atlas-roslin.pl
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście 2002 lub 2020 [24][491]

Hibiscus esculentus L.

ketmia jadalna, okra
Abelmoschus esculentus (L.) Moench
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
14.09.2021, Warszawa, Ogród Botaniczny UW; copyright © by Paweł Kalinowski XL
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawa Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
🌱
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Pochodzi ze strefy tropikalnej. W tropikach i subtropikach jest szeroko uprawiana jako warzywo (przyrządza się niedojrzałe owoce). Je się je po ugotowaniu lub usmażeniu. U nas możłiwa amatorska uprawa w szczególnie ciepłych lokalizacjach i to raczej pod osłonami.

space

wymagania i uprawa

🌸
Wymaga stanowiska słonecznego, ciepłego. Gleba żyzna, przepuszczalna; odczyn obojętny. W naszym klimacie stosunkowo najlepiej wychodzi pod osłonami.

space

🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:

wysiew nasion na rozsadę

≈ odmiany i dostępność (#1/1)🌱🌸
opcje Bazaru

analiza dostępności nasion (form i odmian #1)

moim zdaniem

Tylko dla sportu (i to wyczynowego).
Uprawiałem w 2012r. z samodzielnie przygotowanej rozsady z nasion. Dalej rosła w gruncie. Urosło tak mniej więcej karłowato. Rzeczywiście, jest to warzywo zupełnie nie z naszego klimatu i bez większej pod tym względem elastyczności adaptacyjnej. Wybitnie ciepłolubne; nieco lepszy efekt byłby pod folią ale i tam pewnie bez rewelacji.

space

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20120000.K95_12.12 - Hibiscus esculentus (ketmia jadalna); ogród, Wrocław
120000-K95_12
leg. Marek Snowarski
/ogród, Wrocław/ #5