Na rozsadę wysiewa się w marcu-kwietniu, w temperaturze około 20°C. Do gruntu można wysadzać w końcu maja, po przymrozkach i gdy nieco się ociepli; rozstawa 60-80 × 40 cm. W klimacie subtropikalnym to rosłe pnącze wymagające solidnej podpory, u nas duże nie urośnie, wystarczy tyczka.
Do konsumpcji zbiera się nie w pełni dojrzałe strąki. Są one bezwłókniste i słodsze niż w przypadku fasoli szparagowej. Gotuje się lub smaży.Stanowisko słoneczne, ciepłe, osłonięte. Z uwagi na wysokie wymagania cieplne uprawa w gruncie, w warunkach Polski, rzadko kończy się jako takim powodzeniem. Pewniejsza jest uprawa z sadzonek oraz w szklarni lub pod folią. Podłoże lekkie, przepuszczalne.
Do konsumpcji zbiera się nie w pełni dojrzałe strąki. Są one bezwłókniste i słodsze niż w przypadku fasoli szparagowej. Gotuje się lub smaży.
moim zdaniem
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/ #3