właściwości i zastosowanie
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście [491]
⇈
🌱
Warzywo, uprawiane w suchych rejonach strefy tropikalnej i subtropikalnej, dla niedojrzałych strąków (tak jak nasza fasola szparagowa) oraz jako roślina paszowa. Pnącze o długich, kilkumetrowych pędach. Strąki długie, 30-60 cm, pojawiają się od lipca do końca sezonu wegetacji, zielone do ciemnopurpurowych.
wymagania i uprawa
Stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte. Z uwagi na wysokie wymagania cieplne uprawa w gruncie, w warunkach Polski, rzadko kończy się jako takim powodzeniem. Pewniejsza jest uprawa z sadzonek oraz w szklarni lub pod folią. Podłoże lekkie, przepuszczalne.
Do konsumpcji zbiera się nie w pełni dojrzałe strąki. Są one bezwłókniste i słodsze niż w przypadku fasoli szparagowej. Gotuje się lub smaży.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◑ | bez odmiany |
moim zdaniem
Dwukrotnie próbowałem uprawiać. Nie jest warzywo dla naszego klimatu. Rośnie tylko w czasie najcieplejszych dni, a tych nie ma u nas wiele latem. W sumie tylko amatorsko dla zabawy, bo korzyści niewiele.
wybrane okazy · selected collections ⇈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji