Pochodzi ze strefy tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej. Jest tam szeroko uprawiana jako przyprawa. U nas może być uprawiana z rozsady jako jednoroczny kwiat ozdobny z liści oraz jako przyprawa. Roślina o szerokim krzaczkowatym pokroju, do 60 cm wysokości.
Ozdobne przede wszystkim z liści. Uprawiane formy mają ozdobne liście, ciemne purpurowozielone, purpurowobrązowe lub typu variegata.
Kwiaty są dość niepozorne, w typowy dla rodziny jasnotowatnych sposób zebrane w kłosokształtne kwiatostany na końcowych odcinkach pędów. Kwitnie od lipca do końca sezonu wegetacji. Pochodzi ze strefy tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej. Jest tam szeroko uprawiana jako przyprawa. U nas może być uprawiana z rozsady jako jednoroczny kwiat ozdobny z liści oraz jako przyprawa. Roślina o szerokim krzaczkowatym pokroju, do 60 cm wysokości.
Na rabaty kwiatowe, zwłaszcza na wysokie obwódki lub jako ozdobne same w sobie oryginalne grupy w obrębie rabaty albo szpalery. Można uprawiać w pojemnikach. Cięte nadają się na dodatek do bukietów tzw. zieleń cięta. Na rabaty kwiatowe, zwłaszcza na wysokie obwódki lub jako ozdobne same w sobie oryginalne grupy w obrębie rabaty albo szpalery. Można uprawiać w pojemnikach. Cięte nadają się na dodatek do bukietów tzw. zieleń cięta.
Młode ziele i liście o specyficznym miętowo-cynamonowym aromacie, są tradycyjnie używane w kuchni Dalekiego Wschodu jako przyprawa i dodatek do potraw. To japońskie shiso (odmiana zielona do Aojiso, purpurowo to Akajiso, jest używana do barwienie potraw).
Perilla należy też do modnych roślin z grupy tzw. „zdrowej żywność” a to z uwagi na zainteresowanie jaki budzi olej z nasion, mający wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3).Młode ziele i liście o specyficznym miętowo-cynamonowym aromacie, są tradycyjnie używane w kuchni Dalekiego Wschodu jako przyprawa i dodatek do potraw. To japońskie shiso (odmiana zielona do Aojiso, purpurowo to Akajiso, jest używana do barwienie potraw).
Stanowisko słoneczne, ciepłe. Gleba żyzna, dostatecznie wilgotna, nie wysychająca; odczyn obojętny.
Nasiona na rozsadę wysiewa się w marcu lub na początku kwietnia. W temperaturze ok. 20°C wschodzą do trzech tygodni. Do gruntu rozsadę wysadza się po majowych przymrozkach. Rozstawa co 30-35 cm.Stanowisko słoneczne, ciepłe. Gleba żyzna, dostatecznie wilgotna, nie wysychająca; odczyn obojętny.