Dzikie rośliny jadalne można zbierać z różnych powodów. Z ciekawości kulinarnej - możliwość wypróbowania nowych surowców i aromatów. Z pasji poznawczej np. archeologicznej lub etnobotanicznej. Dla zaspokojenia głodu i orzeźwienia np. na wycieczce.
Za jadalne przyjmujemy te gatunki roślin, które nie są trujące i pewne ich części (liście, korzenie, kłącza, owoce lub nasiona) są jadalne. Wartość odżywcza i smakowa jest zróżnicowana, zależy głównie od gatunku i wieku rośliny - starsze pędy i liście są zwykle bardziej włókniste i mniej smaczne. Pewne znaczenie ma też miejsce wyrastania, kondycja rośliny, sposób zbioru, przenoszenia i przechowywania oraz przetwarzania na danie do jedzenia. Niektóre gatunki roślin każdy zje ze smakiem i przyjemnością (np. młodą pokrzywę zwyczajną (Urtica dioica)), inne mogą być po prostu niesmaczne, są mniej lub bardziej włókniste i często gorzkawe - wymagają zaparcia badacza smaków lub surwiwalowej wytrwałości.
ekologiczne zbieranie
Przy pozyskiwaniu roślin (lub ich części) z dzikich stanowisk należy tak działać aby minimalizować możliwe niekorzystne skutki. W szczególności nie wolno naruszać istotnie liczebności roślin danego gatunku w danym miejscu. Należy ograniczać się do roślin pospolitych, występujących w dużej liczbie na danym stanowisku. Jest to szczególnie ważne jeśli pozyskuje się w sposób niszczący dany egzemplarz (np. gdy potrzebny jest korzeń lub kłącze albo bulwa). Pozyskiwanie nasion, owoców lub liści czyni zwykle mniejszą szkodę.Ze względów prawnych nie wolno zbierać roślin chronionych, ale też i wszystkich roślin rosnących na terenach ochrony przyrody - w rezerwatach, Parkach Narodowych itd. Ze względów etycznych nie należy zbierać roślin rzadkich, np. ujętych na czerwonej liście i innych tego rodzaju wykazach.
bezpieczne zbieranie
Zbierając dzikie rośliny jadalne trzeba być pewnym tego co się zbiera. Jest wiele gatunków silnie trujących roślin nieraz podobnych częścią cech do jadalnych.Należy zachować zasady higieny - przed przyrządzaniem potraw dokładnie umyć ręce a surowiec oczyścić z resztek ziemi. Podczas zbierania, podobnie jak przy wszystkich pracach gdzie jest kontakt z ziemią, należy unikać skaleczeń. Jeśli już się zdarzą, to stosownie zabezpieczyć skaleczenie i sprawdzić, czy ma się aktualne szczepienie przeciwtężcowe (co 10 lat powinno być odnawiane).
jako warzywo sałatkowe i na zupę

ślaz dziki
w starożytności i średniowieczu powszechnie uprawiana dla smacznych młodych liści i pędów

ślaz zaniedbany
w starożytności i średniowieczu powszechnie uprawiana dla smacznych młodych liści i pędów

podagryczn. pospolit.
młode pędy z liśćmi używa się do zup i sałatek

szczaw zwyczajny
jedzony na surowo może spowodować zatrucie, sparzony wodą, następnie odlaną jest jadalny

szczaw polny
jedzony na surowo może spowodować zatrucie, sparzony wodą, następnie odlaną jest jadalny

łoboda ogrodowa
i inne dziko rosnące gatunki z rodzaju łoboda (Atriplex) mają łagodne w smaku, jadalne liście, przyrządzane tak jak szpinak

komosa biała (agg.)
jadalne są liście i młode szczyty pędów, przyrządzane tak jak szpinak

barszcz zwyczajny
bardzo młode liście i pędy jadane jak szpinak lub w zupie

portulaka pospolita
także w odmianach uprawnych, używana na surowo jako warzywo liściowe o przyjemnym, kwaskowato-słono-aromatycznym smaku

chmiel zwyczajny
młode pędy przyrządza się jak sałatę, starsze można traktować jak szparagi

miodunka plamista
młode liście używane w sałatkach

gwiazdnica pospolita
pędy z liśćmi jadalne w sałatkach i zupach

im młodsze liście tym smaczniejsze, mniej gorzkie

podbiał pospolity
liście mogą być zjadane jako sałata

przywrotnik
jadalne są młode liście, mają jednak dusząco-gorzki smak

roszpunka warzywna
młode pędy i liście są zjadane jak sałata lub w zupach, są delikatne, przyjemne w smaku, jadalne są także inne gatunki w rodzaju roszpunka (Valerianella)

pokrzywa zwyczajna
sparzone liście je się jako sałatkę lub w zupie

pokrzywa żegawka
sparzone liście je się jako sałatkę lub w zupie
jako warzywo korzeniowe

jadalne są gotowane korzenie

łopian większy
jadalne są młode liście i korzenie

wierzbówka kiprzyca
jadalne są kłącza, na surowo lub ugotowane

czyściec błotny
jadalne bulwy
inne

brzoz. brodawkowata
wiosną z nacięć na pniu można pozyskiwać sok nazywany wodą brzozową

manna jadalna
jadalne są (jako kasza) ziarniaki