właściwości i zastosowanie
siew
Zdolność kiełkowania zachowują przez 3-4 lata.
Nasiona pokryte są haczykowatymi włoskami, te w handlu, dla wygody, mają je zwykle otarte.
- w roku poprzedzającym tuż przed zamarznięciem gruntu (zwykle koniec listopada lub grudzień) lub wczesną wiosną gdy rola jest zdatna do uprawy (zwykle marzec) - dla użytkowania młodych korzeni na początku lata; siew przedzimowy nieco przyśpiesza zbiór ale niesie ryzyko uszkodzenia siewek (nasiona przez zamarznięciem gleby powinny jedynie napęcznieć a nie kiełkować)
- w kwietniu na użytkowanie latem i jesienią; wczesne wysiewy można przykrywać dla szybszego kiełkowania i ochrony przed przymrozkami).
- w końcu kwietnia, w maju i na początku czerwca odmiany późne do przechowywania przez zimę, dla sprawnego kiełkowania w tym okresie może być konieczne nawadnianie
- w lipcu można siać na zbiór pęczkowy jesienią
- w sierpniu można siać na zbiór pęczkowy jesienią o ile zostaną przykryte folią.
W okresie wchodów i początku rozwoju marchew jest bardzo wrażliwa na zaskorupianie się gleby. Korzystne jest okrycie agrowłókniną co przyśpiesza o kilka dni wegetację. Włókninę ściąga się gdy rośliny mają 2-3 liście właściwe.
zmianowanie
wymagania i odmiany
Wymagania glebowe są nieduże. Łatwiejsza jest uprawa na glebach niezbyt zwartych ale zasobnych w próchnicę. Gleba musi być głęboko uprawiona. Zbyt zbita prowadzi do deformacji korzeni. Optymalny jest odczyn lekko kwaśny lub zbliżony do obojętnego (pH 6-6.5).
Ważny jest okres wegetacji. Odmiany wczesne po 85-100 dniach wegetacji nadają się na zbiór pęczkowy, tj. już na początku czerwca. Okres wegetacji odmian średnio wczesnych to 115-140 dni, późnych 140-240 dni (przeznaczone także do przechowywania).
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#64) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
A · Afalon F1 · Alfa F1 · Amager · Ambrosia · Amsterdam · Amsterdam 3 · Amsterdamska · Amsterdamska NOE · Aneta F1 · Anka F1 · Arleta · Askona F1 · B · Bercoro · Berlikumer 2 · Berlikumer 2 - Berło · Blanka · Broker F1 · C · Chantenay · Cortina F1 · D · Deep Purple · Delta · Dolanka · F · Fama F1 · Fantazja · Fatima · Finezja · Flakkee 2 · Flakkese 2 - Flacoro POL · Flakkese 2 - Trophy ZIF · Flamanka · G · Galicja F1 · J · Jagna · K · Kalina F1 · Kamila F1 · Karlena · Karmen F1 · Karotela · Karotina · Katrin · Kinga F1 · Kometa F1 · Kongo F1 · Koral · Krakowia · L · Lenka · N · Nantejska · Nantejska Polana · Nantes 2 · Nantes 3 · Nantes 5 - Fanta · Nantes Marion F1 · Naomi · Nefryt F1 · Nord · Norton F1 · O · Olympus · P · Pariser Markt 4 · Pariser Markt 5 · Perfekcja (GOF TOR REW) · Pierwszy Zbiór · R · Regulska · Rodos F1 · Rubrovitamina · Rumba F1 · S · Salsa F1 · Samba F1 · Sukces · T · Tyb Baby▫ | ‘Afalon F1’ |
‘Amager’ — późna | |
▫ | ‘Ambrosia’ |
▫ | ‘Aneta F1’ |
‘Bercoro’ — późna | |
▫ | ‘Cortina F1’ |
▫ | ‘Karlena’ |
▫ | ‘Nantes Marion F1’ |
‘Nord’ — późna | |
▫ | ‘Tyb Baby’ |
◔ | ‘Amsterdam’ (Amsterdamska) — wczesna, okres wegetacji 90-110 dni, plenna; korzeń 12-15 cm, walcowaty, intensywnie pomarańczowy; miąższ soczysty, słodki, bardzo smaczny; do uprawy gruntowej i pod osłonami, na zbiór wczesny pęczkowy i średniowczesny do bezpośredniego spożycia lato-jesień |
▫ | ‘Amsterdam 3’ (Amsterdamska NOE) — wczesna, okres wegetacji 90-110 dni, plenna; do uprawy gruntowej i pod osłonami, na zbiór wczesny pęczkowy i średniowczesny do bezpośredniego spożycia lato-jesień; korzeń 12-15 cm, walcowaty, intensywnie pomarańczowy; miąższ soczysty, słodki, wysoka zawartość suchej masy, bardzo smaczny |
◔ | Amsterdamska (‘Amsterdam’) — wczesna, okres wegetacji 90-110 dni, plenna; korzeń 12-15 cm, walcowaty, intensywnie pomarańczowy; miąższ soczysty, słodki, bardzo smaczny; do uprawy gruntowej i pod osłonami, na zbiór wczesny pęczkowy i średniowczesny do bezpośredniego spożycia lato-jesień |
▫ | Amsterdamska NOE (‘Amsterdam 3’) — wczesna, okres wegetacji 90-110 dni, plenna; do uprawy gruntowej i pod osłonami, na zbiór wczesny pęczkowy i średniowczesny do bezpośredniego spożycia lato-jesień; korzeń 12-15 cm, walcowaty, intensywnie pomarańczowy; miąższ soczysty, słodki, wysoka zawartość suchej masy, bardzo smaczny |
▫ | ‘Chantenay’ — bardzo wczesna, do uprawy gruntowej lub pod niską folią lub agrowłókniną, na zbiór pęczkowy i soki; korzeń stożkowaty, krępy, pomarańczowy |
○ | ‘Jagna’ — wczesna, okres wegetacji 105-110 dni, do bezpośredniego spożycia, na przetwory, surówki, wczesny zbiór pęczkowy, do krótkiego przechowywania; korzenie nieco stożkowate, koniec zaostrzony, 18-20 cm, pomarańczowe, bez skłonności do zazielenienia i przebarwień antocjanowych na górze; miąższ pomarańczowy, jędrny, szeroki walec osiowy |
‘Kalina F1’ — wczesna, do siewu w końcu marca - kwietniu, na zbiór pęczkowy, przetwórstwo, surówki i soki; korzenie w typie nantejskim, do 18cm | |
▫ | ‘Kamila F1’ — wczesna, do siewu w końcu marca - kwietniu, na zbiór pęczkowy, przetwórstwo, surówki i soki; korzenie w typie nantejskim, do 18 cm, dobrze wybarwione na powierzchni i przekroju, skórka bardzo gładka, wysoka zwartość cukrów i karotenu |
▫ | ‘Katrin’ — bardzo wczesna, do uprawy gruntowej lub pod niską folią lub agrowłókniną, na zbiór pęczkowy i soki; korzeń typu chantenay stożkowaty, stosunkowo krępy, pomarańczowy |
▫ | ‘Kinga F1’ — wczesna, plenna, do uprawy wiosennej i jesiennej, do bezpośredniego spożycia i na soki, niska tendencja do kumulowania azotanów; korzenie cylindryczne do lekko stożkowatych, skórka intensywnie wybarwiona, gładka, błyszcząca |
○ | ‘Krakowia’ — wczesna, na zbiór pęczkowy, do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa; korzenie stożkowate, dobrze wybarwione, skórka gładka, bardzo wysoka zawartość karotenów i cukru |
‘Naomi’ — wczesna, do uprawy pod osłonami i wczesnowiosennej, do bezpośredniego spożycia; zalecana uprawa na redlinach; korzenie typu nantejskiego, cylindryczne, tępe, gładkie, 16-18 cm, bez tendencji do zazieleniania i przebarwień antocjanowych | |
○ | ‘Nefryt F1’ — wczesna, okres wegetacji 105-110 dni, wysiewy można powtarzać do połowy lipca, bardzo plenna, na uprawę wczesnowiosenną lub na zbiór jesienny, do bezpośredniego spożycia, na soki, surówki, przetwory, do krótkotrwałego przechowywania; korzenie lekko stożkowate, gładkie, długie; miąższ soczysty, s lodki |
◔ | ‘Pariser Markt 4’ — wczesna; owoce kuliste, wielkości dużej rzodkiewki; do bezpośredniego spożycia i do marynat, w całości bez konieczności krojenia; miąższ intensywnie pomarańczowy, słodki, o wysokiej zawartości karotenu i cukrów; bez skłonności do gromadzenia azotanów |
▫ | ‘Pariser Markt 5’ — wczesna; owoce kuliste, wielkości dużej rzodkiewki; do bezpośredniego spożycia i do marynat, w całości bez konieczności krojenia; miąższ intensywnie pomarańczowy, słodki, o wysokiej zawartości karotenu i cukrów; bez skłonności do gromadzenia azotanów |
○ | ‘Pierwszy Zbiór’ — wczesna, do bezpośredniego spożycia, na surówki i soki; zalecana uprawa na redlinach; korzenie walcowate, krótkie, 11-13 cm długości; miąższ jasnopomarańczowy, soczysty, słodki, smaczny |
○ | ‘Alfa F1’ — średnio wczesna, okres wegetacji 110-130 dni, plenna; do bezpośredniego spożycia, nadaje się do zbioru pęczkowego (silna nać); korzenie typu nantejskiego, 20-25 cm długości, gładkie, wyrównane, bez skłonności do pękania, duży procent korzeni handlowych; miąższ o wysokiej zawartość suchej masy |
▫ | ‘Anka F1’ — średnio późna, okres wegetacji 120-140 dni, do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa; korzenie typu flakkee, 18-22 cm długości, gładkie, równomiernie wybarwione na przekroju, bez tendencji do zieloenienia; miąższ o dużej zawartości suchej masy, ekstraktu i cukrów, smaczny |
○ | ‘Berlikumer 2 - Berło’ — średnio wczesna, okres wegetacji 120-130 dni, bardzo plenna, duży udział plonu handlowego, na zbiór jesienny i długiego przechowywanie lub do bezpośredniego spożycia; korzenie typu berlikum, 20-25 cm długości, walcowate, koniec tępawo-zaostrzony, na przekroju pomarańczowo-czerwone; skórka gładka; miąższ o wysokiej zawartości cukrów |
‘Broker F1’ — średnio wczesna, okres wegetacji ok. 120 dni; do bezpośredniego spożycia i do przechowywania; zalecana uprawa na redlinach; korzeń walcowaty, 16 cm długości, 140 g, intensywnie pomarańczowy, równomiernie wybarwiony na przekroju, 15% suchej masy, 9% cukrów, 12mg% karotenu, bez tendencji do kumulowania azotanów | |
▫ | ‘Fama F1’ — średnio wczesna, okres wegetacji 100-110 dni, plenna, do przemysłu i bezpośredniego spożycia, na zbiór pęczkowy; korzeń typu nantejskiego, lekko stożkowaty lub walcowaty, tępo zakończony, 20-25 cm długości, dobrze wybarwiony, skórka bardzo gładka |
‘Fantazja’ — średnio wczesna, okres wegetacji ok. 112 dni; korzenie typu nantejskiego, cylindryczne, jasnopomarańczowe | |
○ | ‘Finezja’ — średnio wczesna, bardzo plenna, do bezpośredniego spożycia, długotrwałego przechowywania i dla przetwórstwa; korzenie 18-22 cm długości, lekko stożkowate do walcowatych, nasada zaostrzona, w górze równe, rzadko zazielenione, na przekroju równomiernie pomarańczowoczerwone |
▫ | ‘Flamanka’ — średnio późna, 120-150 dni wegetacji, bardzo plenna, do długiego przechowywania oraz głównie do przetwórstwa; korzenie typu flakkee, 20-25 cm długości, lekko stożkowate, na końcu zaostrzone, dobrze wybarwione; odporna na choroby z grupy Alternaria i Xanthomonas, zachowuje do końca wegetacji zieloną nać umożliwiając zbiór kombajnowy |
○ | ‘Galicja F1’ — średnio wczesna, do siewu w końcu kwietnia do maja, do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa lub przechowywania; korzenie w typie nantejskim/flakkee, 16-20 cm, cylindryczne do lekko stożkowatych, tępo zakończone, niska skłonność do zazielenienia wewnętrznego i powierzchniowego, wysoka zawartość suchej masy i karotenu, niska skłonność do kumulacji azotanów; na przekroju wyrównanie, intensywnie pomarańczowe, rdzeń mały do średniego |
▫ | ‘Karmen F1’ — średnio późna, okres wegetacji 120-130 dni, bardzo plenna, do bezpośredniego spożycia, do przetwórstwa na soki i kostkę; korzenie typu nantejskiego, bardzo długie, 23-27 cm, gładkie, wyrównane, bez tendencji do pękania i rozwidleń; miąższ o wysokiej zawartości suchej masy |
○ | ‘Karotela’ — średnio wczesna, okres wegetacji 100-110 dni, na uprawy do zbioru letniego lub jesiennego, do bezpośredniego spożycia i na soki, do krótkiego przechowywania; korzenie typu nantejskiego, owalne, na końcu zaokrąglone, 19-21 cm długości; miąższ intensywnie pomarańczowy |
▫ | ‘Karotina’ — średnio wczesna, okres wegetacji 120 dni; na zbiór letni i jesienny, do bezpośredniego spożycia i krótkiego przechowywania; korzenienie lekko zaostrzone, 15 cm, bez skłonności do pękania i zazielenień; miąższ na przekroju jednolicie pomarańczowy, słodki |
○ | ‘Lenka’ — średnio wczesna, okres wegetacji 120-130 dni, odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe, tolerancyjna na gorsze warunki pogodowe, plenna, zalecana uprawa na redlinach lub podwyższonych zagonach; przeznaczona na zbiór jesienny i zimowy, bardzo dobrze się przechowuje, polecana też do bezpośredniego spożycia, jakość wyrównana, ok. 92% korzeni handlowych; korzenie typu nantejskiego, umiarkowanie stożkowate, tępo zakończone, 13-15 cm; miąższ pomarańczowoczerwony, kruchy, soczysty, suchej masy ok. 15%, słodki (do 8.5% cukrów); warianty: Lenka Selecta |
○ | Nantejska (‘Nantes 3’) — średnio wczesna do wczesnej, na zbiór letni i jesienny, do bezpośredniego spożycia i średnio długiego przechowywania; korzenie walcowate do lekko stożkowatych, wyrównane, proste, 15-18 cm długości; kora i walec osiowy jednolitej pomarańczowej barwy; miąższ delikatny, kruchy, smaczny |
◔ | ‘Nantejska Polana’ — średnio późna, na zbiór letni i jesienny, do bezpośredniego spożycia i z późnego siewu do średnio długiego przechowywania; korzenie typu nantejskiego, walcowate do lekko stożkowatych, wyrównane, proste, 15 – 18 cm długości, niska tendencja do zazieleniania, kora i walec osiowy jednolicie ciemnopomarańczowe, duża zawartość suchej masy, cukrów i karotenu |
▫ | ‘Nantes 2’ — średnio wczesna, okres wegetacji ok. 120 dni; do uprawy na zbiór letni lub jesienny oraz do krótkotrwałego przechowywania; korzenie walcowate, 10-15 cm długości, na przekroju jednolicie pomarańczowe, wysoka zawartość suchej masy, cukrów i karotenów |
○ | ‘Nantes 3’ (Nantejska) — średnio wczesna do wczesnej, na zbiór letni i jesienny, do bezpośredniego spożycia i średnio długiego przechowywania; korzenie walcowate do lekko stożkowatych, wyrównane, proste, 15-18 cm długości; kora i walec osiowy jednolitej pomarańczowej barwy; miąższ delikatny, kruchy, smaczny |
○ | ‘Nantes 5 - Fanta’ — średnio wczesna, okres wegetacji 100-110 dni, polecana także do uprawy poplonowej po wcześnie schodzących roślinach, bardzo plenna, duży udział plonu handlowego, na zbiór pęczkowy i do bezpośredniego spożycia; korzenie typu nantejskiego, 18-22 cm długości, lekko stożkowate do walcowatych, nasada zaostrzona, niska skłonność do pękania oraz rozwidlania się |
▫ | ‘Olympus’ — średnio wczesna, do przechowywania i przetwórstwa na soki, surówki i mrożonki, zdatna do zbioru mechanicznego; korzenie lekko stożkowate, bardzo długie, 23-25 cm, bez tendencji do zazieleniania |
▫ | ‘Rodos F1’ — średnio wczesna, okres wegetacji ok. 120 dni, do bezpośredniego spożycia, na przetwory i do przechowywania, zalecana uprawa na redlinach; można uprawiać z siewu zimowego (koniec listopada/początek grudnia) korzeń walcowaty, przy końcu lekko stożkowaty, zaokrąglony, 18-22 cm, skórka gładka, odporny na pękanie, bez tendencji do kumulowania azotanów; miąższ równomiernie wybarwiony na przekroju (karoten 12.3mg%), sucha masa 12.8%, słodki (9.5% cukrów) |
▫ | ‘Rubrovitamina’ — średnio wczesna, okres wegetacji 110-120 dni, bardzo plenna; do bezpośredniego spożycia i na przetwory, zwłaszcza soki; korzeń stożkowaty, bez tendencji do pękania, skórka wybitnie intensywnie pomarańczowa; miąższ bardzo dobrze wybarwiony, soczysty, kruchy, wysoka zawartość suchej masy i β-karotenu |
○ | ‘Rumba F1’ — średnio wczesna, do siewu w końcu kwietnia do czerwca, do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa lub przechowywania do wiosny, nać długa, mocna, półwzniesiona pozwala na zbiór mechaniczny; korzenie w typie nantejskim, 16-22 cm, cylindryczne, tępo zakończone, gładkie, wyrównanej barwy na przekroju, niska skłonność do zazieleniania |
▫ | ‘Arleta’ — średnio późna, bardzo plenna, przeznaczona do bezpośredniego spożycia i na mrożenie; korzenie cylindryczne, gładkie, 18 cm; zalecana uprawa na redlinach |
‘Askona F1’ — późna, do siewu w końcu maja, początku czerwca, do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa lub przechowywania, na mrożonki; korzenie w typie berlikum, 18-20cm | |
◑ | ‘Berlikumer 2’ (Perfekcja (GOF TOR REW)) — późna, okres wegetacji 140-150dni; bardzo plenna (>30t/ha), lepsza jakość przy uprawie redlinowej lub na wyniesionych zagonach; przeznaczona do długiego zimowego przechowywania i przetwórstwa; korzeń 16-19 cm, walcowaty lekko stożkowaty, o tępej nasadzie, walec osiowy średniej wielkości (ok. 50% średnicy), pomarańczową barwą zbliżony do kory, miąższ soczysty, chrupki, smaczny (duża zawartość cukrów) |
▫ | ‘Blanka’ — późna, plenna, dobrze plonująca w mniej korzystnych warunkach klimatycznych i glebowych; do bezpośredniego spożycia, na mrożonki i sok, do długiego przechowywania; korzeń bardzo długi (25-28cm), stożkowaty, mało podatny na pękanie i rozwidlanie, skórka pomarańczowa |
▫ | ‘Delta’ — późna, okres wegetacji 140-150 dni, plenna, plon stabilny; polecana do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa; korzenie w typie berlikum-flakkee, wysoka zawartość suchej masy i cukrów |
◕ | ‘Dolanka’ — późna, okres wegetacji ok. 150 dni, plenna; korzeń umiarkowanie stożkowaty, zakończenie półostre, 17-24 cm, niska skłonność do pękania; miąższ intensywnie pomarańczowy i słodki; zalecana do uprawy na redlinach; do bezpośredniego spożycia, mrożenia, na konserwy, także do przechowywania |
○ | ‘Fatima’ — średnio późna, 140-150 dni wegetacji, bardzo plenna (do 100t/ha), do długiego przechowywania i głównie dla przetwórstwa; korzenie typu flakkee, 20-25 cm długości, skórka gładka; miąższ o wysokiej zawartości suchej masy i cukrów, smaczny; odporna tolerancyjna na patogeny z grupy Alternaria i Xanthomonas, z bujną, półwzniesioną nacią, umożliwiającą zbiór kombajnowy |
○ | ‘Flakkee 2’ — późna, okres wegetacji 130-160 dni, bardzo plenna, na bezpośrednie spożycie, dla przetwórstwa na soki i mrożonki; korzenie stożkowate, 22-30 cm; miąższ w korze i walcu osiowym ciemnopomarańczowy, bardzo niska kumulacja azotanów; wysoce zalecana uprawa redlinowa, zdatna do zbioru mechanicznego; |
▫ | ‘Flakkese 2 - Flacoro POL’ — późna, na zbiór jesienny do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa na soki lub mrożenie; zalecana uprawa na redlinach i bez przegęszczenia; korzenie lekko stożkowate, 17-22 cm, dobrze wybarwione, bez skłonności do gromadzenia azotanów i pękania |
▫ | ‘Flakkese 2 - Trophy ZIF’ — późna, bardzo plenna, niezawodna; do uprawy na zbiór jesienny do bezpośredniego spożycia lub długiego przechowywania, do przetwórstwa; uprawa bez przegęszczenia; korzenie stożkowate, duże, 20 cm długości, mało podatne na pękanie, skórka i na przekroju równomiernie intensywnie pomarańczowe, wysoka zawartość suchej masy, cukrów i karotenów |
○ | ‘Kometa F1’ — średnio późna, plenna, do bezpośredniego spożycia, przechowywania i do przetwórstwa na soki i surówki; korzenie typu nantejskiego, tępo zakończone, gładkie, wysoka zawartość suchej masy i karotenów, niska tendencja do akumulacji azotanów |
▫ | ‘Kongo F1’ — średnio późna; okres wegetacji ok. 120 dni; do bezpośredniego spożycia i przechowania oraz przetwórstwa; zalecana uprawa na redlinach; korzeń walcowato-stożkowaty, 20 cm, 160 g, równomiernie pomarańczowo wybarwiony na przekroju, bez tendencji do kumulowania azotanów, suchej masy 14%, cukrów 10%, karotenu 12mg% |
◑ | ‘Koral’ — późna, bardzo plenna (60-80t/ha), do długiego przechowywania, niska skłonność do gromadzenia azotanów, polecana na soki, mrożonki plastry, krajanki; nadaje się do siewu zimowego; korzenie stożkowate, tępawo-ostro zakończone, 15-21 cm długości, ciemnopomarańczowe (12mg% karotenu); miąższ słodki (7% cukrów), 12-14% suchej masy |
▫ | ‘Norton F1’ — średnio późna; korzeń walcowato-stożkowaty, skórka gładka, równomiernie wybarwiony na przekroju, bez skłonności do kumulacji azotanów i pękania |
◑ | Perfekcja (GOF TOR REW) (‘Berlikumer 2’) — późna, okres wegetacji 140-150dni; bardzo plenna (>30t/ha), lepsza jakość przy uprawie redlinowej lub na wyniesionych zagonach; przeznaczona do długiego zimowego przechowywania i przetwórstwa; korzeń 16-19 cm, walcowaty lekko stożkowaty, o tępej nasadzie, walec osiowy średniej wielkości (ok. 50% średnicy), pomarańczową barwą zbliżony do kory, miąższ soczysty, chrupki, smaczny (duża zawartość cukrów) |
○ | ‘Regulska’ — późna, okres wegetacji 140 dni; do bezpośredniego spożycia, dla przetwórstwa i do przechowywania, na późny zbiór pęczkowy, możliwy zbiór mechaniczny, wysoce zalecana uprawa na redlinach; korzeń walcowaty, w dole nieco stożkowaty i ostro zakończony, 12-19 cm, 220-250 g, intensywnie pomarańczowoczerwony (16-18mg% karotenu), skórka gładka, sucha masa 12.5%, cukry 8-8.5% |
▫ | ‘Salsa F1’ — późna, bardzo plenna, plon o dobrej handlowej strukturze, do przetwórstwa na mrożonki, soki i susz, do przechowywania; korzenie w typie flakkee, lekko stożkowate, ostro zakończone, skórka gładka, dobrze wybarwiona, wysoka zawartość suchej masy i karotenów |
○ | ‘Samba F1’ — późna, do siewu w końcu maja, początku czerwca, plon bardzo wysoki w dobrej strukturze handlowej, do przetwórstwa (susz, soki, mrożonki) lub przechowywania; korzenie w typie berlikum, 20-22 cm, stożkowate, tępo zakończone, dobrze wybarwione, gładkie, wysoka zawartość suchej masy i karotenów, bardzo dobry smak |
○ | ‘Sukces’ — późna, okres wegetacji ok. 150 dni, plenna, zalecana uprawa redliowa, do bezpośredniego spożycia i na przetwórstwo, do długiego przechowywania; korzeń nieco stożkowaty, koniec zaokrąglony, bardzo długi, 22-26 cm, ciemnopomarańczowy, nie podatny na pękanie; miąższ słodki, pomarańczowy, równomiernie wybarwiony |
‘Deep Purple’ — korzenie ciemne purpurowofioletowe, aż czarne |
zbiór i przechowywanie
Korzenie marchwi są kruche co utrudnia zbiór. W razie suchej gleby korzystne jest podlanie dzień wcześniej. Korzenie należy ostrożnie podkopać np. widłami amerykańskimi.
wartość
Marchew jest najbogatszym źródłem karotenów (one nadają korzeniom pomarańczową barwę), które z kolei służą do syntezy witaminy A w organizmie. W pierwszych miesiącach wzrostu karotenu brak, zaczyna go przybywać po 3-4 miesiącach wegetacji. Zawartość innych witamin jest niska.
Zwartość soli mineralnych jest stosunkowo niewysoka, za wyjątkiem wapnia (61mg/100g świeżej masy).
|