Liście długoogonkowe, w zarysie wydłużone, u dolnych liści ogonek liściowy pochwiasto rozszerzony, u górnych liści szeroko obłoniony i wyciągnięty w dwa uszka. Blaszka liściowa podwójnie lub potrójnie pierzasta końcowe odcinki równowąskie < 1mm szerokości, zaostrzone, podzielone dłoniasto lub pierzasto; odcinki drugiego i pierwszego rzędu, w dolnej części liścia, są ustawione względem siebie ±pod kątem prostym - na krzyż.
Kwiaty białe, rzadko różowe. Płatki okrągło odwrotnie jajowate, w górze wycięte i zagięte do góry i ku nasadzie.
Owoc typu rozłupnia z dwoma owockami - niełupkami, te wydłużone, 2.8-3.5 mm długości. Owocki łukowato wygięte, z pięcioma wąskimi, nitkowatymi, białawymi żebrami, w bruzdach po jednej smudze, z pięcioma bruzdami. Owoc aromatyczny, o charakterystycznym zapachu. Dojrzewa w lipcu i sierpniu. Ośka karpoforu do 2/3 rozszczepiona.



Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Anna Nowak-Dańda
/masyw Śnieżnicy, Beskid Wyspowy/

leg. Marek Snowarski
/Bieszczady, Zatwarnica-Dolina Tworylczyka/

leg. Barbara Łotocka

leg. Anna Nowak-Dańda
/Uniejów-Rędziny k. Miechowa/

leg. Jarosław Makowski
/ogród zielny, Niemcy/

leg. Jarosław Makowski
właściwości i zastosowanie

Od wieków używany w medycynie jako środek ułatwiający trawienie ciężkostrawnych pokarmów, rozkurczający, wiatropędny, przeciwdziałający kolce jelitowej. Zwykle w mieszankach ziołowych. Owoce wchodzą w skład Species digestivae (zioła poprawiające trawienie) i Species laxantes (zioła przeczyszczające).