Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
XL
pokrój
Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
XL
liść w obrębie kwiatostanu
Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
fragment kwiatostanu
Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
młode owoce
Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
XL
kwiatostan z młodymi owocami
Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
kwiaty męskie i żeńskie
Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
XL
gałązka kwiatostanu z młodymi owocami

cechy charakterystyczne

Bylina dwupienna; 30-100 cm wysokości. Korzeń krótki i cienki (2-5 mm średnicy), rzadko w górze rozgałęziony, odchodzą od niego, także w górnej części, liczne zgrubiałe korzenie boczne.

space

Gałązki kwiatostanu nierozgałęzione (u silnych egzemplarzy dolne gałązki miewają nieliczne gałązki drugiego rzędu). Listki okrywy 3.5-5 mm długości, z guzkiem u nasady, zielone do nabiegłych czerwono.

space

Kwitnie maj/czerwiec-lipiec/sierpień.

występowanie

rodzimy takson flory Polski [491]
wystepowanie - Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
Szczaw jest uprawiany jako warzywo liściowe, w odmianach znajdują się odmiany ogrodowe. O ile w podręcznikach warzywnictwa jest ujęty jako Rumex acetosa to botanicy ujmują go jako osobny gatunek szczaw ogrodowy (Rumex rugosus).
ekologiczne liczby wskaźnikowe Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
Pospolicie na łąkach, pastwiskach, przydrożach; na glebach wilgotnych i podmokłych.
Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:
space_elw
Gatunek wyróżniający (D.) dla:
space_elw
Gatunek istotny (rola w Cocktail) m.in. dla:
space_elw

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.

wybrane okazy · selected collections

#12
02 05 12 - 5
leg. Marek Snowarski
/Wrocław, Las Ratyński/
#1
bl.010529-12
leg. Barbara Łotocka

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Rumex acetosa (szczaw zwyczajny)
🌱
Liście warunkowo trujące. Czynnikami toksycznymi w surowych liściach są szczawian potasu i kwas szczawiowy. Działają drażniąco na błony śluzowe przewodu pokarmowego oraz wywierają działanie ogólnoustrojowe - obniżają poziom wapnia i odkładają się w nerkach, powodując ich uszkodzenie. Po spożyciu większych ilości występują objawy żołądkowo-jelitowe oraz objawy ze strony serca i ośrodkowego układu nerwowego.
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji