cechy diagnostyczne w kluczu:
uprawa
W jednym gramie znajduje się 70-110 nasion. Nasiona zachowują zdolność kiełkowania przez 3 lata.
Rabarbar jest wieloletnią byliną z zimującą karpą złożoną z silnych korzeni spichrzowych, skróconej łodygi i pąków zimujących. W okresie wegetacji wyrastają z niej duże liście o grubych, jadalnych ogonkach liściowych oraz wysokie pędy kwiatostanowe.
Rozstawa sadzenia powinna być tak dobrana aby rośliny zakrywały swoimi liśćmi całą glebę, co głuszy chwasty. W zależności od rosłości odmiany i żyzności gleby odległość pomiędzy roślinami może być od 1 do 2 metrów.
Pędy kwiatostanowe w miarę ich tworzenia należy wyłamywać (nie wycinać) wraz z przylegającym liśćmi.
wymagania
⇈
🌸
🔆 miejsce: ☀ słoneczne • 🌤 słoneczne, nieco ocienione
💧 woda: gleba dostatecznie wilgotna
☷ gleba: żyzna • próchniczna
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 5a
Karpy rabarbaru są w pełni mrozoodporne. Rośliny rozpoczynają wzrost gdy tylko rozmarznie gleba i wyrastające pąki, w tym czasie znoszą spadki temperatury do -10°C. Jesienią części naziemne giną przy spadku temperatury poniżej -3°C.
Wymagania świetlne są umiarkowane. Bujniej rośnie w pełnym słońcu i daje tam wcześniejszy plon, ale też dobrze radzi sobie w zacienieniu.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#3) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
○ | bez odmiany |
▫ | ‘Lider’ |
◔ | ‘Victoria’ — średniowczesna, plenna, odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe |
zbiór
Rabarbar jest długowieczną byliną. Eksploatuje się go od drugiego roku uprawy i przez kilkanaście lat, do czasu gdy ogonki nie robią się nazbyt drobne. W pierwszym roku zbioru przeprowadza się go krótko aby umożliwić rozrost karpy. W kolejnych latach można pozyskiwać ogonki liściowe aż do połowy lipca, po tym terminie należy umożliwić karpie gromadzenie zapasów na kolejny sezon. Ogonki liściowe wyrosłe w niższej temperaturze mają bardziej czerwone zabarwienie skórki.
W temperaturze zbliżonej do zera i przy wysokiej wilgotności powietrza, można przechowywać ogonki do kilku tygodni.
wartość
takson uprawiany [491]
⇈
🌱
Odmiany różnią się wczesnością rozpoczęcia wegetacji. Ogonki liściowe mogą być mniej lub bardziej czerwono zabarwione.
Rabarbar jest atrakcyjny z uwagi na to, że jest jednym z pierwszych, wczesnowiosennych warzyw i z uwagi na walory smakowe. Za kwaśny smak odpowiada głównie kwas jabłkowy. W mniejszej ilości są obecne kwas cytrynowy, octowy i szczawiowy.
wybrane okazy · selected collections ⇈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji