uprawa

Rozsadę przygotowuje się w doniczkach 7 – 8 cm. Do gruntu wysadza się po ostatnich wiosennych przymrozkach. Rozstawa 100×50, 70×50 lub 60×60 cm. W razie uprawy z siewu wprost do gruntu sieje się po 2 – 3 nasiona w podanej rozstawie, wskazane jest przykrycie agrowłókniną aby zapewnić wyższą wilgotność i temperaturę gleby.
Dla dobrego plonowania wymaga stale wilgotnej gleby, w razie suszy podlewania, nawożenia pogłownego.
wymagania
Preferuje gleby żyzne, wilgotne, poza tym nie ma większych wymagań glebowych.
użytkowanie
Wadą tego warzywa jest niedostosowanie do naszego klimatu. Szybko rośnie jedynie przy wysokich temperaturach, z uwagi na powolne i nierównomierne kiełkowanie przygotowanie rozsady jest kłopotliwe, ma wysokie wymagania wodne.
Brak zróżnicowania na odmiany różniące się cechami użytkowymi.
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/ #8

leg. Paweł Kalinowski
/OB Warszawa/ #3
występowanie
- niezadomowiony; efemerofit; pochodzenie: Australia, Nowa Zelandia, Japonia i Ameryka Południowa [czas przybycia na teren Polski: XXw.]
- wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych