|
cechy charakterystyczne
Bylina dwupienna; 30-100 cm wysokości. Korzeń krótki i cienki (2-5 mm średnicy), rzadko w górze rozgałęziony, odchodzą od niego, także w górnej części, liczne zgrubiałe korzenie boczne.
Gałązki kwiatostanu nierozgałęzione (u silnych egzemplarzy dolne gałązki miewają nieliczne gałązki drugiego rzędu). Listki okrywy 3.5-5 mm długości, z guzkiem u nasady, zielone do nabiegłych czerwono.
Kwitnie maj/czerwiec-lipiec/sierpień.
występowanie

Szczaw jest uprawiany jako warzywo liściowe, w odmianach znajdują się odmiany ogrodowe. O ile w podręcznikach warzywnictwa jest ujęty jako Rumex acetosa to botanicy ujmują go jako osobny gatunek szczaw ogrodowy (Rumex rugosus).

Pospolicie na łąkach, pastwiskach, przydrożach; na glebach wilgotnych i podmokłych.



wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław, Las Ratyński/

leg. Barbara Łotocka
właściwości i zastosowanie

Liście warunkowo trujące. Czynnikami toksycznymi w surowych liściach są szczawian potasu i kwas szczawiowy. Działają drażniąco na błony śluzowe przewodu pokarmowego oraz wywierają działanie ogólnoustrojowe - obniżają poziom wapnia i odkładają się w nerkach, powodując ich uszkodzenie. Po spożyciu większych ilości występują objawy żołądkowo-jelitowe oraz objawy ze strony serca i ośrodkowego układu nerwowego.