atlas-roslin.pl

terminarz siewu warzyw do gruntu

warzywa warzywa warzywa warzywawarzywa terminarz dla rozsady warzyw terminarz dla rozsady warzywterminarz dla rozsady warzywkalendarz siewu i sadzenia warzywterminarz dla rozsady warzyw
w atlasie: warzywa
gatunektermin siewurozstawa po przerywceuwagi
wysiewy jesienne (ozime)
szpinakkoniec sierpnia - wrzesień/październik, tak aby zimowały w fazie 3 – 4 liści20 – 30 x 8 – 10zbiór kwiecień do połowy maja
cebula "zimująca"(niektóre odmiany) druga dekada sierpnia, zimowanie w fazie 3 – 5 liści20 – 30 x 2 – 8zbiór pęczkowy szczypioru od początku maja, cebul na przełomie czerwca i lipca
skorzonerasierpień30 – 40 x 5 – 8kiełkowanie długie; zbiór lato i jesień kolejnego roku
sałatadruga połowa września20 – 40 x 20 – 30niektóre odmiany; rośliny z przerywki można sadzonkować
czosnek odmiany "jesienne"od połowy września do połowy października30 – 45 x 4 – 10większe ząbki to większe główki
wysiewy przedzimowe
marchew, pietruszkalistopad – grudzień (tuż przed zamarznięciem gleby, nasiona nie powinny przed tym skiełkować)20 – 30 x 2 – 4na zbiór pęczkowy w początku lata
pasternaklistopad – grudzień (tuż przed zamarznięciem gleby, nasiona nie powinny przed tym skiełkować)30 – 45 x 6 – 8przerywka w fazie 4 – 5 liści
wysiewy przedwiosenne (marzec, gdy tylko możliwa uprawa gleby)
pasternakkoniec lutego - połowa kwietnia30 – 45 x 6 – 8przerywka w fazie 4 – 5 liści
czosnek odmiany "wiosenne"marzec - początek kwietnia30 – 45 x 4 – 10te odmiany można też sadzić jesienią
szpinakmarzec do połowy kwietnia20 – 30 x 8 – 10zbiór połowa maja do początku czerwca
marchew, pietruszkamarzec20 – 30 x 2 – 4na zbiór pęczkowy w początku lata
cebula z dymkimarzec - do połowy kwietnia25 – 30 x 5 – 8im wcześniej tym lepiej; zbiór pęczkowy szczypioru w czerwcu, cebul w drugiej połowie lipca
cebulakoniec marca - do połowy kwietnia20 – 30 x 2 – 8 
grochkoniec marca - połowa kwietnia20 – 25 x 3 – 4, wysokie z przejściem 60 – 80 cm między dwoma rzędamiim wcześniej tym większy plon
bóbkoniec marca - kwiecień40 – 60 x 10im wcześniej tym większy plon (można też z rozsady)
rzodkiewkakoniec marca - połowa maja15 – 20 x 2 – 3odmiany fotoperiodycznie obojętne także w maju-lipcu
sałatamarzec - połowa lipca20 – 40 x 20 – 30zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować
kapusta głowiastakoniec marca - początek kwietnia50 – 60 x 50odmiany średnio wczesne; częściej z rozsady
jarmuż na zbiór wczesnykoniec marca - początek kwietnia40 – 70 x 15 – 45 
koperkoniec marca - połowa sierpniado kwaszenia: 35 – 45 x 2 – 3; "na zielono" rzędy: 15 – 20na zbiór "do kwaszenia" możliwie wcześnie, "na zielono" sukcesywnie w sezonie
wysiewy kwietniowe
porkoniec marca - koniec kwietnia30 – 45 x 7 – 20gęściej na zbiór pęczkowy, rzadziej gdy mają zimować
rzodkiewkakoniec marca - połowa maja15 – 20 x 2 – 3odmiany fotoperiodycznie obojętne także w maju-lipcu
rukolakwiecień - październikrzędy co 30pierwsze zbiory z przerywki po 2 – 3 tygodniach; ostatnie wysiewy można traktować jak ozime
skorzonerakoniec marca - kwiecień30 – 40 x 5 – 8kiełkowanie długie; zbiór od października i zimą
marchewkwiecień30 – 40 x 3 – 6na zbiór lato-jesień
burak liściowykwiecień - lipiec40 – 50 x 3 – 5 lub x 20 – 30zbiór pęczkowy jednorazowy lub sukcesywne pozyskiwanie liści przez sezon
burak ćwikłowykwiecień30 x 3 – 5zbiór pęczkowy z liśćmi (boćwina)
sałatamarzec - połowa lipca20 – 40 x 20 – 30zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować
kapusta głowiastakwiecień - połowa maja65 x 50 – 60odmiany późne; częściej z rozsady
wysiewy majowe
burak ćwikłowymaj30 – 50 x 3 – 5-10zbiór pęczkowy z liśćmi i korzenie lato-jesień
marchewkoniec kwietnia - początek czerwca30 – 40 x 3 – 6odmiany późne, do przechowywania
pietruszkakoniec kwietnia - połowa maja30 – 45 x 5 – 6korzenie do przechowywania
sałatamarzec - połowa lipca20 – 40 x 20 – 30zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować
fasolapo 10 maja, szparagowe do początku lipcakarłowa: 40 – 50 x 3 – 5; tyczna 40 – 60 x 50 – 60 
dynia (zwyczajna, cukinia, kabaczek, patison, olbrzymia)po 10 majakrzaczaste: 100 – 120 x 60 – 80; pędowe: 100 – 200 x 80 – 150gniazdowo po 2 – 4 nasiona, zostawiać najsilniejszą siewkę
ogórekkoniec maja - połowa czerwca80 – 120 x 15 – 25po ogrzaniu gruntu, gdy średnia dobowa temp. 16°C
wysiewy letnie
burak ćwikłowykoniec maja - początek lipca30 – 50 x 6 – 10na korzenie do przechowywania
sałatamarzec - połowa lipca20 – 40 x 20 – 30zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować
jarmuż na zbiór późnypołowa maja - połowa lipca40 – 70 x 15 – 45częściej z rozsady
marchewlipiec20 – 30 x 2 – 4na zbiór pęczkowy jesienią
kapusta pekińskadruga lub trzecia dekada lipca40 – 60 x 30 – 50siew gniazdowy z przerywką
szpinakkoniec lipca do połowy sierpnia20 – 30 x 8 – 10zbiór październik do połowy listopada
roszponkakoniec lipca - koniec sierpniarzędy 15 – 25zbiór wrzesień - zima
marchewdruga połowa lipca lub sierpień pod folią20 – 30 x 3 – 4niektóre odmiany o krótkim okresie wegetacji, na zbiór pęczkowy jesienią
koperkoniec marca - połowa sierpniarzędy 15 – 20 lub rzutowodo użytkowania "na zielono"
rzodkiewkapołowa sierpnia (pod folią także we wrześniu)15 – 20 x 2 – 3zbiór we wrześniu i październiku
Przy wysiewie nasion warzyw długo kiełkujących (marchew, pietruszka, pasternak, skorzonera) dla wczesnego wyznaczenie rzędów zaleca się niewielką domieszkę nasion szybko kiełkujących o charakterystycznych siewkach np. rzodkiewki lub sałaty.

Przy siewie rzutowym lub rzędowym nasion bardzo drobnych (rukola, roszponka, sałata) większą równomierność wysiewu uzyskuje się wysiewając ich mieszankę z suchym piaskiem.