rośliny przyprawowe

rośliny przyprawowe uprawiane w Polsce

Rośliny przyprawowe uprawiane są z uwagi na swój specyficzny aromat (zapach i smak). Odpowiednie, świeże lub przetworzone części (owoce, nasiona, liście, kora, itd.) roślin przyprawowych są przyprawą która służy do poprawy smaku potraw. Większość przypraw pochodzi spoza naszej strefy klimatycznej (np. cynamon, wanilia, goździki, pieprz). Obok częściej stosowanych przypraw są wśród roślin krajowych rośliny przyprawowe o znaczeniu historycznym, obecnie rzadko używane.

Substancje chemiczne zawarte w przyprawach są przeważnie w większej ilości silnie drażniące i mogą wywoływać alergiczne podrażnienia lub zatrucia o różnym przebiegu. Dlatego przyprawy należy stosować tak jak sama ich nazwa wskazuje - jako niewielki dodatek a nie danie główne - dotyczy to w szczególności dziko rosnących roślin przyprawowych.

dziko rosnące rośliny przyprawowe

Przyprawy należy stosować tak jak sama nazwa wskazuje - jako przyprawę a nie danie główne. Wiele z nich w większych dawkach działa drażniąco na przewód pokarmowy lub może wywołać zatrucia.

tatarak zwyczajny (Acorus calamus)
fau2/2
Acorus calamus tatarak zwyczajny
przyprawą są świeże lub wysuszone kłącza, mają intensywny, swoisty zapach i gorzki smak
czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
fu/1
Allium ursinum czosnek niedźwiedzi
przyprawą o stosunkowo słabo czosnkowym aromacie są młode liście i nierozwinięte kwiatostany
jałowiec pospolity (Juniperus communis)
f2 fu27/32
Juniperus communis jałowiec pospolity
owoce i igły są trujące, w niewielkiej ilości wysuszone owoce są stosowane jako aromatyczna przyprawa
róża (Rosa)
f14 u155/40
Rosa róża
płatki suszone lub konserwowane w cukrze są używane jako aromatyzująca przyprawa do wyrobów cukierniczych
objaśnienie skrótów

dziko rosnące zapomniane rośliny przyprawowe dla amatorów

krwawnik pospolity (s.str.) (Achillea millefolium)
f
Achillea millefolium krwawnik pospolity (s.str.)
świeże liście i suszone kwiatostany stosowane w niedużej ilości są gorzkawą silnie aromatyczną przyprawą, w większej ilości są toksyczne
rdest ostrogorzki (Polygonum hydropiper)
f
Polygonum hydropiper rdest ostrogorzki
ziele o palącym smaku jest stosowane jako pikantna przyprawa, korzeń jest trujący
bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea)
fu3/8
Glechoma hederacea bluszczyk kurdybanek
młode pędy i liście są stosowane jako przyprawa o silnym korzennym aromacie, jest gorzkawy w smaku
czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata)
f
Alliaria petiolata czosnaczek pospolity
młode liście, pędy lub nasiona są pikantą przyprawą, o zapachu przypominającym czosnek
kuklik pospolity (Geum urbanum)
f
Geum urbanum kuklik pospolity
kłącze o goździkowym aromacie
kuklik zwisły (Geum rivale)
fu/1
Geum rivale kuklik zwisły
kłącze o goździkowym aromacie
szczawik zajęczy (Oxalis acetosella)
fu
Oxalis acetosella szczawik zajęczy
do zakwaszania, nie używać w większej ilości z uwagi na znaczną zawartość toksycznego kwasu szczawiowego
biedrzeniec mniejszy typowy (Pimpinella saxifraga ssp. saxifraga)
f
Pimpinella saxifraga ssp. saxifraga biedrzeniec mniejszy typowy
świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń
biedrzeniec wielki (Pimpinella major)
f
Pimpinella major biedrzeniec wielki
świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń
objaśnienie skrótów