Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
XL
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście [491]
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
🌱
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Pochodzi ze strefy tropikalnej. W tropikach i subtropikach jest szeroko uprawiana jako warzywo (przyrządza się niedojrzałe owoce). Je się je po ugotowaniu lub usmażeniu. U nas możłiwa amatorska uprawa w szczególnie ciepłych lokalizacjach i to raczej pod osłonami.

space

wymagania i uprawa

Wymaga stanowiska słonecznego, ciepłego. Gleba żyzna, przepuszczalna; odczyn obojętny. W naszym klimacie stosunkowo najlepiej wychodzi pod osłonami.

space

🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:

wysiew nasion na rozsadę

🌱 🌸

odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion

bez odmiany
symbolami ◼ ◕ ◑ ◔ ○ ▫ pokazano częstość występowania odmiany w ofercie handlowej, od najwyższej do najniższej; nazwy na żółtym tle są linkowane do własnej strony odmiany

moim zdaniem

Tylko dla sportu (i to wyczynowego).
Uprawiałem w 2012r. z samodzielnie przygotowanej rozsady z nasion. Dalej rosła w gruncie. Urosło tak mniej więcej karłowato. Rzeczywiście, jest to warzywo zupełnie nie z naszego klimatu i bez większej pod tym względem elastyczności adaptacyjnej. Wybitnie ciepłolubne; nieco lepszy efekt byłby pod folią ale i tam pewnie bez rewelacji.

space

wybrane okazy · selected collections

#5
12 00 00 - K95_12
leg. Marek Snowarski
/ogród, Wrocław/
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji