|
cechy diagnostyczne w kluczu:
właściwości i zastosowanie
takson uprawiany [491]
⇈
🌱
Roślina przyprawowa.
Użytkuje się siekane młode liście i pędy, świeże lub suszone, jako przyprawę do różnych dań, np. do gotowanych ziemniaków.
Całe pędy z kwiatostanem i/lub nasionami, świeże lub wysuszone, stosuje się np. jako dodatek przy kiszeniu ogórków.
wysokość: 0.6 – 1.2 m
wymagania i uprawa
⇈
🌸
🔆 miejsce: ☀ słoneczne
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża) • gleba dostatecznie wilgotna
☷ gleba: niskie wymagania • przeciętna ogrodowa
Na zbiór "do kwaszenia" sieje się do gruntu możliwie wcześnie, nawet w marcu, w rzędach 35-45cm, w rzędzie rozstawa 3-5cm. Norma wysiewu na ha to ok. 15kg nasion. Zbiera się optymalnie w fazie zawiązywania nasion przez baldachy pierwszego rzędu.
Przy uprawie amatorskiej w ogródki często można posiłkować się roślinami z samosiewu.
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:
rozstawa: 30 × 2 – 3 cmwysiew nasion do gruntu [koniec marca - początek lipca]
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#17) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
○ | ‘Amat’ — średnio wczesna, odporna na osypywanie się nasion i na wyleganie, 3-5 dużych baldachów, z 15-30 baldaszkami, polecana na użytkowanie "do kwaszenia", może też być używana "na zielono" |
◔ | ‘Ambrozja’ — średnio wczesna, duży plon zielonej masy, aromatyczna, opóźnione wybijanie w pęd kwiatostanowy, do spożycia na świeżo i do mrożenia, liście intensywnie zielone |
▫ | ‘Bouqet’ |
▫ | ‘Elefant’ — późna (okres wegetacji 65-75 dni), wysoka (80-100cm), późno wybijająca w pędy kwiatostanowe, nadaje się do zimowania, odporna na choroby; barwa intensywnie zielona, wysoki plon zielonej masy, aromat silny |
▫ | ‘Goliat’ — gęsto ulistniona, wolno więdnąca po ścięciu, polecana do zbioru pęczkowego "na zielono", można mrozić lub suszyć, o silnym aromacie, można też zbierać "do kwaszenia" |
○ | ‘Herkules’ — plenna w uprawie na zielono i do kwaszenia; przed wybiciem w pęd kwiatostanowy pokrój wzniesiony 18-23 cm wysokości, wybija w terminie średnio późnym; wysoka, łodyga sztywna, silnie ulistniona, liście ciemnozielone, nalot woskowy średni, liście długo zielone i zdrowe w stadium nasienników |
▫ | ‘Kozak’ — wczesna, plenna, do uprawy na zielono i do kwaszenia, do upraw przemysłowych na susz i do mrożenia; liście delikatne, drobne, o silnym aromacie; pokrój wzniesiony, silne ulistnienie |
▫ | ‘Krezus’ |
○ | ‘Kronos’ — średnio późna, bardzo plenna, średniej wysokości do wysokich, średnio rozgałęziona, obficie ulistniona, do zbioru na kwaszenie i na zielono; liście długie, ciemnozielone, silnie owoszczone, bardzo aromatyczne |
◔ | ‘Lukullus’ — wczesna, liście drobne, aromatyczne, zielone, odporna na choroby; do przetwórstwa, suszenia oraz na świeży rynek; można uprawiać w tunelach foliowych na zbiór wczesny lub późnojesienny |
○ | ‘Moravan’ — okres wegetacji 70-80 dni; do uprawy na zielono (wysoki plon), na susz i do mrożenia; liście srebrzysto-ciemnozielone, silnie aromatyczne, rośliny dorastają do 90-110 cm, dobrze się krzewią, późno zakwitają |
▫ | ‘Oliver’ — średniowczesna, okres wegetacji w uprawie polowej 68-78 dni, przy pędzeniu pod osłonami 42-50 dni; do zbioru na zielono lub do kwaszenia, do mrożenia lub suszenia; ulistnienie wybitnie gęste, liście grubsze niż u innych odmian, intensywnie zielone, o wybitnie silnym aromacie |
▫ | ‘Samson’ — do wielokrotnego (3-krotnego) zbioru przy uprawie na zielono (zbiór po 45 dniach od siewu), także pod osłonami; silnie krzewiąca się, do 70 cm wysokości, plon wysoki, liście niebieskozielone, silnie aromatyczne, niska skłonność do kwitnienia nawet przy stresowych warunkach pogodowych; zbiór do kwaszenia po 65-75 dniach |
○ | ‘Skaner’ — średnio wczesna, bardzo plenna, wzniesiona, bogato ulistniona, długo zielona, umiarkowanie owoszczona, pędy przed wybiciem w pędy nasienne 25-40 cm; polecana do użytkowanie "na zielono", może też być używana "do kwaszenia" |
▫ | ‘Superducat’ |
◔ | ‘Szmaragd’ — średnio późna, silnie aromatyczna, odporna na suszę; do zbioru na zielono i do kwaszenia; liście małe, zielone owoszczone, pędy silnie ulistnione |
▫ | ‘Turkus’ |
wybrane okazy · selected collections ⇈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji