Rośliny przyprawowe uprawiane są z uwagi na swój specyficzny aromat (zapach i smak). Odpowiednie, świeże lub przetworzone części (owoce, nasiona, liście, kora, itd.) roślin przyprawowych są przyprawą która służy do poprawy smaku potraw. Większość przypraw pochodzi spoza naszej strefy klimatycznej (np. cynamon, wanilia, goździki, pieprz). Obok częściej stosowanych przypraw są wśród roślin krajowych rośliny przyprawowe o znaczeniu historycznym, obecnie rzadko używane.
Substancje chemiczne zawarte w przyprawach są przeważnie w większej ilości silnie drażniące i mogą wywoływać alergiczne podrażnienia lub zatrucia o różnym przebiegu. Dlatego przyprawy należy stosować tak jak sama ich nazwa wskazuje - jako niewielki dodatek a nie danie główne - dotyczy to w szczególności dziko rosnących roślin przyprawowych.
Przyprawy należy stosować tak jak sama nazwa wskazuje - jako przyprawę a nie danie główne. Wiele z nich w większych dawkach działa drażniąco na przewód pokarmowy lub może wywołać zatrucia.