⇈🌱
Rukola jest warzywem liściowym używanym na świeżo w sałatkach lub jako przyprawa do kanapek itp.
Zaletą rukoli jest też i to że jest bardzo wygodna i wydajna w ogródkowej uprawie. Wzrost ma równie błyskawiczny jak rzodkiewka. Poprzez podskubywanie tworzących się liści (także z pędów kwiatostanowych) może być długo użytkowana. Trzema lub czterema wysiewami w sezonie można zapewnić sobie stałą dostawę tego warzywa na stół.
uprawa
⇈🌸
Rukolę uprawia się z siewu wprost do gruntu na miejsce stałe. Charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji i użytkowana jest już od fazy młodocianej, gdy wytworzy kilka liści.
Pierwszy zbiór liści pochodzi z przerywki i jest możliwy po 2 – 3 tygodniach od wysiewu. Najpóźniejsze wysiewy mogą zimować po przykryciem, uzyskamy wtedy wczesny wiosenny zbiór rukoli.
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/ #3

leg. Konrad Kaczmarek
/woj. łódzkie, pow. sieradzki, Sieradz/ #2
nomenklatura, etymologia
ℹ️
⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Eruca vesicaria ssp. sativa [🔉 * sa·tī·wa] • (pl) rokietta siewna typowa · rukola (warzywo) · rokietta siewna, rucola, rukola
(lat.) satīvus, -a, -um adj.
uprawny, uprawiany, siewny, ogrodowy, sadowniczy; częsty epitet gatunków uprawianych; od lat. czasownika sero, -ere - siać
uprawny, uprawiany, siewny, ogrodowy, sadowniczy; częsty epitet gatunków uprawianych; od lat. czasownika sero, -ere - siać