kapusta głowiasta biała i czerwona oraz inne formy kapusty
Odmiany uprawne są podane odpowiednio na poszczególnych odmian użytkowych kapusty.
Odmiany różnią się kształtem, zwartością i wysokością osadzenia głowy oraz cechami liści.
Do kwaszenia nadają się odmiany późne i mające wyższą zawartość cukrów.
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie (główna/preferowana metoda):
rozstawa: 50 – 60 × 50 cm⇈ 🌱 🌸
kapusta głowiasta biała i czerwona oraz inne formy kapusty
uprawa z rozsady
Kapustę uprawia się głównie z rozsady, rzadko z wysiewu nasion wprost do gruntu.
W jednym gramie jest 300-350 nasion. Masa tysiąca nasion 2.9-3.3 g.
Zdolność kiełkowania zachowuje przez 4-5 lat.
Kapusta głowiasta jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku rozwoju tworzy organ spichrzowy - zwartą głowę utworzą ze zbitych liści. W drugim roku wegetacji tworzy pęd kwiatostanowy i nasiona.
Nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 6°C, optimum kiełkowania jest w temperaturze zbliżonej do 20°C. Kiełkowanie trwa od kilku dni do nieco powyżej tygodnia. Kapusta łatwo regeneruje korzenie, stąd łatwość rozsadzania.
Nasiona wysiewa się w różnych terminach w zależności od wczesności odmiany i planowanego terminu otrzymania plonu.
Stosując osłonę z agrowłókniny można przyśpieszyć zbiór o tydzień do dwóch. Można także współrzędnie uprawiać sałatę.
Rozsadę odmian średnio wczesnych można przygotowywać z wysiewu w marcu, w nieogrzewanych szklarniach lub tunelach. Produkcja rozsady zajmuje 30-40 dni. Sadzi się ją w kwietniu i pierwszej połowie maja, w rozstawie 50-60 × 50 cm.
Rozsadę odmian późniejszych przygotowuje się na przełomie kwietnia i maja, z siewu do gruntu na rozsadniku. Produkcja rozsady trwa 30-40 dni. Na miejsce docelowe sadzi się ją w drugiej połowie maja do połowy czerwca, w rozstawie 65 × 50-60 cm.
Przed sadzeniem należy przez około tydzień hartować rozsadę, obniżając temperaturę, ograniczając podlewanie i zwiększając wietrzenie. Dobrze wyrośnięta rozsada jest krępa, z niezdrewniałą łodygą średnicy 3-5 mm i z 4-6 liśćmi właściwymi. Sadzić należy w wilgotną pogodę do wilgotnej gleby.
uprawa z siewu do gruntu
Przy siewie wprost do gruntu problemem są zachwaszczenie i szkodniki, zwłaszcza pchełki.
Wysiewa się 15-20 nasion na metrze bieżącym tak aby otrzymać 10-15 siewek na metr rzędu. Rozstaw rzędu to 65 cm. Wysiewa się na głębokość 1.5-2 cm. Wschody trwają do dwóch tygodni.
zmianowanie
Kapusta powinna być uprawiana po sobie lub innych kapustnych nie częściej jak co 4 lata. Innego rodzaju plon poprzedzający nie ma większego znaczenia.
Po wczesnej kapuście można uprawiać warzywa o krótkim okresie wegetacji.
wymagania
Kapusta jest rośliną klimatu umiarkowanego, morskiego. Jest dość dobrze dostosowana do naszego klimatu. Problemem może być niedobór wody i zbyt wysokie temperatury.
Wymagania wodne są wysokie mimo głębokiego systemu korzeniowego. Kapusta najlepiej rośnie na terenach o wysokich odpadach i umiarkowanych temperaturach (optimum wzrostu to 15-18°C). Tego typu warunki panują na terenach nadmorskich i na pogórzu. Przy niskich opadach wymaga nawadniania, szczególnie w okresie wiązania głów.
Jest odporna na silne wiatry.
Kapusta ma duże wymagania glebowe i pokarmowe. Najlepsze są gleby żyzne, zwięzłe, z dużą zwartością próchnicy, dostatecznie wilgotne. Na słabszych glebach wymaga szczególnie obfitego nawożenia i nawadniania. Optymalny jest odczyn zbliżony do obojętnego (pH 6.2-7.7).
Optymalna temperatura wzrostu nie przekracza 20°C. Źle znosi wyższe temperatury.
Zahartowana rozsada dobrze znosi znaczne przymrozki, do -5°C. Dłuższe chłody z temperaturą zbliżoną do zera mogą prowadzić do jarowizacji.
Wyrośnięte głowy późnych odmian kapusty znoszą dłuższe, kilkustopniowe mrozy.
Wymagania świetlne są bardzo wysokie. Kapusta głowiasta jest fotoperiodycznie obojętna.
zbiór i przechowywanie
Kapusta z zawiązaną głową może pękać gdy po okresie suszy następują opady inicjujące ponowny wzrost pędu.
Kapusta jest gotowa do zbioru gdy głowy osiągają pożądaną wielkość i zwartość. Zależy to od odmiany i przeznaczenia.
Odmiany wczesne i średnio wczesne przechowuje się w obniżonej temperaturze do kilku dni.
Odmiany średnie wczesne i średnio późne zbiera się od sierpnia do połowy października.
Zdrowe, zwarte, nieprzemrożone głowy kapusty późnej można przechować do wiosny w temperaturze zbliżonej do zera i przy wysokiej wilgotności powietrza.