Rukola jest warzywem liściowym używanym na świeżo w sałatkach lub jako przyprawa do kanapek itp.
Zaletą rukoli jest też i to że jest bardzo wygodna i wydajna w ogródkowej uprawie. Wzrost ma równie błyskawiczny jak rzodkiewka. Poprzez podskubywanie tworzących się liści (także z pędów kwiatostanowych) może być długo użytkowana. Trzema lub czterema wysiewami w sezonie można zapewnić sobie stałą dostawę tego warzywa na stół.

Rukolę uprawia się z siewu wprost do gruntu na miejsce stałe. Charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji i użytkowana jest już od fazy młodocianej, gdy wytworzy kilka liści.
Pierwszy zbiór liści pochodzi z przerywki i jest możliwy po 2-3 tygodniach od wysiewu. Najpóźniejsze wysiewy mogą zimować po przykryciem, uzyskamy wtedy wczesny wiosenny zbiór rukoli.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◕ | bez odmiany |
wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/

leg. Konrad Kaczmarek
/woj. łódzkie, pow. sieradzki, Sieradz/