|
cechy diagnostyczne w kluczu:
właściwości i zastosowanie
takson uprawiany [491]
⇈
🌱
W medycynie używa się Coriandri fructus (owoc kolendry) — wysuszone rozłupnie i Coriandrum aetheroleum (olejek eteryczny kolendrowy) — olejek eteryczny uzyskany przez destylację z parą wodną owoców; posiada on charakterystyczny, przyjemny korzenny zapach. Głównym składnikiem olejku jest linalol. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie; stosowany dla regulacji trawienia, wiatropędny. Zwykle stosowany w mieszankach ziołowych.
Wchodzi w skład Species stomachicae (zioła wzmagające trawienie).
W kuchni owoce są używane jako przyprawa do mięs, pasztetów, sosów i pierników. Stosunkowo łatwo wietrzeją, dlatego należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach. Rzadziej używa się świeżych liści kolendry.
wymagania i uprawa
Roślina jednoroczna. Wysiewa się bezpośrednio do gruntu na przełomie kwietnia i maja. Przy uprawie na nasiona docelowa rozstawa 15 cm w rzędzie i 40 cm miedzy rzędami. Można też wysiewać przez cały rok do pojemników dla uzyskania młodych liści jako przyprawy (m.in. podstawowej w kuchni gruzińskiej).
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:
rozstawa: 15 x 40 cmwysiew nasion do gruntu [przełom kwietnia i maja]
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◑ | bez odmiany |
wybrane okazy · selected collections ⇈
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Coriandrum sativum [🔉 ko·ri·an·drum sa·tī·wum] • (pl) kolendra siewna
satīvus, -a, -um
(lat., adj.)
— uprawny, uprawiany, siewny, ogrodowy, sadowniczy;
częsty epitet gatunków uprawianych;
od lat. czasownika sero, -ere - siać
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji