atlas-roslin.pl

rzeżucha ogrodowa

pieprzyca siewna · rzeżucha ogrodowa · (potocznie: rzeżucha) · Lepidium sativum L.
Lepidium sativum (pieprzyca siewna)
XL
Lepidium sativum (pieprzyca siewna)
XL
Lepidium sativum (pieprzyca siewna)
Lepidium sativum (pieprzyca siewna)
Lepidium sativum (pieprzyca siewna)
XL
rzeżucha może być też uprawiana w gruncie

cechy charakterystyczne

cechy diagnostyczne w kluczu:Lepidium (pieprzyca)kl 4029
Roślina uprawna z rodzaju pieprzyca (Lepidium) pochodząca z Etiopii (i być może Azji południowo-zachodniej). Uprawiana jako "rzeżucha" dla liści o ostrym smaku i przyjemnym aromacie. Przejściowo dziczejąca na terenach ruderalnych.
Roślina jednoroczna. Łodyga (10) 20 – 40 (60) cm wysokości, z sinoniebieskim woskowym nalotem, w górze zwykle rozgałęziona, naga.

space

Szypułki owoców nagie, ±wzniesione i przytulone do łodygi lub odstające co najwyżej pod kątem 20 – 30°, o 1/2 – 1/4 krótsze od owocu.

space

Nasiona jajowate, 2.5 – 3 mm długości, nieco spłaszczone, prawie gładkie, rdzawo brązowe.

space

uprawa

Lepidium sativum (pieprzyca siewna)
Lepidium sativum (pieprzyca siewna)
Uprawia się z siewu. Ma wybitnie krótki okres wegetacji, w zależności od warunków 2 do 4 tygodni. Dla ciągłości zbiorów należy wysiewać co 2 tygodnie. Sieje się płytko, zapewniając dostateczna ilość wody w czasie kiełkowania.

space

użytkowanie

Lepidium sativum (pieprzyca siewna)
Warzywo przyprawowe o charakterystycznym, ostrym smaku. Może być uprawiana w doniczkach lub w gruncie. Zbiera się całą roślinę, przez cięcie, w pierwszym okresie rozwoju, od fazy skiełkowanej z rozwiniętymi liścieniami do fazy początku rozwoju pędu kwiatostanowego.

space

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20130000.rzez_13.13 - Lepidium sativum (pieprzyca siewna); Wrocław
130000-rzez_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/ #9