takson uprawiany, nie ujęty w czekliście 2002 [24]

Satureja hortensis L.

cząber ogrodowy
Satureja hortensis (cząber ogrodowy)
2012, ogród, Wrocław; copyright © by Marek Snowarski
Satureja hortensis (cząber ogrodowy)
Satureja hortensis (cząber ogrodowy)
Satureja hortensis (cząber ogrodowy)

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawa Satureja hortensis (cząber ogrodowy)
🌱
Roślina jednoletnia z rejonu śródziemnomorskiego gdzie rośnie na wapiennych skałach. Pokrój krzaczkowaty, 30 – 60 cm wysokości, pędy silnie rozgałęziające się. Najczęściej uprawiany z tego rodzaju gatunek przyprawowy o specyficznym, korzennym, nieco ostrym aromacie; wyżej ceniony od podobnego ale bardziej gorzkiego, bylinowego cząbru górskiego (Satureja montana).

Olejki eteryczne znajdują się w gruczołkach pokrywających wszystkie części rośliny, ale przede wszystkim licie. Kwiaty liczne, drobne, liliowe. Roślina miododajna.

Do uprawy w pojemnikach lub na rabacie ziołowej. Na przyprawę można użytkować ziele rośliny na świeżo lub po ususzeniu. Przyprawy tej dodaje się do gotowej potrawy lub pod koniec przygotowania.

W ziołolecznictwie (nie ma w farmakopei) stosuje się Saturejae herba (ziele cząbru).

wymagania i uprawa

🌸
Stanowisko słoneczne, ciepłe. Gleba żyzna, przepuszczalna, stale dostatecznie wilgotna; odczyn obojętny lub zasadowy.

Nasiona (2 – 4 tyś. szt./g) wysiewa się do gruntu, powierzchniowo, w końcu kwietnia lub na początku maja. Wschodzą po około tygodniu. Docelowa rozstawa co 30 – 40 cm.

Do suszenia ścina się pędy w początku kwitnienia, z pozostawieniem kilkunastu centymetrów nad ziemią. Po pierwszym ścięciu pędy odbijają i można uzyskać drugi zbiór.

🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:

wysiew nasion do gruntu

≈ odmiany i dostępność (#1/5)🌱🌸
opcje Bazaru

analiza dostępności nasion (form i odmian #1)

moim zdaniem

Genialna przyprawa, powinna być podstawą dosmaczania ciężkich mięsnych i temu podobnych dań. Rewelacyjny aromat; banalnie prosta w uprawie.
Uprawiałem w 2012r. w donicy, z nasion. Rośnie bez problemu tworząc niewielką, foremną krzewinkę. Tak posadzony może, sam w sobie, stanowić ozdobę balkonu czy tarasu. Jednak jest to przede wszystkim fantastyczna przyprawa. W moim odczuciu to przyprawa o idealnym aromacie, tego rodzaju, że dosłownie „ślinka leci”, do przyprawiania mięs, sosów, twarogów, potraw z fasoli lub grochu, niektórych marynat warzywnych itp. Smak jest palący i nieco gorzkawy a zapach bardzo intensywny aromatyczny, tak że dla właściwego efektu nie należy przesadzać z ilością.

Nie da rady w pełni docenić cząbru na podstawie przegęszczonych, wypłonionych „ziół w doniczkach” kupowanych w supermarkecie. W pełni rozwija swoje walory dopiero w letnim słońcu, trzymany na dworze, jako pojedynczy krzaczek w doniczce lub na rabacie.

Pędy, poza najmłodszą przyrastającą częścią, szybko drewnieją. Obficie tworzy nasiona i je osypuje. Nasiona kiełkują jeszcze w tym samym roku jesienią. Warto więc w końcu sezonu wnieść doniczkę lub skrzynkę aby późną jesienią wykorzystać jako świeżą przyprawę z siewek cząbru. Na parapecie nie uzyskamy tego samego co w pełnym słońcu ale zawsze co świeże to świeże.

Jesienią miałem atak jakichś drobnych szkodników owadzich. Najpewniej ssących soki — ślady na liściach to bardzo liczne drobne czarniawe plamki, blaszka w tych miejscach zasychająca. Same szkodniki drobne (mniejsze od mszyc), niepokojone stosunkowo żwawo się przemieszczały, ±bezbarwne, nieliczne w stosunku do skali zniszczeń.

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20120000.K81_12.12 - Satureja hortensis (cząber ogrodowy); ogród, Wrocław
120000-K81_12
leg. Marek Snowarski
/ogród, Wrocław/ #8, 1.3D