Owoc powstaje z rozrośniętej ściany zalążni która tworzy owocnię i zawiera jedno lub więcej nasion;
jest to tzw. owoc właściwy.
Gdy owoc nie zawiera nasion mamy do czynienia ze zjawiskiem partenokarpii.
Podział owoców opiera się na charakterze owocni u dojrzałych owoców.
owoc suchy pękający
W owocach suchych pękających po dojrzeniu ich sucha owocnia pęka uwalniając nasiona.
owoc suchy niepękający
Owoce suche niepękające charakteryzują się tym, że po dojrzeniu sucha owocnia nie pęka i osłania jedno nasiono w swoim wnętrzu.
owoce mięsiste
Owoce mięsiste - po dojrzeniu mają przynajmniej część owocni mięsista, zwykle owocnia nie pęka. Należą tu takie typy owoców jak: jagoda, pestkowiec (pestczak).
Owoce występują u okrytozalążkowych. Nasiona nagozalążkowych mogą być umieszczone w tworach podobnych do owoców:
jagoda
przekroj
Jagoda to rodzaj owoca mięsistego z wieloma (rzadzo z jednym) nasionami otoczonymi twardą łupiną.
karpofor
Karpofor trzonek na którym owoc jest wyniesiony ponad inne części kwiatu
odpowiednio termin gymnofor dotyczy trzonka na którym jest wyniesiony słupek
łuszczyna
łuszczynka
Łuszczyna to typ owoca suchego, pękającego, wydłużonego (przynajmnie 3 do 5 × dłuższy niż szerszy), zbudowanego z dwóch zrośniętych owocolistków z błoniastą fałszywą przegrodą pośrodku; taki sam owoc ale bardziej krępy (do 3 × tak długi jak szeroki) to łuszczynka;
Owoc suchy pękający, wielokomorowy, z wieloma nasionami.
Powstaje z zalążni zbudowanej z jednego owocolistka i pęka wzdłuż brzusznego szwu — brzegu owocolistka.
Np. knieć błotna (Caltha palustris).
Jeśli łupina nasienna jest gruba i silnie zdrewniała to analogicznym owocem jest orzech.
Niełupka to rodzaj owocu suchego niepękającego z jednym nasieniem, niezrośniętym z owocnią, która jest błoniasta lub skórzasta, stosunkowo cienka. Jeśli niełupka ma skrzydlaste wyrostki to taki owoc nazywamy skrzydlakiem.
przynajmniej w części tworzą się przez rozrost innych części niż słupek; określa się je także terminem owoce szupinkowe a część owoca pochodzenia pozasłupkowego to szupinka;
u nasady owocu mogą występować mniej lub bardziej trwale z nim zrośnięte miseczki lub okrywy utworzone przez rozrośnięte przykwiatki
owocostan
owocostan powstaje przez zrośnięcie owoców w jednym kwiatostanie
owoc zbiorowy, owoc złożony
powstaje przez zrośnięcie wielu owocków jednego kwiatu (o wielu słupkach), np. u malina, jeżyna (Rubus);
partenokarpia
Zjawisko partenokarpii to rozwój owocu bez zapylenia i rozwoju nasion - częste i pożądane (oraz świadomie prowokowane) u odmian uprawianych (np. uprawiane szklarniowe "wężowe" ogórki, pomidory "malinówki", bezpestkowe winogrona).
perykarp
- patrz owocnia
pestka
pestkowiec, pestczak
rozłupnia
rozłupka
Rozłupnia to rodzaj owocu złożonego, suchego, rozpadającego się rozłupki.
Owoc suchy niepękający, orzech lub niełupka którego owocnia jest rozszerzona w skrzydlaste wyrostki pomagające w przenoszeniu, zwykle na niewielkim dystansie, przez wiatr.
Szupinka (miseczka owocowa) to część owocu w owocach pozornych powstała przez rozrost innych części niż zalążnia, np. w jabłku szupinką jest cała część mięsista (poza skórzastymi łuskami komory nasiennej) powstała przez rozrost dna kwiatowego;
miseczka żołędzia (owoc dąb (Quercus)) jest szupinką powstałą z listków okrywy
szyszkojagoda
torebka
lat. capsula; ang. capsule; niem. Kapsel; cz. tobolka
torebka otwierająca się ząbkami
puszka po usunięciu połowy okrywającego ją kielicha
Nasienie („nasiono”) powstaje z zalążka u roślin nasiennych (okrytozalążkowych i nagozalążkowych). Służy do rozmnażania się i jest też formą przetrwalnikową.
łupina nasienna
lat. testa; niem. Samenschale; ang. testa; cz. osemeni
Łupina nasienna to zewnętrzna część nasienia powstała z osłonek zalążka, osłania zarodek i elementy spichrzowe nasienia. Łupina nasienna jest z reguły sucha, skórzasta lub twarda, jednak dość cienka.
zarodek
część nasienia będąca młodą rośliną
elajosom, ciałko mrówcze
· wyrostek przy nasieniu, bogaty w tłuszcze i białki, który zachęca owady (głownie mrówki) do zabrania nasienia jako pokarmu do gniazda, podczas transportu nasiono jest gubione lub wyrostek jest zjadany i owad traci zainteresowanie nasionem i je porzuca
Owocnia to ściana owocu osłaniająca znajdujące się wewnątrz nasiono. Owocnia powstaje przez rozwój ściany zalążni.
Zewnętrzna warstwa owocni (egzokarp) jest zwykle cienka i tworzy skórkę owocu, środkowa (mezokarp) może być mięsista i znacznej grubości (np. u pestkowców), wewnętrzna warstwa (endokarp, wowocnia) u owoców typu pestkowca jest gruba, twarda i zdrewniała tworząc pestkę.