rośliny przyprawowe uprawiane w Polsce
Rośliny przyprawowe uprawiane są z uwagi na swój specyficzny aromat (zapach i smak). Odpowiednie, świeże lub przetworzone części (owoce, nasiona, liście, kora, itd.) roślin przyprawowych są przyprawą która służy do poprawy smaku potraw. Większość przypraw pochodzi spoza naszej strefy klimatycznej (np. cynamon, wanilia, goździki, pieprz). Obok częściej stosowanych przypraw są wśród roślin krajowych rośliny przyprawowe o znaczeniu historycznym, obecnie rzadko używane.
Substancje chemiczne zawarte w przyprawach są przeważnie w większej ilości silnie drażniące i mogą wywoływać alergiczne podrażnienia lub zatrucia o różnym przebiegu. Dlatego przyprawy należy stosować tak jak sama ich nazwa wskazuje - jako niewielki dodatek a nie danie główne - dotyczy to w szczególności dziko rosnących roślin przyprawowych.
rośliny przyprawowe uprawiane w Polsce
dziko rosnące rośliny przyprawowe

tatarak zwyczajny
przyprawą są świeże lub wysuszone kłącza, mają intensywny, swoisty zapach i gorzki smak

czosnek niedźwiedzi
przyprawą o stosunkowo słabo czosnkowym aromacie są młode liście i nierozwinięte kwiatostany

jałowiec pospolity
owoce i igły są trujące, w niewielkiej ilości wysuszone owoce są stosowane jako aromatyczna przyprawa

lebiodka pospolita
popularne oregano

róża
płatki suszone lub konserwowane w cukrze są używane jako aromatyzująca przyprawa do wyrobów cukierniczych
dziko rosnące zapomniane rośliny przyprawowe dla amatorów

krwawnik pospolity
świeże liście i suszone kwiatostany stosowane w niedużej ilości są gorzkawą silnie aromatyczną przyprawą, w większej ilości są toksyczne

rdest ostrogorzki
ziele o palącym smaku jest stosowane jako pikantna przyprawa, korzeń jest trujący

bluszczy. kurdybane.
młode pędy i liście są stosowane jako przyprawa o silnym korzennym aromacie, jest gorzkawy w smaku

czosnaczek pospolity
młode liście, pędy lub nasiona są pikantą przyprawą, o zapachu przypominającym czosnek

kuklik pospolity
kłącze o goździkowym aromacie

kuklik zwisły
kłącze o goździkowym aromacie

szczawik zajęczy
do zakwaszania, nie używać w większej ilości z uwagi na znaczną zawartość toksycznego kwasu szczawiowego

biedrze. mniejszy ty.
świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń

biedrzeniec wielki
świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń