cechy diagnostyczne w kluczu:
właściwości i zastosowanie
takson uprawiany [491]
cechy diagnostyczne w kluczu:
uprawa
Jeden gram zawiera 20-35 nasion. Zdolność kiełkowania zachowują przez 5 lat.
Z uwagi na wysokie wymagania cieplne melony w Polsce są uprawiane wyłącznie z rozsady. Powodzenie uprawy gruntowej zależy od wyboru ciepłego stanowiska i przebiegu pogody w danym roku. Mniejsze jest ryzyko uprawy pod osłonami.
Przyśpieszeniu owocowania w gruncie sprzyja osłonięcie roślin agrowłókniną. Korzystne jest ściółkowanie gleby.
cięcie
Melon ma osobne kwiaty męskie i żeńskie na tej samej roślinie. Owoce zawiązują się po zapyleniu kwiatu przez owady. Kwiatów żeńskich jest mniej i tworzą się one na rozgałęzieniach pierwszego i dalszych rzędów. Dla przyśpieszenia tworzenia pędów bocznych można przyciąć pęd główny. Robi się to przy produkcji rozsady, tnąc nad 2-3 liściem lub tak samo ale po posadzeniu rozsady do gruntu. Można też stosować inne schematy cięcia, zwłaszcza przy uprawie pod osłonami np. ciąć dwukrotnie, pęd główny nad 4 liściem a pędy boczne pierwszego rzędu nad 6 liściem. Na każdym pędzie owocującym należy pozostawić jeden zawiązek, najbliższy nasadzie pędu. Gdy osiągnie rozmiar orzecha włoskiego przycina się pęd powyżej dwóch liści za zawiązkiem. Pędy jałowe należy usunąć u nasady.
zmianowanie
Melonów nie należy uprawiać po sobie ani po innych warzywa dyniowate.
wymagania
Melon ma bardzo wysokie wymagania cieplne. W Polsce mogą być uprawiane w gruncie niektóre odmiany, w ciepłych, osłoniętych miejscach lub pewniej pod osłonami. Optymalna temperatura wzrostu to około 28°C. Gleba powinna być równie nagrzana, tak jak i woda do podlewania. Wzrost ustaje gdy temperatura obniży się do 15°C a w temperaturach rzędu 4°C rośliny mogą zamierać. Nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 12°C a rozsada powinna się rozwijać w temperaturze przynajmniej 22°C. Niekorzystnie wpływają duże wahania temperatury pomiędzy dniem i nocą.
Wymagania świetlne melona są bardzo wysokie. Nie znosi ocienienia.
zbiór i przechowywanie
Owoce zbiera się wielokrotnie, stopniowo w miarę dojrzewania. Najsmaczniejsze są w pełnej dojrzałości fizjologicznej. Objawia się ona w różny sposób u różnych odmian i w zależności od warunków dojrzewania. Zwykle jest to łatwe oddzielanie się szypułki od owocu, zmiana zabarwienia, miękkość wierzchołka owocu, u niektórych odmian pojawia się intensywny zapach.
Najdłużej dają się przechowywać odmiany melonów gładkich i siatkowanych. Kantalupy nie nadają się do przechowywania. Dłużej przechowują się w temperaturze 2-4°C i przy wysokiej wilgotności powietrzna.
odmiany
⇈
🌸
🔆 miejsce: ☀ słoneczne • ciepłe • osłonięte (przed wiatrami)
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża) • nie znosi gleby podmokłej
☷ gleba: żyzna • odczyn zbliżony do obojętnego
Poszczególne odmiany różnią się kształtem owoców, barwą i fakturą skórki, barwą miąższu. Różnice w aromacie w dużym stopniu zależą od stopnia dojrzałości i warunków wzrostu. Okres wegetacji także zależy od odmiany.
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie (główna/preferowana metoda):
rozstawa: 120 – 100 × 50 – 80 cmwysiew nasion na rozsadę [druga połowa kwietnia; wysadzanie koniec kwietnia, czerwiec]
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#13) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
idxGrupa kantalupy (ananasowe, kantaloupe, var. cantalupensis) — owoce silnie żebrowane, najczęściej są kuliste, bardzo aromatyczne; przejrzewają w ciągu kilku dni i nie dają się przechowywać; nazwa pochodzi do włoskiej miejscowości Canatlupi pod Rzymem
▫ | ‘Ananas’ — okres wegetacji 80 dni; owoce duże, 4-5 kg, o intensywnym zapachu, słodkie |
▫ | ‘Bosman’ |
▫ | ‘Charentais’ — skórka jasna z ciemnozielonym żebrowaniem |
▫ | ‘Emir F1’ — bardzo wczesna, wiernie plonująca w gruncie, wysoce tolerancyjna na mączniaka rzekomego dyniowatych; owoce ponad 1 kg wagi; miąższ pomarańczowy, 4-5 cm grubości, bardzo aromatyczny, słodki, smaczny |
▫ | ‘Malaga F1’ |
▫ | ‘Model’ |
idxGrupa siatkowane (netted melon, musk melon, var. reticulatus) — owoce mniej lub bardziej wydłużone, czasem nieco żebrowane, powierzchnia jest pokryta korkową siatką; dają się stosunkowo długo przechowywać; miąższ pomarańczowy z zielony lub żółtym odcieniem, w smaku mniej aromatyczny niż kantalupy
○ | ‘Junior F1’ — bardzo wczesna, do uprawy w gruncie i pod osłonami, wysoce tolerancyjna na mączniaka rzekomego; owoce okrągłe, średniej wielkości, ok. 1 kg wagi, skórka jasnożółta, z szarą delikatną siateczką; miąższ gruby, soczysty, słodki, aromatyczny, wybarwiający się pomarańczowo |
○ | ‘Melba’ — wczesna, plenna; owoce owalne, 500-700 g masy, skórka kremowa z drobną siateczką; miąższ pomarańczowy, konsystencji masłowej, bardzo aromatyczny, 3 cm grubości |
○ | ‘Seledyn F1’ — skórka zielona, drobno spękana, miąższ seledynowy; do gruntu i pod osłony |
idxGrupa gładkie (winter melon, casaba, honeydew, var. inodorus) — owoce są mniej lub bardziej wydłużone, o gładkiej powierzchni; miąższ w odcieniach żółtego do czerwonego lub zielony do białego; miąższ słodki ale mdły o słabym zapachu; przechowują się najdłużej
‘Joune Canari’ — wczesna, do uprawy pod folią i w gruncie, najlepiej z rozsady; owoce owalne, ok. 1.5 kg, skórka żółta, miąższ żółtawy, pachnący | |
○ | ‘Oliwin’ — wczesna, plenna, wiernie plonująca, tolerancyjna wobec chłodów, do uprawy pod osłonami i w polu; owoce żółtawe, gładkie; miąższ jasnozielony, aromatyczny, gruby |
idxGrupa ogórkowe (Flexuosus Group, var. flexuosus) — owoce silnie wydłużone do kilkudziesięciu cm długości, żółtozielone, podłużnie bruzdowane;
spożywane są w stadium młodocianym, długości 10-15 cm, przypominające wtedy jasnozielone, silnie bruzdowane, ± owłosione ogórki i jak ogórki użytkowane; w pełni dojrzałe są zbyt twarde do spożycia
▫ | ‘(ogórkowy)’ |
‘Carosello Barese’ |
moim zdaniem
Ciekawostka dla amatorów-ogrodników bo plon w stosunku do zajmowanej powierzchni jest marny.
W roku 2012 uprawiałem z samodzielnie przygotowanej rozsady z nasion odmianę . Obyło się bez problemów, jedynie pod koniec lata liście zostały porażone przez coś co przypominało (i może było) mączniakiem, ale nie było to istotne bo owoce w tym czasie już dojrzały.
A decyzja jest taka aby spróbować za rok lub dwa z inną odmianą, może trafi się na perełkę?
wybrane okazy · selected collections ⇈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji