wartość
Jest używana jako przyprawa i istotny (wagowo) dodatek do potraw. Z uwagi na łatwość przechowywania w stanie świeżym jest ważnym źródłem witamin w okresie zimowo-wiosennym.
uprawa, siew, sadzenie
• Sieje się wcześnie, gdy tylko jest możliwa uprawa, w końcu marca i w pierwszej połowie kwietnia. Nasiona zaczynając kiełkować przy temperaturze 5-6°C optymalna temperatura kiełkowania jest zbliżona do 20°C. Kiełkowanie przy siewie do gruntu trwa 2-3 tygodnie lub dłużej.
Przy ręcznej uprawie stosuje się odległość rzędów 20-30 cm, w rzędzie rośliny zostawia się co 2-3 cm. Sieje się na głębokość 1-2 cm. W okresie wschodów należy przeciwdziałać zaskorupianiu się gleby.
Nieduże przymrozki, do -3°C nie szkodzą siewkom.
Wysadza w fazie kilku liście, po 50-60 dniach od wysiewu, w ostatniej dekadzie kwietnia lub pierwszej maja. W rzędzie sadzi się stosunkowo rzadko, w rozstawie co 5-8 cm z uwagi na możliwość uzyskania tym sposobem bardzo dużych cebul.
W drugim roku uprawy dymkę wysadza się możliwie wcześnie, im wcześniej tym korzystniej. Nie szkodzi im kilkustopniowy mróz. Rozstawa taka jak przy rozsadzie tj. 25-30 × 5-8 cm. Zagłębia się na 5 mm powyżej wierzchołka. Przy gęstszym sadzeniu można pozyskiwać z przerywki szczypior z cebulką. Zasadniczy zbiór przeprowadza się wcześniej, już na początku czerwca, na szczypior w pęczkach lub później, w pełnej dojrzałości zbiorczej cebul (co następuje wcześniej niż przy uprawie z nasion lub rozsady, bo w połowie lipca), na cebule do przechowywania lub bieżącej konsumpcji.
zmianowanie
Dobrymi roślinami poprzedzającymi są: fasola, groch, ogórek i inne zostawiające pole mało zachwaszczone.
wymagania
Pierwszy okresie wegetacji (korzenienie się i rozwój zielonych liści) postępuje optymalnie przy krótkim dniu, z umiarkowaną temperaturą (10-16°C) i dostateczną ilością opadów.
Okres formowania zgrubiałych cebul konieczny jest długi dzień, optymalne są temperatury nieco wyższe, do 21°C. W razie suszy wskazane jest nawadnianie. Zbyt wysokie temperatury w tym okresie powodują szybkie kończenie fazy wzrostu cebul, które są drobniejsze a plon mniejszy.
Od czasu załamywania szczypioru, dojrzałości sprzyja wysoka temperatura, do 27°C i susza.
Nawadnianie w suchych okresach czerwca i lipca znacznie podnosi plon.
Optymalny odczyn jest zbliżony do obojętnego.
Wymagania do nawożenia są średnie.
zbiór i przechowywanie
Na zbiór pęczkowy, w fazie w pełni wytworzonego szczypioru i z niewielkim zgrubieniem, co ma miejsce w czerwcu.
Na cebulę do konsumpcji jesienią zbiera się w fazie pełnej dojrzałości, tj. po samoistnym załamaniu i zaschnięciu szczypioru. Można wtedy uzyskać większe cebule, ponieważ znaczny wzrost następuje w czasie zasychania szczypioru i przenoszenia składników pokarmowych do mięsistych łusek. Gorzej się jednak przechowują z uwagi na spękane i luźniejsze łuski okrywowe oraz łatwość wybijania w szczypior. Do szybkiej konsumpcji należy przeznaczać tzw. cebule bączyste tj. których szczypior zasechł bez załamania się. Takie cebule wybitnie źle się przechowują.
Nie należy mechanicznie załamywać szczypioru - nie przynosi to korzyści a zwiększa ryzyko zakażeń i gnicia.
Na długie przechowywanie zbiera się cebule nieco wcześniej. W fazie niepełnej dojrzałości, gdy około połowa ma załamany szczypior i 2-3 łuski okrywające. Takie cebule mają ściślej przylegające łuski ochronne i rzadziej wybijają w szczypior.
Odmiany cebuli o białej łusce nie nadają się do przechowywania bo nie są odporne na choroby w okresie przechowywania.
Po wyrwaniu dosusza się cebule przez okres tygodnia do dwóch. Najlepiej robić to w ażurowych skrzyniach aby osłonić cebule przez słonecznymi poparzeniami. Po wyschnięciu odcina się szczypior kilka cm ponad cebulą.
Najlepiej przechowuje się cebulę w niskiej temperaturze ok. 0°C w umiarkowanie wilgotnym powietrzu.
odmiany
Do przechowywania nadają się odmiany średnio późne i późne (powyżej 120 dni wegetacji). Wegetacja odmian wczesnych trwa 80-100 dni a średnio wczesnych 100-120 dni.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#46) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
A · Agostana · Agra · Ailsa Craig · Algida · Alibaba · Augusta · Aviv · B · Bila · Borettana · C · Cordia · Cyklop · Cymes · Czerniakowska · D · Dakota · E · Efekt · Exhibition · G · Globo · H · Hiberna · I · Irka · J · Jambalaya · K · Karmen · Kristine · Ł · Ławica · M · Majka · N · Niagara F1 · P · Petra F1 · Polana F1 · Polanowska · Primaigs · R · Rawska · Red Baron · S · Scarlet · Sława Ożarowa · Sochaczewska · Sumatra · Supra · T · Tęcza · Toto · Triumf F1 · U · Unico F1 · W · Wama · Wega · Wenta · Wola · Wolska▫ | bez odmiany — szalotka |
▫ | ‘Czerniakowska’ |
▫ | ‘Jambalaya’ — żółta spłaszczona |
○ | ‘Rawska’ |
▫ | ‘Sława Ożarowa’ |
○ | ‘Supra’ |
▫ | ‘Triumf F1’ |
▫ | ‘Unico F1’ |
▫ | ‘Primaigs’ |
▫ | ‘Toto’ — wczesna, okres wegetacji 110-115 dni, do bezpośredniego spożycia; cebule lekko spłaszczone, 40-60 g; łuska sucha ciemnozłota, dobrze przylegająca; miąższ białokremowy, suchej masy 13% |
◔ | ‘Agostana’ — średnio wczesna, okres wegetacji ok. 130 dni, do uprawy wiosennej; cebule idealnie kuliste, 6-8 cm średnicy, łuska śnieżnobiała, smak łagodny |
▫ | ‘Ailsa Craig’ — w typie 'Exhibition', do bezpośredniego spożycia; cebule olbrzymie, stosunkowo łagodne w smaku, łuska złotożółta |
▫ | ‘Alibaba’ — średnio późna, plenna, do przetwórstwa na susz (norma wysiewu 800-900 tyś.szt./ha;, 3.0-3.2kg/ha); cebule średnie lub duże, 80-100 g, łuska biała, dobrze przylegająca; miąższ średnio zwarty, biały, soczysty, łagodny, suchej masy 12% |
▫ | ‘Aviv’ — średnio wczesna do uprawy wiosennej (okres wegetacji ok. 130 dni), nie nadaje się do długiego przechowywania; cebule spłaszczono-kuliste, nieduże (polecane do marynowania), łuska śnieżnobiała, smak łagodny |
▫ | ‘Borettana’ — amatorska, do bezpośredniego spożycia i do marynowania; cebule silnie spłaszczone, nieduże (40-50g), łuska jasna złotożółta; miąższ twardy, soczysty, kremowożółty |
◔ | ‘Karmen’ — wczesna, amatorska, plenna, dobrze się przechowująca do późnej wiosny, równocześnie załamuje szczypior, bez tendencji do tworzenia cebul bączastych; cebule duże, spłaszczone kuliste, łuska ciemno karminowoczerwona; miąższ fioletowo-biały, słodki, łagodny |
▫ | ‘Red Baron’ |
▫ | ‘Scarlet’ — średnio późna, okres wegetacji 120-125 dni, bardzo plenna (norma wysiewu 800tyś.szt./ha, 3.2-3.5kg/ha), jednocześnie załamująca szczypior, do bezpośredniego spożycia, dla przetwórstwa i do krótkiego przechowywania; cebule kuliste, lekko spłaszczone, 90-100 g; miąższ czerwono-biały, 12-12.5% suchej masy; łuska ciemnoczerwona, dobrze przylegająca |
○ | ‘Wenta’ — późna, bez tendencji do wybijania w pędy nasienne, norma wysiewu 3.0-3.2kg/ha; do bezpośredniego spożycia i długiego przechowywania, do czerwca; cebule twarde; łuska sucha ciemoczerowna, dobrze przylegająca; miąższ fioletowo-biały, łagodny |
○ | ‘Agra’ — średnio późna; do siewu zimowego w drugiej dekadzie sierpnia, na zbiór pęczkowy w maju, pocz. czerwca, bezpośrednie spożycie w czerwcu i krótkie przechowywanie cebule kuliste, duże do średnich, łuska złoto-brązowa; miąższ biały, łagodny; stosunkowo wiernie i stabilnie plonuje; wyższa od średniej odporność na mączniaka rzekomego i większa zawartość suchej masy |
○ | ‘Algida’ — średnio wczesna; wcześniejsza od odmiany Agra; cebule kuliste, duże do średnich, łuska jasnobrązowa; mała skłonność do wybijania w pęd kwiatostanowy; do siewu zimowego na zbiór pęczkowy w maju, pocz. czerwca, bezpośrednie spożycie w czerwcu i krótkie przechowywanie |
○ | ‘Augusta’ — średnio wczesna, na wczesny zbiór pęczkowy (od maja do czerwca) lub jako cebula bielona, po pełnym dojrzeniu (czerwiec-lipiec) użytkowana jako cebula świeża, może być mrożona; cebule kuliste lub kulisto-spłaszczone; łuska sucha żółtobrązowa; miąższ biały, smaczny |
▫ | ‘Hiberna’ — cebula zimująca |
○ | ‘Exhibition’ — wczesna, do bezpośredniego spożycia, sałatkowa; cebule wyjątkowo duże, nawet ponad 1 kg wagi (szczególnie duże przy uprawie z rozsady), smak słodki, łagodny, łuska słaba, złotożółta |
▫ | ‘Majka’ — wczesna, okres wegetacji 105-110 dni, zbiór dojrzałych cebul możliwy już od połowy lipca, plenna, do bezpośredniego spożycia lub krótkiego przechowywania (do grudnia); cebule kuliste, duży udział cebul o średnicy ponad 7 cm i średniej masie 110-150 g, szyjka cienka; łuska żółobrązowa |
○ | ‘Petra F1’ — bardzo wczesna, do bezpośredniego spożycia; cebule kuliste, bardzo twarde, łuska sucha dobrze przylegająca, mocna, żółobrązowa; miąższ białokremowy, soczysty, kruchy, ostry nie palący |
○ | ‘Tęcza’ — bardzo wczesna, do bezpośredniego spożycia i krótkotrwałego przechowywania; cebule duże do średni dużych, kulisto-spłaszczone, łuska ciemnożółta, dobrze przylegająca |
▫ | ‘Irka’ — średnio wczesna, okres wegetacji 118-125 dni, plenna, do bezpośredniego spożycia i do przechowywania oraz przetwórstwa (szczególnie do mrożenia i na susz); cebule kuliste, 110-130 g, szyjka cienka; łuska sucha brązowa, łatwa do obierania |
○ | ‘Polana F1’ — średnio wczesna, plenna, do przechowywania, odporna na uszkodzenia mechaniczne, bardziej tolerancyjna na niesprzyjające warunki wegetacji; cebule średnie do dużych, twarde, kulista lub nieco wyciągnięta na końcach, sucha łuska dobrze przylegająca, średnio gruba, żółtobrązowa; liście ciemnozielone z silnym nalotem woskowym |
▫ | ‘Wama’ — średniowczesna, plenna, plon wyrównany, wysokiej jakości, bardzo niska tendencja do tworzenia cebul bączastych; cebule kuliste z cienką szyjką, łuska żółta błyszcząca, dobrze przylegająca |
▫ | ‘Wega’ — średniowczesna, do bezpośredniego spożycia i przechowywania; cebule kuliste, duże do średnio dużych, łuska ciemnożółta, dobrze przylegająca; miąższ twardy, średnio ostry |
▫ | ‘Bila’ — późna (143-146 dni wegetacji), typu 'Wolska', bardzo dobra do przechowywania; cebule kulisto-wydłużone, duże, ok. 100 g; łuska ciemnożółta do jasnobrązowej, średniej grubości, bardzo trwała, dobrze przylegająca, odporna na pękanie; miąższ twardy biały, zwykle z pojedynczym wierzchołkiem wzrostu |
▫ | ‘Cordia’ — średnio późna, okres wegetacji 130-135 dni, bardzo plenna, duża liczba liści wzniesionych, korzystana struktura handlowa plonu, na świeży rynek i do przechowywania; cebule okrągłe, duże, 120-140 g; łuska sucha żółtobrązowa; miąższ kremowobiały, o wysokiej zawartości suchej masy |
▫ | ‘Cyklop’ — średnio późna, okres wegetacji 130-135 dni, brak wybijania w pędy nasienne przy siewie wiosennym, tolerancyjna na szarą pleśń, duża liczba wzniesionych liści; cebule kuliste, w dole zaokrąglone, duże, 100-120 g, mała liczba wierzchołków wzrostu; łuska sucha żółtobrązowa, średniej grubości, ściśle przylegająca |
○ | ‘Cymes’ — późna, plenna, do bezpośredniego spożycia i przechowywania do przełomu marca/kwietnia, tolerancyjna na infekcje grzybowe dzięki silnemu nalotowi woskowemu, nadaje się do produkcji dymki; cebule średnie do dużych, kuliste lub elipsoidalnespłaszczone, łuska mocna, dobrze przylegająca, brązowożółta, sucha; miąższ twardy, białokremowy |
▫ | ‘Dakota’ — średnio późna, okres wegetacji 139-144 dni, bardzo plenna, wiernie plonująca, korzystna handlowa struktura plonu, równoczesne załamywanie szczypioru, do bezpośredniego spożycia i przechowywania; cebule kuliste, 80-100 g; łuska sucha żółtobrązowa, dobrze przylegająca; miąższ białokremowy |
▫ | ‘Efekt’ — średnio późna, okres wegetacji 140-145 dni, do długiego przechowywania (nawet do początku czerwca); cebule kuliste, średnie, 70-90 g; łuska sucha ciemnozłota, dobrze przylegająca; miąższ twardy, białokremowy |
▫ | ‘Globo’ — późna, sałatkowa, łagodna, do bezpośredniego spożycia lub przetwórstwa; cebule wielkie (nawet ponad 1 kg wagi), owalne, słomkowożółte |
▫ | ‘Kristine’ — średnio późna, okres wegetacji 137-140 dni, równocześnie załamująca szczypior, żywotna, niezawodnie plonująca, do bezpośredniego spożycia lub długiego przechowywania; cebule kuliste, 80-100 g, o małej liczbie wierzchołków wzrostu; łuska sucha złota, dobrze przylegająca |
▫ | ‘Ławica’ — późna, system korzeniowy silny, bardziej odporna na suszę; cebule kuliste, łuska złotożółta, dobrze przylegająca; do bezpośredniego spożycia i długiego przechowywania |
▫ | ‘Niagara F1’ — średnio późna, okres wegetacji 139-143 dni, bardzo plenna i niezawodna, korzystna struktura handlowa plonu, równoczesne załamywanie szczypioru, do bezpośredniego spożycia i przechowywania; cebule kuliste; łuska sucha ciemnozłota, dobrze przylegająca; miąższ białokremowy |
▫ | ‘Polanowska’ — średnio późna do późnej, typu odmiany 'Wolska', dobra równoczesność załamywania szczypioru, w plonie duży udział cebul ponad 7 cm średnicy, tolerancyjna na niesprzyjające warunki uprawy, do długiego przechowywania i do przetwórstwa, nadaje się do produkcji dymki; cebule średnie do dużych, kuliste do szerokojajowatych ze zbieżystymi końcami, twarda, łuska mocna, odporna na uszkodzenia mechaniczne |
◔ | ‘Sochaczewska’ — późna, okres wegetacji 141-147 dni, bardzo plenna, równocześnie załamująca szczypior, do bezpośredniego spożycia, przechowywania i dla przetwórstwa; cebule kuliste, 100-160 g; łuska sucha ciemnozłota, cienka, dobrze przylegająca; miąższ biały, jędrny, łagodny |
▫ | ‘Sumatra’ — średnio późna, okres wegetacji 139-143 dni, bardzo plenna i niezawodna, równoczesne załamywanie szczypioru, korzystna struktura handlowa plonu, do bezpośredniego spożycia i przechowywania; cebule kuliste, 100-120 g; łuska sucha ciemozłota, dobrze przylegająca; miąższ białokremowy |
‘Wola’ — późna, podobna do 'Wolskiej'; cebule średnie do dużych, kuliste do lekko spłaszczonych, łuska średnio gruba, żółta do brązowożółtej, dobrze przylegająca; miąższ biały, twardy do średnio twardego | |
◔ | ‘Wolska’ — późna, plenna, do wielkotowarowej uprawy z wczesnego siewu pasowo-rzędowego do gruntu w rejonach o długim okresie wegetacji, z rozsady lub dymki, przeznaczona głównie do długotrwałego przechowywania; cebule kuliste, duże; łuska sucha słomkowożółta; miąższ biały, ostry |