cechy diagnostyczne w kluczu:
właściwości i zastosowanie
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście [491]
⇈
🌱
Rzodkiew uprawia się jako warzywo w przedplonie przez późno sadzonymi warzywami (np. dyniowatymi, psiankowatymi) lub w poplonie po warzywach wcześnie schodzących z pola (np. wczesne ziemniaki lub współrzędnie z ogórkami).
Odmiany dzieli się na wczesne przeznaczone do uprawy wiosennej i późne do uprawy poplonowej, na zbiór jesienią. W handlu bywają nazywane rzodkwią letnią i zimową. Grupa odmian tzw. rzodkwi japońskiej (daikon) jest uprawiana wiosną ale ma dłuższy okres wegetacji, rzędu 2-3 miesięcy.
Wartość energetyczna rzodkwi wynosi ok. 20-30kcal/100g. Zawartość białka ok. 2g/100g, węglowodanów 3g/100g.
uprawa
Masa tysiąca nasion 6.5-8 g; w jednym gramie znajduje się 120-150 nasion. Zdolność kiełkowania zachowują przez 4-5 lat.
Rzodkiew jest uprawiana z siewu nasion do gruntu w miejscu docelowym.
Rzodkiew wczesną można wysiewać gdy tylko są po temu warunki, najwcześniej w końcu marca, do końca kwietnia.
W amatorskiej ręcznej uprawie stosuje się rozstawę rzędów 20-30 cm. W rzędzie zostawia się rośliny co 10-15 cm. W uprawie zmechanizowanej rzędy są co 40-50 cm a rośliny w rzędzie co 8-10 cm.
wymagania
⇈
🌸
🔆 miejsce: ☀ słoneczne
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża) • gleba dostatecznie wilgotna
☷ gleba: żyzna • przeciętna ogrodowa • odczyn zbliżony do obojętnego
Wymagania termiczne są niskie. Nasiona kiełkują już przy temperaturze 2-3°C. Rośliny rosną od temperatury kilkunastu °C, optymalnie w temperaturze ok. 20°C. Znoszą kilkustopniowe przymrozki (do -5°C).
Optymalna jest gleba żyzna, nie zwarta, o dobrej strukturze, o obojętnym odczynie, dostateczna wilgotna. W warunkach suszy tworzy mniejsze, bardziej włókniste, ostre w smaku zgrubienia korzeniowe; może też wtedy przedwcześnie strzelać w pęd kwiatostanowy.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#6) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
idxGrupa rzodkiew letnia
○ | ‘Agata’ — do uprawy od wiosny do jesieni oraz wczesną wiosną pod osłonami, bez dużej skłonności do parcenia i pękania oraz wybijania w pęd nasienny, nadaje się do długiego przechowywania; zgrubienie wydłużone, klinowate, skórka biała |
○ | ‘Mantanghong’ — kuliste zgrubienie o białej skórce i czerwonawym miąższu |
▫ | ‘Mino Early’ — zgrubienie o białej skórce, silnie wydłużone powoli klinowate, 17-25 cm, 4-6 cm średnicy, 200 g; miąższ biały, zwięzły, średnio ostry; do uprawy od wiosny do jesieni, bez skłonności do parcenia, pękania lub wybijania w pęd kwiatostanowy |
▫ | ‘Runden Weiser’ — skórka biała, zgrubienie okrągłe, dobrze wypełnione; miąższ soczysty, łagodny w smaku; do uprawy letniej i na zbiór jesienny |
idxGrupa rzodkiew zimowa
◕ | ‘Murzynka’ (Runder Schwarzer Winter) — późna, rzodkiew zimowa, „czarna rzepa”, na zbiór późnojesieny do długiego przechowywania lub na użytek letnio-jesienny; zgrubienia średniej wielkości, kuliste lub owalne, skórka czarna, miąższ biały, ostry w smaku |
▫ | ‘Nero Tondo d'Inverno’ — późna, na zbiór późnojesienny i do przechowywania zimą, można też uprawiać na użytek letnio-jesienny; zgrubienia kuliste, średniej wielkości, o czarnej matowej i gładkiej skórce oraz białym miąższu, ostrym w smaku |
◕ | Runder Schwarzer Winter (‘Murzynka’) — późna, rzodkiew zimowa, „czarna rzepa”, na zbiór późnojesieny do długiego przechowywania lub na użytek letnio-jesienny; zgrubienia średniej wielkości, kuliste lub owalne, skórka czarna, miąższ biały, ostry w smaku |
zbiór i przechowywanie
Rzodkiew wczesną zbiera się sukcesywnie gdy tylko zgrubienie korzeniowe osiąga pożądaną wielkość.
Rzodkiew wczesną można przechować co miesiąca w temperaturze zbliżonej do zera i przy wysokiej wilgotności powietrza.
wybrane okazy · selected collections ⇈
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Raphanus sativus var. niger [🔉 * sa·tī·wus * ni·ger] • (pl) rzodkiew (warzywo) · "czarna rzepa" · "rzodkiew (letnia)" · "rzodkiew (zimowa)"
satīvus, -a, -um
(lat., adj.)
— uprawny, uprawiany, siewny, ogrodowy, sadowniczy;
częsty epitet gatunków uprawianych;
od lat. czasownika sero, -ere - siać
niger, -gra, -grum
(lat., adj.)
— czarny, szaroczarny, czarny z szarym odcieniem (czysto czarny to ater)[84.1]
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji