|
wartość
uprawa
Zdolność kiełkowania zachowują długo, przez 4-6 lat.
Rozsadę sadzi się po minięciu ryzyka wiosennych przymrozków, gdy gleba jest dostatecznie ogrzana (powyżej 12°C) i ustala się ciepła pogoda, nie wcześniej jak w ostatniej dekadzie maja. Rozsada powinna być krępa, niewybiegnięta.
Rozstawa zależy od rosłości odmiany i sposobu uprawy, czy rośliny są cięte i palikowane. Maksymalna rozstawa między rzędami to 100-150 cm i 50-80 w rzędzie. Przy palikowaniu i mniej rosłych odmianach 70-100 × 60-30 cm. Odmianom karłowym wystarczy rozstawa 40-60 × 30-50 cm. Pod osłonami stosuję się większe zagęszczenie niż w gruncie.
pokrój, podpory
Sporym ułatwieniem jest nie stosowanie palikowania, połączone z brakiem cięcia. Jest to łatwe w przypadku odmian karłowatych o sztywnych łodygach, jednak może być stosowane i u odmian wiotkołodygowych. Problemem jest wtedy brudzenie się owoców od ziemi i ich gnicie, dlatego warto wtedy ściółkować agrowłókniną, słomą itp. Ściółkowanie jest wysoce korzystne w każdym systemie uprawy.
tworzenie owoców, cięcie
U odmian karłowych pierwszy kwiatostan powstaje powyżej nad 4-6 liściem a kolejne co 1-2 liście lub nawet bezpośrednio po sobie. U odmian "samokończących", wzrost pędu na długość ustaje po wytworzeniu 2-3 kwiatostanów.
Przy cięciu na 2 pędy, jako drugi pozostawia się silny pęd wyrastający z kąta liścia tuż pod pierwszym kwiatostanem na pędzie głównym. Niżej położone pędy byłyby słabsze i później wchodziły by w owocowanie niż pęd najsilniejszy. Przy prowadzeniu na 3 pędy, jako trzeci pozostawia się najsilniejszy pęd poniżej pędu drugiego. Z drugiego i trzeciego pędu tak samo, jak najwcześniej usuwa się pędy boczne przez uszczykiwanie.
Zabiegiem przyśpieszającym dojrzewanie jest usuwanie liścia pod gronem, w momencie gdy zawiązki są wielkości orzecha laskowego a liść jaśnieje.
zmianowanie
Z uwagi na późne sadzenie rozsady pomidorów - w końcu maja, możliwe jest uprawianie wczesnych warzyw przedplonowych jak: szpinak ozimy, rzodkiewka, sałata, cebula z dymki na szczypior, kalarepa, bardzo wczesny kalafior i kapusta.
wymagania
choroby, zaraza ziemniaczana
zbiór i przechowywanie
Najsmaczniejsze są owoce niedługo przez pełną dojrzałością lub w fazie pełnej dojrzałości. Dla przechowywania lepiej zbierać owoce zapalone bo są trwalsze.
odmiany
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:
rozstawa: 150 – 60 × 40 – 80 cm⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#82) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
A · Adam · Adonis · Akron F1 · Alice's Dream · Antares F1 · Apis · Ateron F1 · Atol · Awizo F1 · Aztek · B · Babinicz · Bajaja · Balkoni Red F1 · Baron · Bawole Serce (typ) · Bekas F1 · Beta · Beta Lux · Black Prince · Bohun · Bruno F1 · Brutus · C · Cherrola F1 · Chrobry F1 · Costoluto Fiorentino · D · Dafne F1 · E · Etna F1 · F · Faworyt · Figiel · Frodo · G · Granit · H · Hardy · Hubal · Huzar · I · Idyl · Ildi · J · Jantar · Jawor · Jokato · Jutrosz F1 · K · Kmicic · Krakus · Kujawski · L · Lambert F1 · Lolek · Lubań · M · Maliniak · Malinowy Bosman · Malinowy Henryka F1 · Malinowy Kapturek · Malinowy Olbrzym · Malinowy Ożarowski · Malinowy Retro · Malinowy Warszawski · Marmande · Maskotka · Mieszko F1 · O · Octawian F1 · Ola Polka · Ondraszek · Or Pera d'Abruzzo · Oxheart · P · Pedro F1 · Pelikan F1 · Pokusa · Poranek · Promyk · R · Red Pear · Remiz F1 · Rubin · Rumba Ożarowski · S · Saint - Pierre · San Marzano 3 · Słonka F1 · T · Talon · Tigerella · Tukan F1 · U · Ułan · V · Venus · Vilma · Y · Yellow Pear · Z · Złoty Ożarowski▫ | ‘Aztek’ — amatorska, silnie karłowa, krzaczasta, polecana do uprawy donicowej, balkonowej; owoce drobne, typu cherry, 15-25 g, kuliste, żółte, smaczne |
▫ | ‘Bajaja’ — amatorska, silnie krzewiąca się, rozłożysta, wiotkołodygowa, samokończąca, polecana do uprawy ogrodowej, tarasowej, w tym w pojemnikach wiszących; owoce typu cherry, drobne, kuliste, czerwone, bez tendencji do pękania, bardzo smaczne, do dekoracji potraw i do konserwowania w całości |
▫ | ‘Balkoni Red F1’ — typu koktail |
○ | ‘Maskotka’ — amatorska, karłowa, samokończąca, wiotkołodygowa, silnie krzewiąca się, do uprawy gruntowej lub w pojemnikach; owoce typu cherry, drobne (30-40 g, 2-4 cm średnicy) w długich gronach, kuliste, czerwone, smaczne, bez tendencji do pękania; do dekoracji potraw i konserwowania w całości |
○ | ‘Ola Polka’ — amatorska, bardzo wczesna, karłowa, sztywnołodygowa, samokończąca, liście typu ziemniaczanego; do uprawy w ogródkach i w pojemnikach balkonowych; owoce drobne (30-50g), kuliste, żółte, smaczne; do spożycia bezpośredniego i konserwowania w całości |
▫ | ‘Vilma’ — karłowa, przeznaczona do amatorskiej uprawy doniczkowej; owoce typu cherry (wiśniowe), drobne, czerwone, ozdobne, do dekoracji potraw, do bezpośredniego spożycia, na przetwory w całości |
▫ | ‘Adam’ |
‘Alice's Dream’ — owoce bardzo duże (do 450g), ozdobne, żółopomarańczowe, po części czarno-bordowe i takimi smugami oraz czerwonymi prążkami, o cienkiej skórce, aromatyczne, soczyste, o słodkawym smaku; owoce dobrze zawiązują się także w niższych temperaturach; zwiększona odporność na choroby; do uprawy w gruncie i pod osłonami | |
▫ | ‘Antares F1’ — wczesna, plenna, samokończąca, nie wymaga palikowania, większa odporność na zarazę ziemniaka; owoce kuliste, średniej wielości do dużych, czerwone, średnio twarde, mięsiste, bez piętki, z 4-5 komorami nasiennymi, szybko rozpoczynają dojrzewanie |
▫ | ‘Apis’ |
○ | ‘Atol’ — karłowa, wiotkołodygowa, wczesna, plenna; do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa; owoce okrągłe, ok. 100 g, miąższ dość twardy, zwarty, soczysty |
▫ | ‘Awizo F1’ — wczesna, zbiór po 60-70 od posadzenia rozsady, bardzo plenna, plon wyrównany, karłowa, samokończąca, wiotkołodygowa; bardzo wysoka odporność na zarazę ziemniaka, odporna na wertycyliozę, wysoka tolerancja wobec bakteryjnej cętkowatości pomidora; owoce cylindryczne, 70-80 g, twarde, czerwone, wysoka zawartość ekstraktu |
▫ | ‘Babinicz’ — wczesna, karłowa, samokończąca, pokrój zwarty, plenna, do bezpośredniego spożycia; owoce duże, 140-150 g, lekko spłaszczone i płytko żebrowane, bez piętki, stosunkowo twarde, o intensywnej barwie miąższu |
▫ | ‘Bawole Serce (typ)’ — amatorska, wysoka, wymaga palikowania, silnie rosnąca, wymaga cięcia na 1-2 pędy, uprawiać w pełnym słońcu; owoce bardzo duże, mięsiste, czerwone, sercowate; miąższ słodki, smaczny; do bezpośredniego spożycia |
▫ | ‘Beta’ — bardzo wczesna, do uprawy polowej, sztywnołodygowa o zwartym karłowym pokroju, samokończąca, wymaga dużego nawożenia, odporna na zarazę ziemniaka, do uprawy amatorskiej i dla przetwórstwa; owoce kuliste, czerwone, średniej wielkości |
▫ | ‘Beta Lux’ — karłowy sztywnołodygowy; bardzo wczesna |
▫ | ‘Black Prince’ — amatorska, wysoka, wymaga palikowania, do uprawy gruntowej lub w tunelach nieogrzewanych, w pełnym nasłonecznieniu, zbiory po 70-80 dniach; owoce czarniawo-czerwone, ponad 100 g, nieco spłaszczone, żebrowane przy szypule, stosunkowo twarde, soczyste, słodkie, aromatyczne, smaczne |
▫ | ‘Bohun’ — bardzo wczesna, pierwsze owoce ok. 10 lipca, okres owocowania krótki i intensywny, do bezpośredniego spożycia, karłowa, samokończąca, pokrój dość zwarty; owoce duże, 120-140 g, lekko spłaszczone, lekko żebrowane, bez piętki, mięsiste, nie pękające, stosunkowo twarde |
▫ | ‘Brutus’ — średnio wczesna, wysoka, silnie rosnąca; owoce wielkie (20 cm, 500-2000g), żebrowane, czerwone |
▫ | ‘Cherrola F1’ — koktajlowy |
▫ | ‘Chrobry F1’ — średnio późna, karłowa, samokończąca, wiotkołodygowa, bardzo plenna; dojrzewanie skoncentrowane w czasie, dobre wybarwienie owoców także przy chłodnym i deszczowym lecie; tolerancja na zarazę ziemniaka; do bezpośredniego spożycia i na przetwory; owoce czerwone, elipsoidalne, słabo żebrowane, wyrównane, o zwiększonej twardości, łatwo odchodzą od szypułki |
▫ | ‘Costoluto Fiorentino’ — amatorska tradycyjna odmiana włoska, do uprawy przy palikach w gruncie i pod folią; do bezpośredniego spożycia na surowo i do przyrządzania potraw; owoce duże, 180-200 g, spłaszczone, bardzo silnie żebrowane ("typ włoski"); miąższ mięsisty, ciemnoczerwony, soczysty, aromatyczny, |
▫ | ‘Etna F1’ — wczesna, karłowa, bardzo plenna, wiernie plonująca, duża tolerancja na suszę i chłody, do bezpośredniego spożycia i na przetwory; owoce dobrze wybarwione, czerwone, 75-100 g, kuliste, lekko spłaszczone, nie pękające, dobrze znoszące transport, wysoka zawartość suchej masy |
○ | ‘Faworyt’ — wysoki |
▫ | ‘Figiel’ — średnio wczesna, o ciągłym wzroście, do uprawy przy palikach na 1-2 pędy, bardzo plenna, amatorska, do uprawy w gruncie; owoce w kilkunastoowocowych gronach, typu "cherry", kuliste, 25-35 g, 3 cm średnicy, pomarańczowe, smaczne i soczyste |
▫ | ‘Frodo’ — karłowa, wczesna, początek zbiorów 66-75 od posadzenia rozsady, bardzo plenna; do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa, polecana do konserwowania w całości; owoce cylindryczno-owalne, 70-80 g, z 2-3 komorami; twarde, dobrze znoszą transport, dobrze oddzielają się od szypuły (ta bez kolanka), możliwy zbiór mechaniczny; miąższ intensywnie czerwony, ekstrakt 5-6% |
▫ | ‘Granit’ — średnio późna, zbiór po 75-80 dniach od wysadzenia rozsady, rośliny silnie rosnące i krzewiące się, owocowanie skoncentrowane do 1-2-krotnego zbioru; polecana do przetwórstwa na przeciery i kostkę; odporna na werticiliozę; owoce owalne wydłużone, 70-90 g, bardzo twarde, nie pękające, o wysokiej zawartości ekstraktu |
▫ | ‘Hubal’ — karłowy wiotkołodygowy |
▫ | ‘Huzar’ |
▫ | ‘Idyl’ — średnio późna, wysoka, wymagająca palikowania, typowo amatorska; owoce typu czereśniowego, drobne, czerwone, w długich gronach, dobrze wypełnione, powierzchnia gładka, bez zielonej piętki, mięsiste |
▫ | ‘Ildi’ — owoce koktailowe, drobne, żółte, jajowato wydłużone, słodkie i soczyste |
▫ | ‘Jantar’ — wczesna, wysoka, wymaga podpór, do uprawy polowej i w tunelach foliowych; owoce żółtopomarańczowe, płaskokuliste, bardzo duże (450-600g), średnio twarde, aromatyczne, mięsiste, bez tendencji do pękania |
▫ | ‘Jawor’ — karłowy sztywnołodygowy |
▫ | ‘Jokato’ — średnio wczesna, karłowa, plenna; do bezpośredniego spożycia, na przetwory, do konserwowania w całości, jako kostka w mieszankach warzywnych, do sosów; owoce pomarańczowożółte, owalne-wydłużone, do 100 g, bardzo mięsiste, twarde, nie pękające, szypuła bez kolanka |
▫ | ‘Jutrosz F1’ — wczesna, karłowa, samokończąca, bardzo plenna; do przetwórstwa na soki i przeciery (5-6% suchej masy) oraz do bezpośredniego spożycia; duża tolerancja wobec zarazy ziemniaka; owoce czerwone, dobrze wybarwione, kulistospłaszczone, bez piętki, 140g |
◔ | ‘Kmicic’ — średnio wczesna, karłowa wiotkołodygowa, nie wymaga cięcia ani palikowania, dla przetwórstwa; owoce czerwone, wydłużone gruszkowate lub owalne, gładkie; miąższ bardzo słodki, aromatyczny |
▫ | ‘Krakus’ — średnio późna, wysoka, wymaga palikowania, typowo amatorska, na przetwory i sałatki; owoce kuliste, gładkie, bez zielonej piętki, dobrze wypełnione, mięsiste |
‘Kujawski’ — średnio wczesna | |
▫ | ‘Lambert F1’ — wczesna, 75 dni do wysadzenia rozsady do zbiorów, karłowa, bardzo plenna; do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa na przeciery; owoce czerwone, owalne, 80-90 g, 2-3-komorowe, mięsiste, nie pękające, szypułka łatwo oddzielająca się |
▫ | ‘Lolek’ — bardzo późna, karłowa, samokończąca, amatorska do gruntu i tuneli foliowych, do długiego przechowywania; owoce żółtopomarańczowe, duże, 100-120 g, lekko spłaszczone do kulistych, słabo żebrowane, bez piętki, miąższ krwistoczerwony |
▫ | ‘Lubań’ — średnio wczesna, karłowa, wiotkołodygowa, do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa, na przeciery, wysoki plon handlowy i udział owoców handlowych; odporna na werticiliozę, owoce nie pękają; owoce czerwone, kuliste, 90-100 g, wyrównane, twarde, intensywna barwa miaższu |
▫ | ‘Maliniak’ — średnio wczesna, zbiory po 75-85 dniach od wysadzenia rozsady; karłowa, samokończąca, sztywnołodygowa, możliwa uprawa bez palikowania, gruntowa, plenna; odporna na chłody i stosunkowo choroby grzybowe i tolerancyjna na gorsze warunki uprawy; owoce malinowe, średniej wielkości (80-100g), z zanikającą piętką, miąższ intensywnie wybarwiony, smaczny |
▫ | ‘Malinowy Bosman’ — średnio wczesna, samokończąca, karłowa; do uprawy polowej dla przetwórstwa i do bezpośredniej konsumpcji; owoce wydłużone, cylindryczno-owalne ze szpiczastym dzióbkiem, 70-90 g, twarde, skórka malinowa, z 2-3 komorami nasiennymi, miąższ krwistoczerwony, dobrze oddzielają się od szypuły |
▫ | ‘Malinowy Henryka F1’ — wysoki malinowy |
▫ | ‘Malinowy Kapturek’ — wysoka, w dole łodyga sztywna, do uprawy przy podporach, samokończąca, silnie krzewiąca się; do uprawy pod folią i w gruncie; owoce drobne, 7-8 g, cylindryczne, różowomalinowe, bez skłonności do opadania, trwałe, bardzo smaczne, soczyste; z jednego krzaka 450-600 owoców na bardzo długich gronach (45-75cm), wysoce wskazane podwiązywanie gron z uwagi na ich ciężar |
○ | ‘Malinowy Olbrzym’ — wczesny, wysoki, wymaga palikowanie, wymagania glebowe niewysokie; owoce duże (>200g), lekko spłaszczone i nieco żebrowane, malinowe, skórka delikatna, miąższ różowomalinowy, aromatyczny, mięsisty |
◔ | ‘Malinowy Ożarowski’ — wczesna, wysoka, typowo amatorska, do uprawy przy palikach, w gruncie lub wysokich tunelach foliowych; owoce duże, malinowe, kuliste, bez zielonej piętki, lekko żebrowane, bardzo smaczne |
▫ | ‘Malinowy Retro’ — wczesna, wysoka, amatorska, wymaga palikowania i cięcia, optymalnie do uprawy na 2 pędy i 6 gron; do uprawy w gruncie i pod folią; niska skłonność do pękania skórki; owoce z malinową skórką i miąższem, duże i średnie, kuliste bez żebrowania, bez piętki, mięsiste, smaczne |
▫ | ‘Malinowy Warszawski’ — wczesna, wysoka, amatorska, do uprawy w gruncie i pod folią, bardzo plenna; owoce duże, 180-250 g, malinowa skórka i miąższ, spłaszczone, umiarkowanie żebrowane, bez piętki, mięsiste, bardzo smaczne, niska skłonność do pękania |
▫ | ‘Marmande’ — wczesna, wysoka, wymaga palikowania, amatorsk; owoce ciemnoczerwone, płaskie, żebrowane, średniej wielkości (150-170g), bardzo słodkie i mięsiste |
▫ | ‘Mieszko F1’ — średnio wczesna, zbiór 75-80 dni od wysadzenia rozsady, plenna; do uprawy wielkotowarowej dla przetwórstwa, do konserwowania w całości i w kostce; owoce 80 g, eliptyczne, bardzo twarde, niepękające, 2-3-komorowe, prawie nie żebrowane, mięsiste, czerwone, równo wybarwione, długo mogą pozostawać do zbioru, szypułka łatwo się oddziela |
▫ | ‘Ondraszek’ — karłowy wiotkołodygowy |
▫ | ‘Or Pera d'Abruzzo’ — amatorska, silnie rosnąca, wymaga palikowania i cięcia na 1-2 pędy; do uprawy gruntowej lub pod folią; owoce szerokogruszkowate, do 250 g, ciemnoczerwone, zielona piętka zanika w miarę dojrzewania, smaczne, słodkie |
▫ | ‘Oxheart’ — wysoki, typ bawole serce |
▫ | ‘Pokusa’ — wczesna, amatorska, wysoka, wiotkołodygowa, wymaga palikowania i cięcia na 2-3 pędy, pokrój luźny; owoce w bardzo długich gronach, typu cherry, 10-20 g, okrągłe, czerwone, mięsiste, do bezpośredniego spożycia |
○ | ‘Poranek’ — wczesna, zbiór po 70-75 dniach od wysadzenia rozsady, karłowa, wiotkołodygowa, bardzo plenna; tolerancyjna wobec zarazy ziemniaka i na niskie temperatury; dla przetwórstwa i do bezpośredniego spożycia; owoce czerwone dobrze wybarwione, 60-80 g, kuliste, lekko spłaszczone, nie pękające, bez piętki, 4-5% suchej masy |
▫ | ‘Promyk’ |
▫ | ‘Red Pear’ — amatorska, plenna, wysoka, wymaga palikowania i cięcia na 2 pędy; do uprawy w gruncie lub pod folią; owoce drobne, w licznych gronach, gruszkowate, 20-30 g, czerwone; miąższ soczysty i słodki |
‘Rubin’ — średnio wczesna | |
▫ | ‘Rumba Ożarowski’ — karłowy, wiotkołodygowy |
▫ | ‘Saint - Pierre’ — wczesna (80 dni), wysoka, bardzo plenna, tolerancyjna na niekorzystne warunki uprawy; owoce malinowe, duże, kuliste |
▫ | ‘San Marzano 3’ — amatorska odmiana włoska, gruntowa i do tuneli nieogrzewanych, silnie rosnąca; owoce typu "long pear", wydłużone z przewężeniem, 100-130 g, czerwone, bardzo twarde, zbite, smaczne, z zieloną piętką zanikającą w czasie dojrzewania |
▫ | ‘Talon’ — karłowy |
▫ | ‘Tigerella’ — wczesna, wysoka, wymaga palikowania, samokończąca, do uprawy w gruncie i pod osłoanmi; owoce średniej wielkości, czerwone żółtopomarańczowo paskowane, bardzo smaczne słodko-kwaśne, mięsiste |
▫ | ‘Ułan’ — karłowy wiotkołodygowy |
▫ | ‘Venus’ — silnie karłowa, krzaczasta, amatorska, samokończąca, do gruntu i uprawy doniczkowej; owoce kuliste, drobne (15-20g), żółtopomarańczowe, dekoracyjne |
▫ | ‘Yellow Pear’ — amatorska, wysoka, wymaga palikowania i cięcia na dwa pędy; owoce gruszkowate, drobne (10-20 g, do 3.5 cm średnicy), żółte, soczyste, słodkie, do ozdoby potrwa i konserowania w całości |
○ | ‘Złoty Ożarowski’ — wysoki żółtopomarańczowy |
▫ | ‘Adonis’ — wczesna, zbiór po 66-75 dniach od wysadzenia rozsady, wysoka, plenna, do uprawy pod osłonami i polowej przy palikach; owoce duże, malinowe, 180-200 g, bardzo dobrze wybarwiony miąższ, smaczny |
▫ | ‘Akron F1’ — żółty |
▫ | ‘Ateron F1’ |
▫ | ‘Baron’ |
▫ | ‘Bekas F1’ |
▫ | ‘Bruno F1’ — wczesna, bujnie rosnąca, silnie krzewiąca się i wcześnie wiążąca owoce; do uprawy w szklarniach, tunelach foliowych i w gruncie, przy palikach; znosi upały i silne nasłonecznienie; owoce typu 'Baron', intensywnie czerwone, kulisto-spłaszczone, słabo żebrowane, duże (160-180g), błyszczące, bardzo twarde i jędrne, nie pękające, bez ordzawień, przebarwień i zielonej piętki, miąższ zbity |
▫ | ‘Dafne F1’ |
▫ | ‘Hardy’ — średnio późna, do szklarni i tunelów foliowych; owoce duże (170-190g), kulisto-spłaszczone, czerwone, bez żebrowań, trwałe |
▫ | ‘Octawian F1’ — wczesna, bardzo lenna, wysoka, do uprawy w glebie lub wełnie mineralnej pod osłonami lub do uprawy polowej przy palikach; odporna na wirusa mozaiki tytoniu, fuzaryjne więdnięcie, brunatną plamistość liści i wertycyliozę (TmVFC5); owoce duże (180g), kształtne, wyrównane, delikatnie żebrowane, mięsiste, bardzo twarde |
▫ | ‘Pedro F1’ |
▫ | ‘Pelikan F1’ — średnioowocowy |
○ | ‘Remiz F1’ — wczesna, plenna, niezawodna, polecana w produkcji wielkotowarowej, do uprawy pod szkłem, folią lub w gruncie przy palikach, do bezpośredniego spożycia i na przetwory; odporna na wirusa mozaiki tytoniu; owoce kształtne, lekko spłaszczone, 80-100 g, ładnie wybarwione |
▫ | ‘Słonka F1’ — średnioowocowy |
▫ | ‘Tukan F1’ — średnioowocowy |
występowanie
• zadomowiony
• kenofit
• Pochodzenie: Ameryka Południowa.
• Czas przybycia na teren Polski: 1613*, XVIIIw. (introdukcja), druga połowa XXw.
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych · o charakterze naturalnym.