rośliny przyprawowe uprawiane w Polsce
Rośliny przyprawowe uprawiane są z uwagi na swój specyficzny aromat (zapach i smak). Odpowiednie, świeże lub przetworzone części (owoce, nasiona, liście, kora, itd.) roślin przyprawowych są przyprawą która służy do poprawy smaku potraw. Większość przypraw pochodzi spoza naszej strefy klimatycznej (np. cynamon, wanilia, goździki, pieprz). Obok częściej stosowanych przypraw są wśród roślin krajowych rośliny przyprawowe o znaczeniu historycznym, obecnie rzadko używane.
Substancje chemiczne zawarte w przyprawach są przeważnie w większej ilości silnie drażniące i mogą wywoływać alergiczne podrażnienia lub zatrucia o różnym przebiegu. Dlatego przyprawy należy stosować tak jak sama ich nazwa wskazuje - jako niewielki dodatek a nie danie główne - dotyczy to w szczególności dziko rosnących roślin przyprawowych.
dziko rosnące rośliny przyprawowe
Przyprawy należy stosować tak jak sama nazwa wskazuje - jako przyprawę a nie danie główne. Wiele z nich w większych dawkach działa drażniąco na przewód pokarmowy lub może wywołać zatrucia.

fau2/2
przyprawą są świeże lub wysuszone kłącza, mają intensywny, swoisty zapach i gorzki smak

f2 fu/2
przyprawą o stosunkowo słabo czosnkowym aromacie są młode liście i nierozwinięte kwiatostany

f2 fu28/32
owoce i igły są trujące, w niewielkiej ilości wysuszone owoce są stosowane jako aromatyczna przyprawa

fu12/24
popularne oregano

f14 u187/46
płatki suszone lub konserwowane w cukrze są używane jako aromatyzująca przyprawa do wyrobów cukierniczych
dziko rosnące zapomniane rośliny przyprawowe dla amatorów

fu
świeże liście i suszone kwiatostany stosowane w niedużej ilości są gorzkawą silnie aromatyczną przyprawą, w większej ilości są toksyczne

f
ziele o palącym smaku jest stosowane jako pikantna przyprawa, korzeń jest trujący

fu3/8
młode pędy i liście są stosowane jako przyprawa o silnym korzennym aromacie, jest gorzkawy w smaku

f
młode liście, pędy lub nasiona są pikantą przyprawą, o zapachu przypominającym czosnek

f
kłącze o goździkowym aromacie

fu/1
kłącze o goździkowym aromacie

fu/1
do zakwaszania, nie używać w większej ilości z uwagi na znaczną zawartość toksycznego kwasu szczawiowego

f
świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń

f
świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń