|
uprawa
Kawony mają dość długi okres wegetacji, rzędu 5 miesięcy. U nas uprawia się wyłącznie z rozsady.
Rozsadę wysadza się do gruntu po majowych przymrozkach i gdy ziemią się ogrzeje. Lepiej sadzić później niż nazbyt wcześnie, bo do prawidłowego wzrostu wymaga dużo ciepła. Optymalnie sadzić w fazie 5-6 liści, ale przy spóźniającej się wiośnie lepiej wysadzić przerośniętą rozsadę później, w końcu maja lub na początku czerwca, niż nazbyt wcześnie.
Uprawa w gruncie może być zawodna. Wiele zależy od stanowiska i przebiegu pogody w danym roku. Mniej zawodna jest uprawa w inspektach i pod osłonami gdzie można ją rozpocząć wcześniej i zapewniać średnio wyższe temperatury powietrza i gleby.
cięcie
Kawon na tej samej roślinie tworzy osobne kwiaty męskie i żeńskie. Zawiązki tworzą się przy końcach pędów dlatego nie należy ich ciąć do czasu ich zawiązania.
wymagania
Kawon ma bardzo wysokie wymagania cieplne. Optymalna temperatura wzrostu wynosi blisko 30°C, nie powinna spadać poniżej 24°C. Równie ciepłe powinno być podłoże. W temperaturze poniżej 15°C rośliny nie rosną. Są dostępne odmiany dające się w skali amatorskiej uprawiać u nas w gruncie w ciepłych rejonach kraju, na stanowiskach nagrzanych, słonecznych i osłoniętych przed chłodnymi wiatrami lub jeszcze lepiej pod osłonami.
Kawon, podobnie jak ogórek, ma silny ale bardzo płytki system korzeniowy, daleko rozchodzący się na boki (do 2 m). W razie suszy wymaga nawadniania. Szczególnie duże zapotrzebowanie na wodę jest w okresie wzrostu owoców.
zbiór i przechowywanie
Owoce polskich odmian dojrzewają w sierpniu i we wrześniu, w 30-40 dni od zapylenia. Należy je zbierać w fazie dojrzałości fizjologicznej. Nie ma jednoznacznych zewnętrznych cech wskazujących na tę dojrzałość. Wskazówką może być specyficzny głuchy odgłos przy opukiwaniu; jednak przy niektórych odmianach o zwartym miąższu (np.
odmiany

Poszczególne odmiany różnią się długością okresu wegetacji i wymaganiami cieplnymi. Niektóre z nich, w sprzyjających warunkach, są możliwe do uprawy w gruncie. Owoce różnią się kształtem, wielkością, barwą skórki i barwą miąższu który może być typowo czerwony, żółty a nawet biały lub dwubarwny, obecnością nasion.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#5) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◔ | ‘Bingo’ — średnio wczesna, bardzo plenna; owoce duże, 8-12 kg, owalne, skórka jasnozielona, miąższ różowoczerwony |
○ | ‘Janosik’ — miąższ żółty, skórka ciemnozielona |
◑ | ‘Rosario F1’ — wczesna, pod osłony i do gruntu, przystosowana do polskiego klimatu, dobrze wiąże owoce w niższych temperaturach, wysoce tolerancyjna na mączniaka rzekomego i właściwego, plon do 80t/ha; owoce 3-4 kg, skórka ciemnozielona, miąższ ciemnoróżowoczerwony, soczysty, bardzo słodki |
▫ | ‘Sugar Baby’ — od uprawy pod osłonami; owoce duże, okrągłe, miąższ różowoczerwony, słodki, soczysty; owocuje na końcach pędów, nieowocujące należy usunąć |
▫ | ‘Złoto Wolicy’ — miąższ czerwonawy, skórka żółta |
moim zdaniem
Oj da się, da się w Polsce uprawiać arbuzy w ogródku, w gruncie, i to z powodzeniem.
Długo nie wierzyłem, że jest to możliwe. W końcu, w 2012r. uprawiałem z samodzielnie przygotowanej rozsady z nasion dwie znacznie różniące się odmiany. Uprawiałem je w gruncie. Oceniam, że z sukcesem, chociaż miejsce w ogrodzie było prawie dobre (a prawie czynni niejaką różnicę). Do ideału powinno być lepiej przygotowane co do żyzności i zapewniać pełne słońce od wschodu do zachodu, a tak niestety nie było. Miałem po kilka krzaczków dwóch odmian:
moim zdaniem

arbuz odm. Janosik
Janosik (udany)

arbuz Złoto Wolicy
Złoto Wolicy (takie sobie)
wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Barbara Łotocka

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Rosario F1/

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Sugar Baby/

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Crimson Sweet/