Częścią jadalną są silnie skrócony i zgrubiały zaczątek pędu kwiatostanowego. Podobny do róży kalafiora z tym, że pąki kwiatowe są w niej w pełni wykształcone.Warzywo kapustne uprawiane z rozsady.
Wysoka jest zawartość witamin A, C i z grupy B. Bardzo wysoka jest zwartość wapnia, sporo jest fosforu i żelaza.Wartość energetyczna brokuła wynosi ok. 27kcal/100 g. Białka 3g/100 g, tłuszczu 0.4g/100 g, węglowodany 2.7g/100 g.
Dla uprawy wczesnych brokułów, na zbiór letni, rozsadę przygotowuje się przez wysiew od połowy lutego do marca; produkcja rozsady trwa 30-40 dni; a do gruntu sadzi w kwietniu.
Dla uprawy na okres późnoletnio-jesienny, rozsadę przygotowuje się z siewu od kwietnia do maja, zwykle w połowie maja; produkcja rozsady trwa 30-40 dni; do gruntu wysadza się w końcu czerwca lub w lipcu.
Dla uprawy na zbiór jesienny rozsadę przygotowuje się w pierwszej połowie czerwca i wysadza w pierwszej połowie lipca.
Rozstawa 60-75 × 35 cm lub 50 × 50 cm lub nieco większa.Brokuł jest uprawiany z rozsady, dla zbioru w terminach: letnim, późnoletnio-jesiennym lub jesiennym.
Dla uprawy na okres późnoletnio-jesienny, rozsadę przygotowuje się z siewu od kwietnia do maja, zwykle w połowie maja; produkcja rozsady trwa 30-40 dni; do gruntu wysadza się w końcu czerwca lub w lipcu.
Rozstawa 60-75 × 35 cm lub 50 × 50 cm lub nieco większa.
wymagania
W porównaniu do kalafiora jest mniej wymagający, łatwiejszy w uprawie.Wymagania uprawowe są takie jak u kapusty głowiastej. Istotny wpływ na optymalny rozwój róży brokuła ma umiarkowana temperatura, optymalnie nie przekraczająca 20°C. Przy zbyt wysokiej róże są poprzerastane liśćmi i szybko strzelają w pęd kwiatostanowy.
zmianowanie
Jako przedplon należy wykluczyć inne warzywa kapustne.Brokuł może być uprawiany w poplonie, po wczesnych warzywach zwalniających pole w czerwcu. Przy takiej uprawie tworzenie róż przypada w chłodniejsze jesiennej porze, co poprawia ich jakość.
zbiór i przechowywanie
Brokuły nie nadają się do długiego przechowywania. Można je przechować do kilku dni w temperaturze zbliżonej do zera i przy wysokiej wilgotności.Róże zbiera się przez wycinanie z fragmentem mięsistego pędu i kilkoma liśćmi które także mogą być jedzone. Optymalne róże są w pełni wykształcone ale jeszcze zwarte, z zamkniętymi pąkami kwiatowymi. Po wycięciu róży głównej, w kątach poniższych liści, rozwijają się mniejsze róże, tak samo zdatne do konsumpcji.
odmiany
⇈🌱🌸 opcje Bazaru
odmiany (form i odmian #5) analiza dostępności nasion
- ◔ ‘Cezar’ — średnio wczesna, do uprawy w gruncie i nieogrzewanych tunelach foliowych; do bezpośredniego spożycia i do mrożenia; róże duże, bardzo ścisłe, zielone z fioletowym odcieniem, bez tendencji do przerastania liśćmi; #3
- ▫ ‘Limba’ — bardzo wczesna, do uprawy wiosennej i jesiennej, nie wybija szybko w pędy kwiatostanowe
- ▫ ‘Ramoso Calabrese’ — wczesna, do bezpośredniego spożycia i do mrożenia; różyczki zwarte, ciemnozielone
- ○ ‘Sebastian’ #2
- ○ ‘Wiarus’ — wczesna, 45-50 dni do wysadzenia do zbioru, do uprawy wiosennej i jesiennej; róże szarozielone, 15-20 cm średnicy, 250-300 g #2