|
cechy diagnostyczne w kluczu:
Pospolita na terenie całego kraju. Występuje w widnych lasach i na ich skraju, w zaroślach, na zrębach.
Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:
Gatunek wyróżniający (D.) dla:
Stałość dla wybranych syntaksonów (literatura tamże podana):
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
jadalne czy trujące? 🟢!
Wyborny owoc jadalny.
Dziko rosnące poziomki są drobniejsze ale o wiele bardziej aromatyczne od odmian ogrodowych.
wybrane okazy · selected collections ⇈
wymagania
⇈
🌸 Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — półcień lub umiarkowane słońce • woda — gleba przeciętnie wilgotna • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • ciepło — miejsce umiarkowanie zimne lub miejsce umiarkowanie chłodne lub miejsce przeciętnie ciepłe • zwięzłość — gleba średnio zwięzła • żyzność — podłoże umiarkowanie żyzne
Poziomka jest wieloletnią byliną z silnie skróconym nadziemnym pędem. Na owoce uprawia się przez 2-3 lata bo starsze rośliny mają mniej owoców i są one drobniejsze.
Najbardziej popularne odmiany nie tworzą rozłogów i uprawia się je z nasion, z których przygotowuje się rozsadę. Odmiany rozłogowe rozmnaża się wegetatywnie.
Poziomki rozpoczynają wzrost przy temperaturze ok. 5°C. Przymrozki uszkadzają kwiaty i młode zawiązki. Zimują dobrze. Mogą wymarzać jedynie przy silnych mrozach bez okrywy śnieżnej.
Gleba powinna być umiarkowanie zwięzła ale dostatecznie wilgotna. Odczyn słabo kwaśny.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#7) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | bez odmiany |
○ | ‘Baron von Solemacher’ — bezrozłogowa, owoce czerwone |
○ | ‘Multiplex’ |
▫ | ‘Regina’ |
○ | ‘Rugia’ — bezrozłogowa, powtarzająca, mrozoodporna; owoce intensywnie czerwone, wydłużone, ostro zakończone i przy wierzchołku żółtozielone, aromatyczne |
○ | ‘Rujana’ — bezrozłogowa, owoce czerwone |
○ | ‘Yellow Wonder’ — owoce żółte |
zbiór i przechowywanie
Owocowanie poziomek ma charakter ciągły. Po krótkiej przerwie, po pierwszym obfitym owocowaniu kwitną ponownie i owocują nieco mniej intensywnie aż do przymrozków. Owoce zbiera się w miarę dojrzewania. Najsmaczniejsze, ale i najmniej trwałe, są w pełnej dojrzałości.
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji