ekologiczne liczby wskaźnikowe Juncus bulbosus (sit drobny)

Nieczęsty. Bagna, brzegi wód.

Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:
space_elw
Gatunek wyróżniający (D.) dla:
space_elw
Gatunek istotny (rola w Cocktail) m.in. dla:
space_elw
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
nazwa pozycji klucza *alternatywy dla tej pozycji · do pozycji w szablonie klucza: (z) · powrót z szablonu klucza: (p)
listki okwiatu zielonkawe lub czerwonawe, wewnętrzne tępe
*listki okwiatu kasztanowobrunatne, wewnętrzne ± ostre
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· Główki zwykle 2-6-kwiatowe. Pylniki najczęściej 3, ± tak długie jak nitki.
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
  ssp. bulbosus
listki okwiatu kasztanowobrunatne, wewnętrzne ± ostre
*listki okwiatu zielonkawe lub czerwonawe, wewnętrzne tępe
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
· Główki zwykle 10-12-kwiatowe. Pylników najczęściej 6, ok. połowy długości nitki pręcik.
· ta cecha diagnostyczna jest widoczna po zalogowaniu, w pełnej wersji atlasu, opcja logowania znajduje się prawym górnym rogu strony
  ssp. kochii (F.W. Schultz) Reichg.

Być może na zachodzie Polski.

wybrane okazy · selected collections

#4
sm.100808-2
leg. Michał Smoczyk, msmoczyk at wp pl
/Czerna, gmina Nowogrodziec, nad rzeką Czerna Wielka/
#7
pkob.080607-6
leg. Piotr Kobierski
/użytek ekologiczny Bagna przy Rabym Kamieniu, gm. Lubsko, woj. lubuskie/
#4
pkob.090702-1
leg. Piotr Kobierski
/okolice Żar, woj.lubuskie/
#3
jkr.540825-ZEL-IBL963
leg. Aleksander Sokołowski
/Nadl. Zwierzyniec/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji