takson uprawiany, nie ujęty w czekliście 2002 [24]

Thymus vulgaris L.

macierzanka tymianek tymianek pospolity (potocznie: tymianek właściwy)
Thymus vulgaris (macierzanka tymianek)
Niemcy; copyright © by Jarosław Makowski
Thymus vulgaris (macierzanka tymianek)
Thymus vulgaris (macierzanka tymianek)
cechy diagnostyczne w kluczu:Thymus (macierzanka)kl 5326

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawa Thymus vulgaris (macierzanka tymianek)
W medycynie stosuje się Thymi herba (ziele tymianku) — całe liście i kwiaty oddzielone od łodygi wcześniej wysuszonego ziela tego gatunku lub Thymus zygi oraz Thymi aetheroleum (olejek eteryczny tymiankowy) — olejek eteryczny otrzymany przez destylację z parą wodną świeżych kwitnących części nadziemnych tych gatunków.
Thymi herba (ziele tymianku) wchodzi w skład: Species ad gargarisma (zioła do płukania gardła), Species antibechicae (zioła przeciwkaszlowe), Species expectorantes (zioła wykrztuśne) i Thymi extractum fluidum (wyciąg tymiankowy płynny) i pochodnego Thymi sirupus compositus (syrop tymiankowy złożony).
Olejek wchodzi w skład słynnego z opowiadań o Szwejku opodeldoka — Spiritus saponato-comphoratus (opodeldok płynny, spirytus mydlano-kamforowy), stosowany do zewnętrznych nacierań [332s227].

W przemyśle kosmetycznym surowiec w preparatach do higieny jamy ustnej i kosmetykach dla skóry tłustej.

🌱
Krzewinka dziko występująca w rejonie śródziemnomorskim. Od głębokiej starożytności używana jako roślina przyprawowa.

U nas głównie jest to uprawiana, bylinowa roślina przyprawowa, o charakterze niskiej krzewinki. Tworzy kępy 30 – 40 cm wysokości. Może być uprawiana jako roczna, z rozsady lub bylina wieloletnia. W tym przypadku może skutecznie zimować na korzystnych stanowiskach, w cieplejszych rejonach Polski.

Ziele ma przyjemny, charakterystyczny aromat, jest w smaku ostre. Tymianek jest używany przyprawa do zup, mięs, sosów i temu podobnych potraw; do aromatyzowania octu; surowiec zielarski. Roślina miododajna.

Można też uprawiać na rabatach ziołowych, używać do obwódek lub aromatycznych zadarnień.

wymagania i uprawa

Jako amatorską przyprawę można używać inne gatunki macierzanek (Thymus) o przyjemnym aromacie. W tym pospolitą, krajową macierzankę piaskową (Thymus serpyllum). Jednak w jej przypadku zbiór i użycie jest utrudnione przez niski, płożący się pokrój rośliny.
🌸
🔆 miejsce:  słoneczne • ciepłe • osłonięte (przed wiatrami)
💧 woda: gleba dostatecznie wilgotna
☷ gleba: przeciętna ogrodowa • odczyn zbliżony do obojętnego
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 7
Stanowisko słoneczne. Gleba nie nazbyt lekka, dostatecznie wilgotna, nie podmokła. Przeważnie dobrze zimuje.

Uprawia się jako roślinę jednoroczną lub wieloletnią bylinę. Rozmnaża się z siewu nasion lub wegetatywnie przez podział bardziej rozrośniętych egzemplarzy.

Nasiona drobne (ok. 3.5 tyś. szt./g) na rozsadę wysiewa się w początkach kwietnia; płytko zagłębiając w ziemię. Sadzonki na miejsce docelowe sadzi się w sierpniu i na początku września, w rozstawie co 20 – 25 cm (16 – 25 szt./m2) dla uprawy jednorocznej lub co 33 cm dla uprawy wieloletniej.

Ziele zbierać najlepiej w początkach kwitnienia, przez ścięcie niezdrewniałych pędów wraz liśćmi i kwiatostanami. Suszyć należy szybko i w ciemności.

🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:

wysiew nasion na rozsadę [początek kwietnia, płytko przykryte; wysadzanie po przymrozkach majowych]
przez podział [wiosną]

≈ odmiany i dostępność (#9/15)🌱🌸
opcje Bazaru

analiza dostępności nasion (form i odmian #1)

analiza dostępności roślin (form i odmian #3)