| ||||
|
właściwości i zastosowanie

⇈🌱
Pochodzi ze strefy tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej. Jest tam szeroko uprawiana jako przyprawa. U nas może być uprawiana z rozsady jako jednoroczny kwiat ozdobny z liści oraz jako przyprawa. Roślina o szerokim krzaczkowatym pokroju, do 60 cm wysokości.
Na rabaty kwiatowe, zwłaszcza na wysokie obwódki lub jako ozdobne same w sobie oryginalne grupy w obrębie rabaty albo szpalery. Można uprawiać w pojemnikach. Cięte nadają się na dodatek do bukietów tzw. zieleń cięta.
wysokość: 0.6 – 1 m
kwitnienie: od września do października
jako przyprawa
Młode ziele i liście o specyficznym miętowo-cynamonowym aromacie, są tradycyjnie używane w kuchni Dalekiego Wschodu jako przyprawa i dodatek do potraw. To japońskie shiso (odmiana zielona do Aojiso, purpurowo to Akajiso, jest używana do barwienie potraw).
wymagania i uprawa
⇈🌱🌸 opcje Bazaru
odmiany (form i odmian #2) analiza dostępności nasion
- ○ ‘bez odmiany’ #2
- ‘var. japonica’