atlas-roslin.pl
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście 2002 lub 2020 [24][491]

Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang. [🔉 * sa·t·wus]

marchew zwyczajna uprawna, (marchew jadalna)

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawa Daucus carota ssp. sativus (marchew zwyczajna uprawna)
🌱
Dziko rosnącą u nas w kraju marchew zwyczajna (Daucus carota) nie tworzy silnie zgrubiałych, jadalnych korzeni i jest rośliną jednoroczną. Odmiany uprawne marchwi są roślinami dwuletnimi. Dla uzyskania nasion wysadza się w kolejnym roku przechowane korzenie.

siew

Masa tysiąca nasion 1.1 – 1.25 g; w jednym gramie jest 800 – 900 nasion.
Zdolność kiełkowania zachowują przez 3 – 4 lata.

Nasiona pokryte są haczykowatymi włoskami, te w handlu, dla wygody, mają je zwykle otarte.

Daucus carota ssp. sativus (marchew zwyczajna uprawna)
XL
silnie przerośnięta
Daucus carota ssp. sativus (marchew zwyczajna uprawna)
Marchew uprawia się wyłącznie z siewu do gruntu na miejsce stałe. Termin siewu zależy od sposobu użytkowania i wczesności odmiany:
- w roku poprzedzającym tuż przed zamarznięciem gruntu (zwykle koniec listopada lub grudzień) lub wczesną wiosną gdy rola jest zdatna do uprawy (zwykle marzec) - dla użytkowania młodych korzeni na początku lata; siew przedzimowy nieco przyśpiesza zbiór ale niesie ryzyko uszkodzenia siewek (nasiona przez zamarznięciem gleby powinny jedynie napęcznieć a nie kiełkować)
- w kwietniu na użytkowanie latem i jesienią; wczesne wysiewy można przykrywać dla szybszego kiełkowania i ochrony przed przymrozkami).
- w końcu kwietnia, w maju i na początku czerwca odmiany późne do przechowywania przez zimę, dla sprawnego kiełkowania w tym okresie może być konieczne nawadnianie
- w lipcu można siać na zbiór pęczkowy jesienią
- w sierpniu można siać na zbiór pęczkowy jesienią o ile zostaną przykryte folią.

space

W okresie wchodów i początku rozwoju marchew jest bardzo wrażliwa na zaskorupianie się gleby. Korzystne jest okrycie agrowłókniną co przyśpiesza o kilka dni wegetację. Włókninę ściąga się gdy rośliny mają 2 – 3 liście właściwe.

space

zmianowanie

Odstęp w uprawie marchwi lub innych warzyw korzeniowych na tym stanowisku powinien wynosić przynajmniej 4 lata.

space

wymagania i odmiany

Daucus carota ssp. sativus (marchew zwyczajna uprawna)
XL
cv. Deep Purple
🌸
🔆 miejsce:  słoneczne
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża)
☷ gleba: niskie • przeciętna ogrodowa • odczyn zbliżony do obojętnego • odczyn lekko kwaśny
ekologiczne liczby wskaźnikowe Daucus carota ssp. sativus (marchew zwyczajna uprawna)
Marchew jest warzywem dobrze przystosowanym do naszego klimatu. Optymalnie rośnie w temperaturze 15 – 20°C, dobrze znosi chłody i niewielkie przymrozki. Długi okres chłodów na początku wegetacji może prowadzić do jarowizacji i wybijania w pędy kwiatostanowe. Jest fotoperiodycznie obojętna co umożliwia siew w szerokim przedziale czasu, od końca zimy do maja.

space

Wymagania glebowe są nieduże. Łatwiejsza jest uprawa na glebach niezbyt zwartych ale zasobnych w próchnicę. Gleba musi być głęboko uprawiona. Zbyt zbita prowadzi do deformacji korzeni. Optymalny jest odczyn lekko kwaśny lub zbliżony do obojętnego (pH 6 – 6.5).

Poszczególne odmiany różnią kształtem, wielkością i barwą korzeni (oprócz pomarańczowych mogą być białe, żółte lub fioletowe, aż czarne).

space

Ważny jest okres wegetacji. Odmiany wczesne po 85 – 100 dniach wegetacji nadają się na zbiór pęczkowy, tj. już na początku czerwca. Okres wegetacji odmian średnio wczesnych to 115 – 140 dni, późnych 140 – 240 dni (przeznaczone także do przechowywania).

🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:

rozstawa: 30 – 40 × 3 – 6 cm

🌱🌸
opcje Bazaru

odmiany (form i odmian #64) analiza dostępności nasion

idxGrupa wczesna — wczesne po 85 – 100 dniach wegetacji nadają się na zbiór pęczkowy, tj. przy wczesnowiosennej uprawie już na początku czerwca; wyrośnięte przeznacza się głównie do bezpośredniej konsumpcji
  • ◔ ‘Amsterdam’ (Amsterdamska) — wczesna, okres wegetacji 90 – 110 dni, plenna; korzeń 12 – 15 cm, walcowaty, intensywnie pomarańczowy; miąższ soczysty, słodki, bardzo smaczny; do uprawy gruntowej i pod osłonami, na zbiór wczesny pęczkowy i średniowczesny do bezpośredniego spożycia lato-jesień #3
  • ▫  ‘Amsterdam 3’ (Amsterdamska NOE) — wczesna, okres wegetacji 90 – 110 dni, plenna; do uprawy gruntowej i pod osłonami, na zbiór wczesny pęczkowy i średniowczesny do bezpośredniego spożycia lato-jesień; korzeń 12 – 15 cm, walcowaty, intensywnie pomarańczowy; miąższ soczysty, słodki, wysoka zawartość suchej masy, bardzo smaczny
  • ▫  Amsterdamska NOEAmsterdam 3 — wczesna, okres wegetacji 90 – 110 dni, plenna; do uprawy gruntowej i pod osłonami, na zbiór wczesny pęczkowy i średniowczesny do bezpośredniego spożycia lato-jesień; korzeń 12 – 15 cm, walcowaty, intensywnie pomarańczowy; miąższ soczysty, słodki, wysoka zawartość suchej masy, bardzo smaczny
  • ◔ AmsterdamskaAmsterdam — wczesna, okres wegetacji 90 – 110 dni, plenna; korzeń 12 – 15 cm, walcowaty, intensywnie pomarańczowy; miąższ soczysty, słodki, bardzo smaczny; do uprawy gruntowej i pod osłonami, na zbiór wczesny pęczkowy i średniowczesny do bezpośredniego spożycia lato-jesień #3
  • ▫  ‘Chantenay — bardzo wczesna, do uprawy gruntowej lub pod niską folią lub agrowłókniną, na zbiór pęczkowy i soki; korzeń stożkowaty, krępy, pomarańczowy
  • ○  ‘Jagna — wczesna, okres wegetacji 105 – 110 dni, do bezpośredniego spożycia, na przetwory, surówki, wczesny zbiór pęczkowy, do krótkiego przechowywania; korzenie nieco stożkowate, koniec zaostrzony, 18 – 20 cm, pomarańczowe, bez skłonności do zazielenienia i przebarwień antocjanowych na górze; miąższ pomarańczowy, jędrny, szeroki walec osiowy #2
  •    ‘Kalina F1 — wczesna, do siewu w końcu marca - kwietniu, na zbiór pęczkowy, przetwórstwo, surówki i soki; korzenie w typie nantejskim, do 18 cm
  • ▫  ‘Kamila F1 — wczesna, do siewu w końcu marca - kwietniu, na zbiór pęczkowy, przetwórstwo, surówki i soki; korzenie w typie nantejskim, do 18 cm, dobrze wybarwione na powierzchni i przekroju, skórka bardzo gładka, wysoka zwartość cukrów i karotenu
  • ▫  ‘Katrin — bardzo wczesna, do uprawy gruntowej lub pod niską folią lub agrowłókniną, na zbiór pęczkowy i soki; korzeń typu chantenay stożkowaty, stosunkowo krępy, pomarańczowy
  • ▫  ‘Kinga F1 — wczesna, plenna, do uprawy wiosennej i jesiennej, do bezpośredniego spożycia i na soki, niska tendencja do kumulowania azotanów; korzenie cylindryczne do lekko stożkowatych, skórka intensywnie wybarwiona, gładka, błyszcząca
  • ○  ‘Krakowia — wczesna, na zbiór pęczkowy, do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa; korzenie stożkowate, dobrze wybarwione, skórka gładka, bardzo wysoka zawartość karotenów i cukru #2
  •    ‘Naomi — wczesna, do uprawy pod osłonami i wczesnowiosennej, do bezpośredniego spożycia; zalecana uprawa na redlinach; korzenie typu nantejskiego, cylindryczne, tępe, gładkie, 16 – 18 cm, bez tendencji do zazieleniania i przebarwień antocjanowych
  • ○  ‘Nefryt F1 — wczesna, okres wegetacji 105 – 110 dni, wysiewy można powtarzać do połowy lipca, bardzo plenna, na uprawę wczesnowiosenną lub na zbiór jesienny, do bezpośredniego spożycia, na soki, surówki, przetwory, do krótkotrwałego przechowywania; korzenie lekko stożkowate, gładkie, długie; miąższ soczysty, s lodki #2
  • ◔ ‘Pariser Markt 4 — wczesna; owoce kuliste, wielkości dużej rzodkiewki; do bezpośredniego spożycia i do marynat, w całości bez konieczności krojenia; miąższ intensywnie pomarańczowy, słodki, o wysokiej zawartości karotenu i cukrów; bez skłonności do gromadzenia azotanów #3
  • ▫  ‘Pariser Markt 5 — wczesna; owoce kuliste, wielkości dużej rzodkiewki; do bezpośredniego spożycia i do marynat, w całości bez konieczności krojenia; miąższ intensywnie pomarańczowy, słodki, o wysokiej zawartości karotenu i cukrów; bez skłonności do gromadzenia azotanów
  • ○  ‘Pierwszy Zbiór — wczesna, do bezpośredniego spożycia, na surówki i soki; zalecana uprawa na redlinach; korzenie walcowate, krótkie, 11 – 13 cm długości; miąższ jasnopomarańczowy, soczysty, słodki, smaczny #2
idxGrupa średnio wczesna — okres wegetacji to 115 – 140 dni
  • ○  ‘Alfa F1 — średnio wczesna, okres wegetacji 110 – 130 dni, plenna; do bezpośredniego spożycia, nadaje się do zbioru pęczkowego (silna nać); korzenie typu nantejskiego, 20 – 25 cm długości, gładkie, wyrównane, bez skłonności do pękania, duży procent korzeni handlowych; miąższ o wysokiej zawartość suchej masy [Spójnia] #2
  • ▫  ‘Anka F1 — średnio późna, okres wegetacji 120 – 140 dni, do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa; korzenie typu flakkee, 18 – 22 cm długości, gładkie, równomiernie wybarwione na przekroju, bez tendencji do zieloenienia; miąższ o dużej zawartości suchej masy, ekstraktu i cukrów, smaczny [Spójnia]
  • ○  ‘Berlikumer 2 - Berło — średnio wczesna, okres wegetacji 120 – 130 dni, bardzo plenna, duży udział plonu handlowego, na zbiór jesienny i długiego przechowywanie lub do bezpośredniego spożycia; korzenie typu berlikum, 20 – 25 cm długości, walcowate, koniec tępawo-zaostrzony, na przekroju pomarańczowo-czerwone; skórka gładka; miąższ o wysokiej zawartości cukrów [Spójnia] #2
  •    ‘Broker F1 — średnio wczesna, okres wegetacji ok. 120 dni; do bezpośredniego spożycia i do przechowywania; zalecana uprawa na redlinach; korzeń walcowaty, 16 cm długości, 140 g, intensywnie pomarańczowy, równomiernie wybarwiony na przekroju, 15% suchej masy, 9% cukrów, 12mg% karotenu, bez tendencji do kumulowania azotanów
  • ▫  ‘Fama F1 — średnio wczesna, okres wegetacji 100 – 110 dni, plenna, do przemysłu i bezpośredniego spożycia, na zbiór pęczkowy; korzeń typu nantejskiego, lekko stożkowaty lub walcowaty, tępo zakończony, 20 – 25 cm długości, dobrze wybarwiony, skórka bardzo gładka [Spójnia]
  •    ‘Fantazja — średnio wczesna, okres wegetacji ok. 112 dni; korzenie typu nantejskiego, cylindryczne, jasnopomarańczowe
  • ○  ‘Finezja — średnio wczesna, bardzo plenna, do bezpośredniego spożycia, długotrwałego przechowywania i dla przetwórstwa; korzenie 18 – 22 cm długości, lekko stożkowate do walcowatych, nasada zaostrzona, w górze równe, rzadko zazielenione, na przekroju równomiernie pomarańczowoczerwone [Spójnia] #2
  • ▫  ‘Flamanka — średnio późna, 120 – 150 dni wegetacji, bardzo plenna, do długiego przechowywania oraz głównie do przetwórstwa; korzenie typu flakkee, 20 – 25 cm długości, lekko stożkowate, na końcu zaostrzone, dobrze wybarwione; odporna na choroby z grupy Alternaria i Xanthomonas, zachowuje do końca wegetacji zieloną nać umożliwiając zbiór kombajnowy [Spójnia]
  • ○  ‘Galicja F1 — średnio wczesna, do siewu w końcu kwietnia do maja, do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa lub przechowywania; korzenie w typie nantejskim/flakkee, 16 – 20 cm, cylindryczne do lekko stożkowatych, tępo zakończone, niska skłonność do zazielenienia wewnętrznego i powierzchniowego, wysoka zawartość suchej masy i karotenu, niska skłonność do kumulacji azotanów; na przekroju wyrównanie, intensywnie pomarańczowe, rdzeń mały do średniego #2
  • ▫  ‘Karmen F1 — średnio późna, okres wegetacji 120 – 130 dni, bardzo plenna, do bezpośredniego spożycia, do przetwórstwa na soki i kostkę; korzenie typu nantejskiego, bardzo długie, 23 – 27 cm, gładkie, wyrównane, bez tendencji do pękania i rozwidleń; miąższ o wysokiej zawartości suchej masy [Spójnia]
  • ○  ‘Karotela — średnio wczesna, okres wegetacji 100 – 110 dni, na uprawy do zbioru letniego lub jesiennego, do bezpośredniego spożycia i na soki, do krótkiego przechowywania; korzenie typu nantejskiego, owalne, na końcu zaokrąglone, 19 – 21 cm długości; miąższ intensywnie pomarańczowy #2
  • ▫  ‘Karotina — średnio wczesna, okres wegetacji 120 dni; na zbiór letni i jesienny, do bezpośredniego spożycia i krótkiego przechowywania; korzenienie lekko zaostrzone, 15 cm, bez skłonności do pękania i zazielenień; miąższ na przekroju jednolicie pomarańczowy, słodki
  • ○  ‘Lenka — średnio wczesna, okres wegetacji 120 – 130 dni, odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe, tolerancyjna na gorsze warunki pogodowe, plenna, zalecana uprawa na redlinach lub podwyższonych zagonach; przeznaczona na zbiór jesienny i zimowy, bardzo dobrze się przechowuje, polecana też do bezpośredniego spożycia, jakość wyrównana, ok. 92% korzeni handlowych; korzenie typu nantejskiego, umiarkowanie stożkowate, tępo zakończone, 13 – 15 cm; miąższ pomarańczowoczerwony, kruchy, soczysty, suchej masy ok. 15%, słodki (do 8.5% cukrów); warianty: Lenka Selecta #2
  • ◔ ‘Nantejska Polana — średnio późna, na zbiór letni i jesienny, do bezpośredniego spożycia i z późnego siewu do średnio długiego przechowywania; korzenie typu nantejskiego, walcowate do lekko stożkowatych, wyrównane, proste, 15 – 18 cm długości, niska tendencja do zazieleniania, kora i walec osiowy jednolicie ciemnopomarańczowe, duża zawartość suchej masy, cukrów i karotenu #3
  • ○  NantejskaNantes 3 — średnio wczesna do wczesnej, na zbiór letni i jesienny, do bezpośredniego spożycia i średnio długiego przechowywania; korzenie walcowate do lekko stożkowatych, wyrównane, proste, 15 – 18 cm długości; kora i walec osiowy jednolitej pomarańczowej barwy; miąższ delikatny, kruchy, smaczny #2
  • ▫  ‘Nantes 2 — średnio wczesna, okres wegetacji ok. 120 dni; do uprawy na zbiór letni lub jesienny oraz do krótkotrwałego przechowywania; korzenie walcowate, 10 – 15 cm długości, na przekroju jednolicie pomarańczowe, wysoka zawartość suchej masy, cukrów i karotenów
  • ○  ‘Nantes 3’ (Nantejska) — średnio wczesna do wczesnej, na zbiór letni i jesienny, do bezpośredniego spożycia i średnio długiego przechowywania; korzenie walcowate do lekko stożkowatych, wyrównane, proste, 15 – 18 cm długości; kora i walec osiowy jednolitej pomarańczowej barwy; miąższ delikatny, kruchy, smaczny #2
  • ○  ‘Nantes 5 - Fanta — średnio wczesna, okres wegetacji 100 – 110 dni, polecana także do uprawy poplonowej po wcześnie schodzących roślinach, bardzo plenna, duży udział plonu handlowego, na zbiór pęczkowy i do bezpośredniego spożycia; korzenie typu nantejskiego, 18 – 22 cm długości, lekko stożkowate do walcowatych, nasada zaostrzona, niska skłonność do pękania oraz rozwidlania się [Spójnia] #2
  • ▫  ‘Olympus — średnio wczesna, do przechowywania i przetwórstwa na soki, surówki i mrożonki, zdatna do zbioru mechanicznego; korzenie lekko stożkowate, bardzo długie, 23 – 25 cm, bez tendencji do zazieleniania
  • ▫  ‘Rodos F1 — średnio wczesna, okres wegetacji ok. 120 dni, do bezpośredniego spożycia, na przetwory i do przechowywania, zalecana uprawa na redlinach; można uprawiać z siewu zimowego (koniec listopada/początek grudnia) korzeń walcowaty, przy końcu lekko stożkowaty, zaokrąglony, 18 – 22 cm, skórka gładka, odporny na pękanie, bez tendencji do kumulowania azotanów; miąższ równomiernie wybarwiony na przekroju (karoten 12.3mg%), sucha masa 12.8%, słodki (9.5% cukrów)
  • ▫  ‘Rubrovitamina — średnio wczesna, okres wegetacji 110 – 120 dni, bardzo plenna; do bezpośredniego spożycia i na przetwory, zwłaszcza soki; korzeń stożkowaty, bez tendencji do pękania, skórka wybitnie intensywnie pomarańczowa; miąższ bardzo dobrze wybarwiony, soczysty, kruchy, wysoka zawartość suchej masy i β-karotenu
  • ○  ‘Rumba F1 — średnio wczesna, do siewu w końcu kwietnia do czerwca, do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa lub przechowywania do wiosny, nać długa, mocna, półwzniesiona pozwala na zbiór mechaniczny; korzenie w typie nantejskim, 16 – 22 cm, cylindryczne, tępo zakończone, gładkie, wyrównanej barwy na przekroju, niska skłonność do zazieleniania #2
idxGrupa późna — okres wegetacji 140 – 240 dni; przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, zwykle także do przetwórstwa i przechowywania
  • ▫  ‘Arleta — średnio późna, bardzo plenna, przeznaczona do bezpośredniego spożycia i na mrożenie; korzenie cylindryczne, gładkie, 18 cm; zalecana uprawa na redlinach
  •    ‘Askona F1 — późna, do siewu w końcu maja, początku czerwca, do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa lub przechowywania, na mrożonki; korzenie w typie berlikum, 18 – 20 cm
  • ◑ ‘Berlikumer 2’ (Perfekcja (GOF TOR REW)) — późna, okres wegetacji 140 – 150dni; bardzo plenna (>30t/ha), lepsza jakość przy uprawie redlinowej lub na wyniesionych zagonach; przeznaczona do długiego zimowego przechowywania i przetwórstwa; korzeń 16 – 19 cm, walcowaty lekko stożkowaty, o tępej nasadzie, walec osiowy średniej wielkości (ok. 50% średnicy), pomarańczową barwą zbliżony do kory, miąższ soczysty, chrupki, smaczny (duża zawartość cukrów) #4
  • ▫  ‘Blanka — późna, plenna, dobrze plonująca w mniej korzystnych warunkach klimatycznych i glebowych; do bezpośredniego spożycia, na mrożonki i sok, do długiego przechowywania; korzeń bardzo długi (25 – 28cm), stożkowaty, mało podatny na pękanie i rozwidlanie, skórka pomarańczowa
  • ▫  ‘Delta — późna, okres wegetacji 140 – 150 dni, plenna, plon stabilny; polecana do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa; korzenie w typie berlikum-flakkee, wysoka zawartość suchej masy i cukrów
  • ◕ ‘Dolanka — późna, okres wegetacji ok. 150 dni, plenna; korzeń umiarkowanie stożkowaty, zakończenie półostre, 17 – 24 cm, niska skłonność do pękania; miąższ intensywnie pomarańczowy i słodki; zalecana do uprawy na redlinach; do bezpośredniego spożycia, mrożenia, na konserwy, także do przechowywania #5
  • ○  ‘Fatima — średnio późna, 140 – 150 dni wegetacji, bardzo plenna (do 100t/ha), do długiego przechowywania i głównie dla przetwórstwa; korzenie typu flakkee, 20 – 25 cm długości, skórka gładka; miąższ o wysokiej zawartości suchej masy i cukrów, smaczny; odporna tolerancyjna na patogeny z grupy Alternaria i Xanthomonas, z bujną, półwzniesioną nacią, umożliwiającą zbiór kombajnowy [Spójnia] #2
  • ○  ‘Flakkee 2 — późna, okres wegetacji 130 – 160 dni, bardzo plenna, na bezpośrednie spożycie, dla przetwórstwa na soki i mrożonki; korzenie stożkowate, 22 – 30 cm; miąższ w korze i walcu osiowym ciemnopomarańczowy, bardzo niska kumulacja azotanów; wysoce zalecana uprawa redlinowa, zdatna do zbioru mechanicznego; #2
  • ▫  ‘Flakkese 2 - Flacoro POL — późna, na zbiór jesienny do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa na soki lub mrożenie; zalecana uprawa na redlinach i bez przegęszczenia; korzenie lekko stożkowate, 17 – 22 cm, dobrze wybarwione, bez skłonności do gromadzenia azotanów i pękania
  • ▫  ‘Flakkese 2 - Trophy ZIF — późna, bardzo plenna, niezawodna; do uprawy na zbiór jesienny do bezpośredniego spożycia lub długiego przechowywania, do przetwórstwa; uprawa bez przegęszczenia; korzenie stożkowate, duże, 20 cm długości, mało podatne na pękanie, skórka i na przekroju równomiernie intensywnie pomarańczowe, wysoka zawartość suchej masy, cukrów i karotenów
  • ○  ‘Kometa F1 — średnio późna, plenna, do bezpośredniego spożycia, przechowywania i do przetwórstwa na soki i surówki; korzenie typu nantejskiego, tępo zakończone, gładkie, wysoka zawartość suchej masy i karotenów, niska tendencja do akumulacji azotanów #2
  • ▫  ‘Kongo F1 — średnio późna; okres wegetacji ok. 120 dni; do bezpośredniego spożycia i przechowania oraz przetwórstwa; zalecana uprawa na redlinach; korzeń walcowato-stożkowaty, 20 cm, 160 g, równomiernie pomarańczowo wybarwiony na przekroju, bez tendencji do kumulowania azotanów, suchej masy 14%, cukrów 10%, karotenu 12mg%
  • ◑ ‘Koral — późna, bardzo plenna (60 – 80t/ha), do długiego przechowywania, niska skłonność do gromadzenia azotanów, polecana na soki, mrożonki plastry, krajanki; nadaje się do siewu zimowego; korzenie stożkowate, tępawo-ostro zakończone, 15 – 21 cm długości, ciemnopomarańczowe (12mg% karotenu); miąższ słodki (7% cukrów), 12 – 14% suchej masy #4
  • ▫  ‘Norton F1 — średnio późna; korzeń walcowato-stożkowaty, skórka gładka, równomiernie wybarwiony na przekroju, bez skłonności do kumulacji azotanów i pękania
  • ◑ Perfekcja (GOF TOR REW)Berlikumer 2 — późna, okres wegetacji 140 – 150dni; bardzo plenna (>30t/ha), lepsza jakość przy uprawie redlinowej lub na wyniesionych zagonach; przeznaczona do długiego zimowego przechowywania i przetwórstwa; korzeń 16 – 19 cm, walcowaty lekko stożkowaty, o tępej nasadzie, walec osiowy średniej wielkości (ok. 50% średnicy), pomarańczową barwą zbliżony do kory, miąższ soczysty, chrupki, smaczny (duża zawartość cukrów) #4
  • ○  ‘Regulska — późna, okres wegetacji 140 dni; do bezpośredniego spożycia, dla przetwórstwa i do przechowywania, na późny zbiór pęczkowy, możliwy zbiór mechaniczny, wysoce zalecana uprawa na redlinach; korzeń walcowaty, w dole nieco stożkowaty i ostro zakończony, 12 – 19 cm, 220 – 250 g, intensywnie pomarańczowoczerwony (16 – 18mg% karotenu), skórka gładka, sucha masa 12.5%, cukry 8 – 8.5% #2
  • ▫  ‘Salsa F1 — późna, bardzo plenna, plon o dobrej handlowej strukturze, do przetwórstwa na mrożonki, soki i susz, do przechowywania; korzenie w typie flakkee, lekko stożkowate, ostro zakończone, skórka gładka, dobrze wybarwiona, wysoka zawartość suchej masy i karotenów
  • ○  ‘Samba F1 — późna, do siewu w końcu maja, początku czerwca, plon bardzo wysoki w dobrej strukturze handlowej, do przetwórstwa (susz, soki, mrożonki) lub przechowywania; korzenie w typie berlikum, 20 – 22 cm, stożkowate, tępo zakończone, dobrze wybarwione, gładkie, wysoka zawartość suchej masy i karotenów, bardzo dobry smak #2
  • ○  ‘Sukces — późna, okres wegetacji ok. 150 dni, plenna, zalecana uprawa redliowa, do bezpośredniego spożycia i na przetwórstwo, do długiego przechowywania; korzeń nieco stożkowaty, koniec zaokrąglony, bardzo długi, 22 – 26 cm, ciemnopomarańczowy, nie podatny na pękanie; miąższ słodki, pomarańczowy, równomiernie wybarwiony #2
idxGrupa osobliwe — wyróżniające się nie-pomarańczową barwą lub nietypowym kształtem (kulistawe itp.)

zbiór i przechowywanie

Najwcześniej zbiera się marchew na tzw. pęczki, z nacią, od końca maja od sierpnia. Łatwy zbiór wymaga odpowiedniego uwilgotnienia gleby. Najłatwiej korzenie wychodzą z gleby w następnym dniu po obfitym podlaniu lub opadach. Przy próbie wyciągania ze zbyt mokrej gleby narusza się sąsiadujące korzenie; przy glebie nazbyt suchej korzenie tkwią mocno i odrywa się tylko nać lub górna część korzenia.

space

Korzenie marchwi są kruche co utrudnia zbiór. W razie suchej gleby korzystne jest podlanie dzień wcześniej. Korzenie należy ostrożnie podkopać np. widłami amerykańskimi.

space

wartość

Średnia wartość kaloryczna to 27kcal/100 g. Węglowodany stanowią 4 – 6% (średnio 5.1g/100g) w tym sporo jest sacharozy, nadającej słodki smak temu warzywu. W korzeniach pod koniec wegetacji rośnie zawartość cukru i zmniejsza się ich włóknistość, przez co są smaczniejsze. Średnia zwartość białka to 1g/100 g, tłuszczu 0.2g/100 g, błonnika 3.6g/100 g.
Marchew jest najbogatszym źródłem karotenów (one nadają korzeniom pomarańczową barwę), które z kolei służą do syntezy witaminy A w organizmie. W pierwszych miesiącach wzrostu karotenu brak, zaczyna go przybywać po 3 – 4 miesiącach wegetacji. Zawartość innych witamin jest niska.
Zwartość soli mineralnych jest stosunkowo niewysoka, za wyjątkiem wapnia (61mg/100 g świeżej masy).

space

Daucus carota
Daucus carota
marchew w uprawie nasiona (drugi rok uprawy), pędy kwiatostanowe i kwiatostany
Daucus carota
marchew w uprawie na nasiona (drugi rok uprawy), pędy kwiatostanowe i kwiatostany
Daucus carota ssp. sativus (marchew zwyczajna uprawna)

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 00010000.3.adobrzanski
3
leg. Adam Dobrzański #4
znalezisko 20130000.W40_13.13 - Daucus carota ssp. sativus (marchew zwyczajna uprawna); Wrocław
130000-W40_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Paris Markt 5/ #2

nomenklatura, etymologia ℹ️
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie

Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang. [🔉 * sa·t·wus](pl) marchew zwyczajna uprawna · marchew jadalna
(lat.) satvus, -a, -um adj.
uprawny, uprawiany, siewny, ogrodowy, sadowniczy; częsty epitet gatunków uprawianych; od lat. czasownika sero, -ere - siać