|
opis
Kwiaty zwieszone, wyrastają pojedynczo z pachwin liści jednorocznych pędów. Szypułki kwiatowe 3-6 mm długości, u ich nasady para łuskowatych podsadek. Mogą też wyrastać z pachwiny nowego długopędu.
Kielich znacznie zredukowany, z praktycznie niezaznaczonymi działkami.
Korona kulisto-beczkowata, (3) 3.5-5 (6) mm długości, biała lub zielonkawa, z różowym nalotem, ząbki korony bardzo krótkie , odwinięte na zewnątrz.
Pręciki ukryte w koronie,. Pylniki z dwoma rożkowatymi wyrostkami.
Szyjka słupka nieco wystaje poza koronę, słupek 4-5-komorowy.
Owocem jest kulista jagoda, (5) 7-10 mm średnicy, niedojrzała zielona, dojrzewając przybiera barwę czerwoną, dojrzała niebieskoczarna (u rzadkich form dojrzałe jagody są białawe, zielonawobiałe lub czerwone), zwykle owoszczona, miąższ czerwonofioletowy. Nasion ok. 20, brązowe, wydłużone, 1-1.5 mm długości.
Kwitnienie od (kwietnia)maja do czerwca. Owoce dojrzewają do (czerwca)lipca do września.
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
zmienność
Można spotkać mieszańca z borówką brusznicą (Vaccinium vitis-idaea) — borówka pośrednia (Vaccinium ×intermedium).
czarne jagody
Zwyczajowe nazwy to czarna jagoda lub po prostu jagoda. Regionalnie (Małopolska i południowy Śląsk) używa się nazwy borówka — uwaga! termin borówka w zależności od regionu Polski może też odnosić się do „czerwonej jagody/borówki”, innego gatunku, czyli do borówki brusznicy (Vaccinium vitis-idaea). Używana też jest nazwa czernica i inne.
borówka amerykańska
borówka bagienna
Borówki bagienne odróżnimy też po obłych, nie kanciastych pędach, poza jednorocznymi są one brązowe.
Liście są sinozielone, spodem szarozielone z wystającym żyłkowaniem.
wybrane okazy · selected collections ⇈
właściwości i zastosowanie
- Myrtilli fructus recens (owoc borówki czernicy, świeży) — świeże lub zamrożone dojrzałe owoce tego gatunku
- Myrtilli fructus recentis extractum siccum raffinatum et normatum (wyciąg suchy oczyszczony i standaryzowany ze świeżych owoców borówki czernicy) otrzymany z powyższego surowca
- Myrtilli fructus siccus (owoc borówki czernicy, suchy) — wysuszone dojrzałe owoce tego gatunku
- dawniej stosowano też Folium myrtylli (liść borówki czernicy), mają one jednak niekorzystne działanie (spadek wagi ciała, anemia, żółtaczka) [339]