|
cechy charakterystyczne
Roślina uprawna z rodzaju pieprzyca (Lepidium) pochodząca z Etiopii (i być może Azji południowo-zachodniej). Uprawiana jako "rzeżucha" dla liści o ostrym smaku i przyjemnym aromacie. Przejściowo dziczejąca na terenach ruderalnych.
Roślina jednoroczna. Łodyga (10)20-40(60)cm wysokości, z sinoniebieskim woskowym nalotem, w górze zwykle rozgałęziona, naga.
Szypułki owoców nagie, ±wzniesione i przytulone do łodygi lub odstające co najwyżej pod kątem 20-30°, o 1/2-1/4 krótsze od owocu.
Nasiona jajowate, 2.5-3mm długości, nieco spłaszczone, prawie gładkie, rdzawo brązowe.
użytkowanie



Uprawia się z siewu. Ma wybitnie krótki okres wegetacji, w zależności od warunków 2 do 4 tygodni. Dla ciągłości zbiorów należy wysiewać co 2 tygodnie. Sieje się płytko, zapewniając dostateczna ilość wody w czasie kiełkowania.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◕ | bez odmiany |
wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/