gatunek | termin siewu | rozstawa po przerywce | uwagi |
---|---|---|---|
wysiewy jesienne (ozime) | |||
szpinak | koniec sierpnia - wrzesień/październik, tak aby zimowały w fazie 3 – 4 liści | 20 – 30 x 8 – 10 | zbiór kwiecień do połowy maja |
cebula "zimująca" | (niektóre odmiany) druga dekada sierpnia, zimowanie w fazie 3 – 5 liści | 20 – 30 x 2 – 8 | zbiór pęczkowy szczypioru od początku maja, cebul na przełomie czerwca i lipca |
skorzonera | sierpień | 30 – 40 x 5 – 8 | kiełkowanie długie; zbiór lato i jesień kolejnego roku |
sałata | druga połowa września | 20 – 40 x 20 – 30 | niektóre odmiany; rośliny z przerywki można sadzonkować |
czosnek odmiany "jesienne" | od połowy września do połowy października | 30 – 45 x 4 – 10 | większe ząbki to większe główki |
wysiewy przedzimowe | |||
marchew, pietruszka | listopad – grudzień (tuż przed zamarznięciem gleby, nasiona nie powinny przed tym skiełkować) | 20 – 30 x 2 – 4 | na zbiór pęczkowy w początku lata |
pasternak | listopad – grudzień (tuż przed zamarznięciem gleby, nasiona nie powinny przed tym skiełkować) | 30 – 45 x 6 – 8 | przerywka w fazie 4 – 5 liści |
wysiewy przedwiosenne (marzec, gdy tylko możliwa uprawa gleby) | |||
pasternak | koniec lutego - połowa kwietnia | 30 – 45 x 6 – 8 | przerywka w fazie 4 – 5 liści |
czosnek odmiany "wiosenne" | marzec - początek kwietnia | 30 – 45 x 4 – 10 | te odmiany można też sadzić jesienią |
szpinak | marzec do połowy kwietnia | 20 – 30 x 8 – 10 | zbiór połowa maja do początku czerwca |
marchew, pietruszka | marzec | 20 – 30 x 2 – 4 | na zbiór pęczkowy w początku lata |
cebula z dymki | marzec - do połowy kwietnia | 25 – 30 x 5 – 8 | im wcześniej tym lepiej; zbiór pęczkowy szczypioru w czerwcu, cebul w drugiej połowie lipca |
cebula | koniec marca - do połowy kwietnia | 20 – 30 x 2 – 8 | |
groch | koniec marca - połowa kwietnia | 20 – 25 x 3 – 4, wysokie z przejściem 60 – 80 cm między dwoma rzędami | im wcześniej tym większy plon |
bób | koniec marca - kwiecień | 40 – 60 x 10 | im wcześniej tym większy plon (można też z rozsady) |
rzodkiewka | koniec marca - połowa maja | 15 – 20 x 2 – 3 | odmiany fotoperiodycznie obojętne także w maju-lipcu |
sałata | marzec - połowa lipca | 20 – 40 x 20 – 30 | zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować |
kapusta głowiasta | koniec marca - początek kwietnia | 50 – 60 x 50 | odmiany średnio wczesne; częściej z rozsady |
jarmuż na zbiór wczesny | koniec marca - początek kwietnia | 40 – 70 x 15 – 45 | |
koper | koniec marca - połowa sierpnia | do kwaszenia: 35 – 45 x 2 – 3; "na zielono" rzędy: 15 – 20 | na zbiór "do kwaszenia" możliwie wcześnie, "na zielono" sukcesywnie w sezonie |
wysiewy kwietniowe | |||
por | koniec marca - koniec kwietnia | 30 – 45 x 7 – 20 | gęściej na zbiór pęczkowy, rzadziej gdy mają zimować |
rzodkiewka | koniec marca - połowa maja | 15 – 20 x 2 – 3 | odmiany fotoperiodycznie obojętne także w maju-lipcu |
rukola | kwiecień - październik | rzędy co 30 | pierwsze zbiory z przerywki po 2 – 3 tygodniach; ostatnie wysiewy można traktować jak ozime |
skorzonera | koniec marca - kwiecień | 30 – 40 x 5 – 8 | kiełkowanie długie; zbiór od października i zimą |
marchew | kwiecień | 30 – 40 x 3 – 6 | na zbiór lato-jesień |
burak liściowy | kwiecień - lipiec | 40 – 50 x 3 – 5 lub x 20 – 30 | zbiór pęczkowy jednorazowy lub sukcesywne pozyskiwanie liści przez sezon |
burak ćwikłowy | kwiecień | 30 x 3 – 5 | zbiór pęczkowy z liśćmi (boćwina) |
sałata | marzec - połowa lipca | 20 – 40 x 20 – 30 | zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować |
kapusta głowiasta | kwiecień - połowa maja | 65 x 50 – 60 | odmiany późne; częściej z rozsady |
wysiewy majowe | |||
burak ćwikłowy | maj | 30 – 50 x 3 – 5-10 | zbiór pęczkowy z liśćmi i korzenie lato-jesień |
marchew | koniec kwietnia - początek czerwca | 30 – 40 x 3 – 6 | odmiany późne, do przechowywania |
pietruszka | koniec kwietnia - połowa maja | 30 – 45 x 5 – 6 | korzenie do przechowywania |
sałata | marzec - połowa lipca | 20 – 40 x 20 – 30 | zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować |
fasola | po 10 maja, szparagowe do początku lipca | karłowa: 40 – 50 x 3 – 5; tyczna 40 – 60 x 50 – 60 | |
dynia (zwyczajna, cukinia, kabaczek, patison, olbrzymia) | po 10 maja | krzaczaste: 100 – 120 x 60 – 80; pędowe: 100 – 200 x 80 – 150 | gniazdowo po 2 – 4 nasiona, zostawiać najsilniejszą siewkę |
ogórek | koniec maja - połowa czerwca | 80 – 120 x 15 – 25 | po ogrzaniu gruntu, gdy średnia dobowa temp. 16°C |
wysiewy letnie | |||
burak ćwikłowy | koniec maja - początek lipca | 30 – 50 x 6 – 10 | na korzenie do przechowywania |
sałata | marzec - połowa lipca | 20 – 40 x 20 – 30 | zbiór od początku czerwca; rośliny z przerywki można sadzonkować |
jarmuż na zbiór późny | połowa maja - połowa lipca | 40 – 70 x 15 – 45 | częściej z rozsady |
marchew | lipiec | 20 – 30 x 2 – 4 | na zbiór pęczkowy jesienią |
kapusta pekińska | druga lub trzecia dekada lipca | 40 – 60 x 30 – 50 | siew gniazdowy z przerywką |
szpinak | koniec lipca do połowy sierpnia | 20 – 30 x 8 – 10 | zbiór październik do połowy listopada |
roszponka | koniec lipca - koniec sierpnia | rzędy 15 – 25 | zbiór wrzesień - zima |
marchew | druga połowa lipca lub sierpień pod folią | 20 – 30 x 3 – 4 | niektóre odmiany o krótkim okresie wegetacji, na zbiór pęczkowy jesienią |
koper | koniec marca - połowa sierpnia | rzędy 15 – 20 lub rzutowo | do użytkowania "na zielono" |
rzodkiewka | połowa sierpnia (pod folią także we wrześniu) | 15 – 20 x 2 – 3 | zbiór we wrześniu i październiku |
Przy wysiewie nasion warzyw długo kiełkujących (marchew, pietruszka, pasternak, skorzonera) dla wczesnego wyznaczenie rzędów zaleca się niewielką domieszkę nasion szybko kiełkujących o charakterystycznych siewkach np. rzodkiewki lub sałaty.
Przy siewie rzutowym lub rzędowym nasion bardzo drobnych (rukola, roszponka, sałata) większą równomierność wysiewu uzyskuje się wysiewając ich mieszankę z suchym piaskiem.