atlas-roslin.pl

(związek) All.Hydrocotylo-BaldelionR.Tx. et Dierss. ap. Dierss. 1972

zbiorowiska drobnych bylin ziemno-wodnych wód oligotroficznych
autorzy syntaksonu są widoczni na szerszym ekranie 🛈
/Ratyńska et al. (2010) [229]/ Zbiorowiska przeważnie drobnych helofitów (roślin błotnych tj. ziemno-wodnych), często z dużym udziałem mszaków i innych roślin przechodzących z kwaśnych torfowisk niskich i przejściowych, występujące w strefei przybrzeżnej zbiorników o małej żyzności: oligotroficznych lub częściej dystroficznych o różnym charakterze, w tym w jeziorkach śródleśnych, torfiankach czy porzuconych dawno stawach rybnych; o niestabilnym poziomie wody, często latem wysychających.

space

Większość syntaksonów wg /Matuszkiewicz W. (2001) [14]/ i/lub /Ratyńska et al. (2010) [229]/. Oznaczenie przypisem lub kolorowym kodem wskazuje źródło takich elementów jak nazwa główna, synonimy, gatunki diagnostyczne; 🟡/Ratyńska et al. (2010) [229]/; 🔵/Matuszkiewicz W. (2001) [14]/; 🟢[229] i [14]; 🟠inne Br.-Bl.; 🔸Cocktail. Przypadki bardziej złożone są opatrzone notką; zobacz też specyfikację użytych publikacji.

charakterystyczna kombinacja gatunków związku (ChSC All.) All.Hydrocotylo-Baldelion

syntetyczne, tekstowe, zestawienie taksonów tworzących charakterystyczną kombinację gatunków tego syntaksonu jest dostępne po zalogowaniu się do w Pełnej Wersji atlasu (prawy górny róg strony)

gatunki charakterystyczne syntaksonów nadrzędnych związku All.Hydrocotylo-Baldelion

razem z wymienionymi wyżej gatunkami charakterystycznymi i wyróżniającymi budują charakterystyczną kombinację gatunków tego syntaksonu (uwaga: gatunki wyróżniające jednostek nadrzędnych nie wchodzą do ChSC, więc ich nie pokazujemy w poniższym zestawieniu)

gatunki charakterystyczne rzędu (ChO.) O.Littorelletalia uniflorae (zb. brzegowe wód ±oligotroficznych) ⇒ ChCl.

🟡/Ratyńska et al. (2010) [229]/; 🔵/Matuszkiewicz W. (2001) [14]/; 🟢[229] i [14]; 🟠inne Br.-Bl.; 🔸Cocktail
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji