W medycynie używa się Coriandri fructus (owoc kolendry) — wysuszone rozłupnie i Coriandrum aetheroleum (olejek eteryczny kolendrowy) — olejek eteryczny uzyskany przez destylację z parą wodną owoców; posiada on charakterystyczny, przyjemny korzenny zapach. Głównym składnikiem olejku jest linalol. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie; stosowany dla regulacji trawienia, wiatropędny. Zwykle stosowany w mieszankach ziołowych. Wchodzi w skład Species stomachicae (zioła wzmagające trawienie).
W kuchni owoce są używane jako przyprawa do mięs, pasztetów, sosów i pierników. Stosunkowo łatwo wietrzeją, dlatego należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach. Rzadziej używa się świeżych liści kolendry.

Roślina jednoroczna. Wysiewa się bezpośrednio do gruntu na przełomie kwietnia i maja. Przy uprawie na nasiona docelowa rozstawa 15 cm w rzędzie i 40 cm miedzy rzędami. Można też wysiewać przez cały rok do pojemników dla uzyskania młodych liści jako przyprawy (m.in. podstawowej w kuchni gruzińskiej).
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:
rozstawa: 15 x 40 cm⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◑ | bez odmiany |
wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Jarosław Makowski
/Niemcy Freiburg/

leg. Jarosław Makowski
/Niemcy/

leg. Jarosław Makowski
/ogr.zielny Niemcy/

leg. Konrad Kaczmarek

leg. Marek Snowarski
/Kielecki Ogród Botaniczny/