’ — wczesna, plenna; do bezpośredniego spożycia i konserwowania; grubonasienna, 1 kg świeżych nasion to ok. 290 szt., nasiona bardzo duże, jasne; strąki długie, szerokie
- ○ ‘Bartek’ — średnio wczesna, do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa; rośliny wysokie, z 2-3 pędami; strąki długie, szerokie, wygięte, półzwisające, po 8-10 na roślinie, z 4-5 nasionami; nasiona bladozielone z jasnym znaczkiem, łatwe do wyłuskania, MTN świeżych ok. 4000 g, suchych 1800-200 g #2
- ▫ ‘Bartom’ — średnio wczesna, bardzo plenna, rośliny 90-100 cm wysokości; strąki długie, proste; nasiona duże, świeże białozielone o MTN ok. 2500 g, smaczne, suche nasiona jasnokakaowe [Polska]
- ▫ ‘Bizon’ — okres wegetacji 70-75 dni, rośliny 70-90 cm wysokości, do bezpośredniego spożycia i do mrożenia; strąki 14-17 cm, z 2-5 bardzo dużymi nasionami, świeżymi jasnozielonymi z jasnoszarym znaczkiem, w pełni dojrzałe nasiona kremowobeżowe
- ○ ‘Bolero’ — wczesna; pokrój jak 'Bachus' ale nieco wyższe; nasiona bardzo duże (w 1 kg ok. 270szt.), kremowe, szerokoeliptyczne z jasnym znaczkiem #2
- ▫ ‘Bonus’ — średnio wczesna, plenna; grubonasienna, 1 kg świeżych nasion ok. 330 szt., jasne, owalne, po 4-5 w strąku; strąki proste do lekko wygiętych, osadzone poziomo do półzwisających
- ▫ ‘Bonzo’
- ▫ ‘Dragon’ — samokończąca
- ▫ ‘Hangdown Biały’ — średnio późna, plenna, zbiór nasion w fazie dojrzałości mlecznej po 80-90 dniach od wschodów, do bezpośredniego spożycia i dla przetwórstwa; na roślinie 8-14 strąków, w nich po 3-5 dużych nasion, świeże nasiona białoseledynowe, smaczne
- ○ ‘Jankiel Biały’ #2
- ◔ ‘Karmazyn’ — średniowczesna, plenna, równomiernie dojrzewająca, wzrost typowy; do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa; strąki średniej długości, z 3-5 nasionami; nasiona świeże ciemnoróżowo-czerwone, wyschnięte czerwonobrązowe; #3
- ○ ‘Rambos’ — wczesna; grubonasienna, 1 kg świeżych nasion ok. 260 szt.; nasiona duże, szerokoeliptyczne, wyrównane, smaczne; strąki długie, szerokie, łatwo się otwierają #2
- ◔ ‘Windsor Biały’ (White Windsor) — średnio późna, plenna, dojrzałość mleczna po 80-90 dniach od wschodów, do bezpośredniego spożycia, zamrażania lub konserwowania; na roślinie 6-10 strąków z 3-4 nasionami, świeże nasiona białe, smaczne #3
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Hangdown Biały/ #10

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Dragon/ #9