atlas-roslin.pl

terminarz siewu warzyw do gruntu

gatunektermin siewurozstawa po przerywceuwagi
wysiewy jesienne (ozime)
szpinakkoniec sierpnia - wrzesień/październik, tak aby zimowały w fazie 3-4 liści20-30 x 8-10zbiór kwiecień do połowy maja
cebula "zimująca"(niektóre odmiany) druga dekada sierpnia, zimowanie w fazie 3-5 liści20-30 x 2-8zbiór pęczkowy szczypioru od początku maja, cebul na przełomie czerwca i lipca
skorzonerasierpień30-40 x 5-8kiełkowanie długie; zbiór lato i jesień kolejnego roku
sałatadruga połowa września20-40 x 20-30niektóre odmiany; rośliny z przerywki można sadzonkować
czosnek odmiany "jesienne"od połowy września do połowy października30-45 x 4-10większe ząbki to większe główki
wysiewy przedzimowe
marchew, pietruszkalistopad-grudzień (tuż przed zamarznięciem gleby, nasiona nie powinny przed tym skiełkować)20-30 x 2-4na zbiór pęczkowy w początku lata
pasternaklistopad-grudzień (tuż przed zamarznięciem gleby, nasiona nie powinny przed tym skiełkować)30-45 x 6-8przerywka w fazie 4-5 liści
wysiewy przedwiosenne (marzec, gdy tylko możliwa uprawa gleby)
pasternakkoniec lutego - połowa kwietnia30-45 x 6-8przerywka w fazie 4-5 liści
czosnek odmiany "wiosenne"marzec - początek kwietnia30-45 x 4-10te odmiany można też sadzić jesienią
szpinakmarzec do połowy kwietnia20-30 x 8-10zbiór połowa maja do początku czerwca
marchew, pietruszkamarzec20-30 x 2-4na zbiór pęczkowy w początku lata
cebula z dymkimarzec - do połowy kwietnia25-30 x 5-8im wcześniej tym lepiej; zbiór pęczkowy szczypioru w czerwcu, cebul w drugiej połowie lipca
cebulakoniec marca - do połowy kwietnia20-30 x 2-8 
grochkoniec marca - połowa kwietnia20-25 x 3-4, wysokie z przejściem 60-80 cm między dwoma rzędamiim wcześniej tym większy plon
bóbkoniec marca - kwiecień40-60 x 10im wcześniej tym większy plon (można też z rozsady)
rzodkiewkakoniec marca - połowa maja15-20 x 2-3odmiany fotoperiodycznie obojętne także w maju-lipcu
sałatamarzec - połowa lipca20-40 x 20-30zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować
kapusta głowiastakoniec marca - początek kwietnia50-60 x 50odmiany średnio wczesne; częściej z rozsady
jarmuż na zbiór wczesnykoniec marca - początek kwietnia40-70 x 15-45 
koperkoniec marca - połowa sierpniado kwaszenia: 35-45 x 2-3; "na zielono" rzędy: 15-20na zbiór "do kwaszenia" możliwie wcześnie, "na zielono" sukcesywnie w sezonie
wysiewy kwietniowe
porkoniec marca - koniec kwietnia30-45 x 7-20gęściej na zbiór pęczkowy, rzadziej gdy mają zimować
rzodkiewkakoniec marca - połowa maja15-20 x 2-3odmiany fotoperiodycznie obojętne także w maju-lipcu
rukolakwiecień - październikrzędy co 30pierwsze zbiory z przerywki po 2-3 tygodniach; ostatnie wysiewy można traktować jak ozime
skorzonerakoniec marca - kwiecień30-40 x 5-8kiełkowanie długie; zbiór od października i zimą
marchewkwiecień30-40 x 3-6na zbiór lato-jesień
burak liściowykwiecień - lipiec40-50 x 3-5 lub x 20-30zbiór pęczkowy jednorazowy lub sukcesywne pozyskiwanie liści przez sezon
burak ćwikłowykwiecień30 x 3-5zbiór pęczkowy z liśćmi (boćwina)
sałatamarzec - połowa lipca20-40 x 20-30zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować
kapusta głowiastakwiecień - połowa maja65 x 50-60odmiany późne; częściej z rozsady
wysiewy majowe
burak ćwikłowymaj30-50 x 3-5-10zbiór pęczkowy z liśćmi i korzenie lato-jesień
marchewkoniec kwietnia - początek czerwca30-40 x 3-6odmiany późne, do przechowywania
pietruszkakoniec kwietnia - połowa maja30-45 x 5-6korzenie do przechowywania
sałatamarzec - połowa lipca20-40 x 20-30zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować
fasolapo 10 maja, szparagowe do początku lipcakarłowa: 40-50 x 3-5; tyczna 40-60 x 50-60 
dynia (zwyczajna, cukinia, kabaczek, patison, olbrzymia)po 10 majakrzaczaste: 100-120 x 60-80; pędowe: 100-200 x 80-150gniazdowo po 2-4 nasiona, zostawiać najsilniejszą siewkę
ogórekkoniec maja - połowa czerwca80-120 x 15-25po ogrzaniu gruntu, gdy średnia dobowa temp. 16°C
wysiewy letnie
burak ćwikłowykoniec maja - początek lipca30-50 x 6-10na korzenie do przechowywania
sałatamarzec - połowa lipca20-40 x 20-30zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować
jarmuż na zbiór późnypołowa maja - połowa lipca40-70 x 15-45częściej z rozsady
marchewlipiec20-30 x 2-4na zbiór pęczkowy jesienią
kapusta pekińskadruga lub trzecia dekada lipca40-60 x 30-50siew gniazdowy z przerywką
szpinakkoniec lipca do połowy sierpnia20-30 x 8-10zbiór październik do połowy listopada
roszponkakoniec lipca - koniec sierpniarzędy 15-25zbiór wrzesień - zima
marchewdruga połowa lipca lub sierpień pod folią20-30 x 3-4niektóre odmiany o krótkim okresie wegetacji, na zbiór pęczkowy jesienią
koperkoniec marca - połowa sierpniarzędy 15-20 lub rzutowodo użytkowania "na zielono"
rzodkiewkapołowa sierpnia (pod folią także we wrześniu)15-20 x 2-3zbiór we wrześniu i październiku
Przy wysiewie nasion warzyw długo kiełkujących (marchew, pietruszka, pasternak, skorzonera) dla wczesnego wyznaczenie rzędów zaleca się niewielką domieszkę nasion szybko kiełkujących o charakterystycznych siewkach np. rzodkiewki lub sałaty.

Przy siewie rzutowym lub rzędowym nasion bardzo drobnych (rukola, roszponka, sałata) większą równomierność wysiewu uzyskuje się wysiewając ich mieszankę z suchym piaskiem.

ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji