Za jadalne przyjmujemy te gatunki roślin, które nie są trujące i pewne ich części (liście, korzenie, kłącza, owoce lub nasiona) są jadalne. Wartość odżywcza i smakowa jest zróżnicowana, zależy głównie od gatunku i wieku rośliny - starsze pędy i liście są zwykle bardziej włókniste i mniej smaczne. Pewne znaczenie ma też miejsce wyrastania, kondycja rośliny, sposób zbioru, przenoszenia i przechowywania oraz przetwarzania na danie do jedzenia. Niektóre gatunki roślin każdy zje ze smakiem i przyjemnością (np. młodą pokrzywę zwyczajną (Urtica dioica)), inne mogą być po prostu niesmaczne, są mniej lub bardziej włókniste i często gorzkawe - wymagają zaparcia badacza smaków lub surwiwalowej wytrwałości.
ekologiczne zbieranie
Przy pozyskiwaniu roślin (lub ich części) z dzikich stanowisk należy tak działać aby minimalizować możliwe niekorzystne skutki. W szczególności nie wolno naruszać istotnie liczebności roślin danego gatunku w danym miejscu. Należy ograniczać się do roślin pospolitych, występujących w dużej liczbie na danym stanowisku. Jest to szczególnie ważne jeśli pozyskuje się w sposób niszczący dany egzemplarz (np. gdy potrzebny jest korzeń lub kłącze albo bulwa). Pozyskiwanie nasion, owoców lub liści czyni zwykle mniejszą szkodę.Ze względów prawnych nie wolno zbierać roślin chronionych, ale też i wszystkich roślin rosnących na terenach ochrony przyrody - w rezerwatach, Parkach Narodowych itd. Ze względów etycznych nie należy zbierać roślin rzadkich, np. ujętych na czerwonej liście i innych tego rodzaju wykazach.
bezpieczne zbieranie
Zbierając dzikie rośliny jadalne trzeba być pewnym tego co się zbiera. Jest wiele gatunków silnie trujących roślin nieraz podobnych częścią cech do jadalnych.Należy zachować zasady higieny - przed przyrządzaniem potraw dokładnie umyć ręce a surowiec oczyścić z resztek ziemi. Podczas zbierania, podobnie jak przy wszystkich pracach gdzie jest kontakt z ziemią, należy unikać skaleczeń. Jeśli już się zdarzą, to stosownie zabezpieczyć skaleczenie i sprawdzić, czy ma się aktualne szczepienie przeciwtężcowe (co 10 lat powinno być odnawiane).
jako warzywo sałatkowe i na zupę
![Malva sylvestris (ślaz dziki)](/foto/icon/110921-6387-dokument-1761-1-icon.jpg)
ślaz dziki
w starożytności i średniowieczu powszechnie uprawiana dla smacznych młodych liści i pędów
![Malva neglecta (ślaz zaniedbany)](/foto/icon/030627-6075-dokument-1758-1-icon.jpg)
ślaz zaniedbany
w starożytności i średniowieczu powszechnie uprawiana dla smacznych młodych liści i pędów
![Aegopodium podagraria (podagrycznik pospolity)](/foto/icon/ANDAegopodium_podagraria.08.06.2008.4-dokument-3633-1-icon.jpg)
podagryczn. pospolit.
młode pędy z liśćmi używa się do zup i sałatek
![Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)](/foto/icon/020512-0959-dokument-1171-1-icon.jpg)
szczaw zwyczajny
jedzony na surowo może spowodować zatrucie, sparzony wodą, następnie odlaną jest jadalny
![Rumex acetosella (szczaw polny)](/foto/icon/020504-0619-dokument-1169-1-icon.jpg)
szczaw polny
jedzony na surowo może spowodować zatrucie, sparzony wodą, następnie odlaną jest jadalny
![Atriplex hortensis (łoboda ogrodowa)](/foto/icon/as-20110712atriplex-hortensis-rubra11a-2-dokument-1024-1-icon.jpg)
łoboda ogrodowa
i inne dziko rosnące gatunki z rodzaju łoboda (Atriplex) mają łagodne w smaku, jadalne liście, przyrządzane tak jak szpinak
![Chenopodium album agg. (komosa biała (agg.))](/foto/icon/030619-5605-dokument-993-1-icon.jpg)
komosa biała (agg.)
jadalne są liście i młode szczyty pędów, przyrządzane tak jak szpinak
![Heracleum sphondylium (barszcz zwyczajny agg.)](/foto/icon/101003-5261-dokument-3660-1-icon.jpg)
barsz. zwyczajny ag.
bardzo młode liście i pędy jadane jak szpinak lub w zupie
![Portulaca oleracea (portulaka pospolita)](/foto/icon/ANDPortulaca_oleracea_v2-dokument-1091-1-icon.jpg)
portulaka pospolita
także w odmianach uprawnych, używana na surowo jako warzywo liściowe o przyjemnym, kwaskowato-słono-aromatycznym smaku
![Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)](/foto/icon/j-Humulus_lupulus_IX.10.1-dokument-745-1-icon.jpg)
chmiel zwyczajny
młode pędy przyrządza się jak sałatę, starsze można traktować jak szparagi
![Pulmonaria officinalis (miodunka plamista)](/foto/icon/jmak-Pulmonaria-officinalis--dokument-4183-1-icon.jpg)
miodunka plamista
młode liście używane w sałatkach
![Stellaria media (gwiazdnica pospolita)](/foto/icon/020525-1300-dokument-937-1-icon.jpg)
gwiazdnica pospolita
pędy z liśćmi jadalne w sałatkach i zupach
![Taraxacum sect. Ruderalia](/foto/icon/taraxacum_officinalis4-dokument-5425-1-icon.jpg)
im młodsze liście tym smaczniejsze, mniej gorzkie
![Tussilago farfara (podbiał pospolity)](/foto/icon/bg-200803-Tusilago_farfara3-dokument-5127-1-icon.jpg)
podbiał pospolity
liście mogą być zjadane jako sałata
![Alchemilla (przywrotnik)](/foto/icon/020503-0493-dokument-2573-1-icon.jpg)
przywrotnik
jadalne są młode liście, mają jednak dusząco-gorzki smak
![Valerianella locusta (roszpunka warzywna)](/foto/icon/020505-0663-dokument-4030-1-icon.jpg)
roszpunka warzywna
młode pędy i liście są zjadane jak sałata lub w zupach, są delikatne, przyjemne w smaku, jadalne są także inne gatunki w rodzaju roszpunka (Valerianella)
![Urtica dioica (pokrzywa zwyczajna)](/foto/icon/030626-5954-dokument-751-1-icon.jpg)
pokrzywa zwyczajna
sparzone liście je się jako sałatkę lub w zupie
![Urtica urens (pokrzywa żegawka)](/foto/icon/120806-0826_v2-dokument-756-1-icon.jpg)
pokrzywa żegawka
sparzone liście je się jako sałatkę lub w zupie
jako warzywo korzeniowe
![Taraxacum sect. Ruderalia](/foto/icon/taraxacum_officinalis4-dokument-5425-1-icon.jpg)
jadalne są gotowane korzenie
![Arctium lappa (łopian większy)](/foto/icon/am-s309-dokument-5162-1-icon.jpg)
łopian większy
jadalne są młode liście i korzenie
![Epilobium angustifolium (wierzbówka kiprzyca)](/foto/icon/030622-5736-dokument-3424-1-icon.jpg)
wierzbówka kiprzyca
jadalne są kłącza, na surowo lub ugotowane
![Stachys palustris (czyściec błotny)](/foto/icon/bl-f240-F1020004-dokument-4747-1-icon.jpg)
czyściec błotny
jadalne bulwy
inne
![Betula pendula (brzoza brodawkowata)](/foto/icon/bl-f210-betula-pendula-dokument-679-1-icon.jpg)
brzoz. brodawkowata
wiosną z nacięć na pniu można pozyskiwać sok nazywany wodą brzozową
![Glyceria fluitans (manna jadalna)](/foto/icon/pkob-Glyceria-fluitans-1--22.06.2009-dokument-6804-1-icon.jpg)
manna jadalna
jadalne są (jako kasza) ziarniaki