właściwości i zastosowanie
takson uprawiany [491]
Forma liściasta kapusty. Roślina dwuletnia, w pierwszym roku wegetacji tworzy łodygę z silnie kędzierzawymi liśćmi.
⇈
🌱
Częścią jadalną są liście które mogą być pozyskiwane stopniowo, przez dłuższy czas. Ich wartość energetyczna wynosi średnio 29kcal/100g. Zawartość białka średnio 3.3g/100g (od 2.4-9.6g/100g), tłuszczu średnio 0.7g/100g (0.4-1.3g/100g), węglowodanów średnio 2.3g/100g (1.8-3.6g/100g). Wyjątkowo wysoka jest zawartość wapnia, dużo jest fosforu i sporo żelaza. Jarmuż jest bogaty w witaminy.
Najsmaczniejsze liście są w okresie zimowym. Po przemrożeniu. W tym czasie są delikatniejsze, mają znacznie wyższą zawartość cukrów i białka.
uprawa
⇈
🌸
🔆 miejsce: ☀ słoneczne • z wilgotnym powietrzem • chłodne
💧 woda: gleba dostatecznie wilgotna
☷ gleba: przeciętna ogrodowa
Jarmuż może być uprawiany z siewu wprost do gruntu lub częściej z rozsady. Uprawia się go zwykle na zbiór późnojesienny i zimowy, rzadziej na zbiór wczesny lub letnio-jesienny.
Rozsadę stosuje się głownie przy uprawie na zbiór późny. Nasiona można wysiewać od połowy maja do połowy lipca, uzyskując odpowiednio późny zbiór. Produkcja rozsady trwa 6-8 tygodni. Siewki z wykształconymi liścieniami pikuje się zagłębione po liścienie. Po podrośnięciu rozsady do 10-15 cm, co ma miejsce po 6 do 8 tygodni, wysadza się je na miejsca docelowe w rozstawie rzędów 50 cm i 40-50 cm w rzędzie lub 75 × 35 cm.
Odmiany różnią się wysokością roślin, stopniem kędzierzawości i barwą liści.
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:
rozstawa: 75 × 35 cmwysiew nasion do gruntu
wysiew nasion na rozsadę [druga połowa maja i pierwsza czerwca; wysadza się po 6-8 tygodniach]
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#7) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
○ | ‘Dwarf Green Curled’ |
◑ | ‘Halbhoher Gruner Krauser’ — średnio wysokie; liście silnie kędzierzawe, zielone |
▫ | ‘Kadet’ — średnio późna, wysoka (60-80cm), liście zielone, silnie kędzierzawe, znosi niskie temperatury do -15°C |
▫ | ‘Kapral’ — średnio wczesna, niska (40-60cm); liście ciemnozielone, lśniące, silnie kędzierzawe; znosi do -15°C |
▫ | ‘Nero di Toscana’ — liście bardzo wąskie, wydłużone, silnie kędzierzawe ("typ toskański") |
○ | ‘Scarlet’ — średnio późna do późnej, wysoka (80-120cm); liście ciemne, fioletowopurpurowe, silnie kędzierzawe |
idxGrupa kapusta ozdobna
◑ | bez odmiany — mix |
zmianowanie
Jarmuż może być uprawiany jako plon główny lub częściej jako poplon po wczesnych warzywach np. po ziemniakach wczesnych, szpinaku lub sałacie. Najczęściej wykorzystywany jest w okresie jesienno-zimowym (kiedy jest zresztą najsmaczniejszy).
wymagania
Wymagania są tego samego rodzaju co w przypadku kapusty głowiastej tj. najlepiej rośnie w klimacie chłodnym i wilgotnym.
Najlepiej rośnie przy dużej wilgotności gleby ale dobrze znosi okresy upalne z uwagi na silny i głęboki system korzeniowy. Dobrze rośnie z tego tytułu na glebach lżejszych.
zbiór
Przy uprawie późnej zbiór przeprowadza się od listopada, przez zimę do wiosny (do czasu puszczania pędów kwiatostanowych) stopniowo obrywając liście (zwłaszcza w przypadku odmian wysokich). Młode pędy boczne wyrastające w tym czasie mogą być jedzone w całości.
Zebrane liście można przechowywać przez kilka tygodni w temperaturze zbliżonej do zera i przy wysokiej wilgotności powietrza.
| |||
|
wybrane okazy · selected collections ⇈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji