W mojej ocenie, w kuchni jest jedną z najlepszych "sałat". Ma przyjemny, nieco ostrawy smak, rześki aromat, bez nieprzyjemnych konotacji. Dzięki temu, że jest łagodniejsza niż np. rzeżucha, może być spożywana w większej ilości.
Zaletą rukoli jest też i to że jest bardzo wygodna i wydajna w ogródkowej uprawie. Wzrost ma równie błyskawiczny jak rzodkiewka. Poprzez podskubywanie tworzących się liści (także z pędów kwiatostanowych) może być długo użytkowana. Trzema lub czterema wysiewami w sezonie można zapewnić sobie stałą dostawę tego warzywa na stół.Rukola jest warzywem liściowym używanym na świeżo w sałatkach lub jako przyprawa do kanapek itp.
Zaletą rukoli jest też i to że jest bardzo wygodna i wydajna w ogródkowej uprawie. Wzrost ma równie błyskawiczny jak rzodkiewka. Poprzez podskubywanie tworzących się liści (także z pędów kwiatostanowych) może być długo użytkowana. Trzema lub czterema wysiewami w sezonie można zapewnić sobie stałą dostawę tego warzywa na stół.

Wysiewa się ją sukcesywnie, w miarę potrzeby, w okresie od kwietnia do października, w rzędach co 30 cm lub rzutowo. Nasiona są dość drobne; dla równomierniejszego rozprowadzenia można je wysiewać zmieszane z suchym piaskiem.
Pierwszy zbiór liści pochodzi z przerywki i jest możliwy po 2-3 tygodniach od wysiewu. Najpóźniejsze wysiewy mogą zimować po przykryciem, uzyskamy wtedy wczesny wiosenny zbiór rukoli.
Rukola jest rośliną długiego dnia i w okresie czerwca-lipca bardzo szybko wybija w pęd kwiatostanowy. Liście zbierane w tej fazie są znacznie ostrzejsze w smaku.Rukolę uprawia się z siewu wprost do gruntu na miejsce stałe. Charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji i użytkowana jest już od fazy młodocianej, gdy wytworzy kilka liści.
Pierwszy zbiór liści pochodzi z przerywki i jest możliwy po 2-3 tygodniach od wysiewu. Najpóźniejsze wysiewy mogą zimować po przykryciem, uzyskamy wtedy wczesny wiosenny zbiór rukoli.
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/ #5

leg. Konrad Kaczmarek
/woj. łódzkie, pow. sieradzki, Sieradz/ #6
nomenklatura, etymologia
ℹ️
⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
uprawny, uprawiany, siewny, ogrodowy, sadowniczy; częsty epitet gatunków uprawianych; od lat. czasownika sero, -ere - siać