⇈
🌱
Pochodzi ze strefy tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej. Jest tam szeroko uprawiana jako przyprawa. U nas może być uprawiana z rozsady jako jednoroczny kwiat ozdobny z liści oraz jako przyprawa. Roślina o szerokim krzaczkowatym pokroju, do 60 cm wysokości.
Na rabaty kwiatowe, zwłaszcza na wysokie obwódki lub jako ozdobne same w sobie oryginalne grupy w obrębie rabaty albo szpalery. Można uprawiać w pojemnikach. Cięte nadają się na dodatek do bukietów tzw. zieleń cięta.
wysokość: 0.6 – 1 m
kwitnienie: od września do października
jako przyprawa
Młode ziele i liście o specyficznym miętowo-cynamonowym aromacie, są tradycyjnie używane w kuchni Dalekiego Wschodu jako przyprawa i dodatek do potraw. To japońskie shiso (odmiana zielona do Aojiso, purpurowo to Akajiso, jest używana do barwienie potraw).
wymagania i uprawa
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#2) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
○ | bez odmiany |
‘var. japonica’ |
wybrane okazy · selected collections ⇈

#7
leg. Iwona Ziółkowska
/świętokrzyskie/
/trzy odmiany uprawne, różniące.../

#3
leg. Marek Snowarski
/Śląski Ogród Botaniczny w Radzionkowie/
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji