wartość
Wartość energetyczna liści wynosi 13kcal/100g. Zawartość białka 1g/100g, tłuszczu 0.2g/100g, węglowodanów 1.8g/100g.
uprawa
Nasiona zachowują zdolność kiełkowania do 6 lat.
Rozsada wysiana rzadziej może nie być pikowana. Jeśli jest posiana gęściej, to po 2-3 tygodnie po wschodach, gdy są wykształcone pierwsze liście, pikuje się rozstawie 5×5 cm. Rozsada nie powinna być zagłębiona (wierzchołek wzrostu musi być na powierzchni), nie na należy skracać korzenia głównego bo prowadzi to do tworzenia gorszej jakości korzeni spichrzowych.
zmianowanie
Seler może być uprawiany po sobie jednak ze względu na choroby nie jest zalecane. Należy unikać w ciągu ostatnich 4 lat poprzedzających innych warzyw z rodziny selerowatych (Apiaceae) (marchew, pietruszka itd.). Dobrą rośliną poprzedzającą przedplonem mogą być warzywa kapustne, strączkowe, cebulowe.
wymagania
zbiór i przechowywanie
Korzenie podkopuje się i wyciąga. Oczyszcza z ziemi, odcina drobne korzenie przy nasadzie korzenia spichrzowego, liście odrywa się lub obcina.
W wyższej temperaturze i w warstwie łatwo zagrzewają się i gniją.
odmiany
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#7) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◔ | ‘Albin’ — średnio wczesna, bardzo plenna, na zbiór jesienny i przechowywanie, zalecana do produkcji towarowej; zgrubiania kuliste, bardzo duże, 1.2-1.5 kg, bez pustych przestrzeni; miąższ biały, bez antocjanu |
▫ | ‘Denar’ — średniowczesna, plenna, do bezpośredniego spożycia, dla przetwórstwa i do przechowywania; zgrubienia w 3/4 zagłębione w ziemi, przez co zwykle nie zazielenione w górnej części, skórka biała, regularnie kuliste; miąższ biały, nie ciemniejący, bez skłonności do parcenia i tworzenia pustych komór |
○ | ‘Edward’ |
○ | ‘Makar’ — średnio wczesna, plenna, do bezpośredniego spożycia, na zbiór pęczkowy oraz do przetwórstwa i przechowywania; wysoka odporność na septoriozę liści; zgrubienia duże (350g), kuliste; miąższ białokremowy, nie ciemniejący, ścisły, aromatyczny, nie parciejący |
▫ | ‘Pragen Reuzen’ |
◔ | ‘Talar’ — wczesna, bardzo plenna, do bezpośredniego spożycia, na zbiór pęczkowy i dla przetwórstwa (susz, mrożenie, sałatki), bardzo dobrze się przechowuje; zgrubienia duże, kuliste, kształtne, skórka biała; miąższ biały, nieciemniejący, bez skłonności do parcenia |
○ | ‘Zagłoba’ |