| ||||||||||
|
występowanie
wybrane okazy · selected collections ⇈
właściwości i zastosowanie
Kora wchodzi w skład Species cholagogae (zioła żółciopędne), Species laxantes (zioła przeczyszczające) i Species metabolicae II (zioła metaboliczne II).
Roślina trująca. Może dojść do zatrucia przez spożycie owoców (np. przez dzieci) lub przedawkowania preparatów z kory (lub owoców), zwłaszcza zbyt świeżych lub suszonych w zbyt niskiej temperaturze. Przy lżejszych zatruciach występują zaburzenia żołądkowo-jelitowe; zjedzenie około 20 owoców lub żucie świeżej kory powoduje poważne dolegliwości. Czasem może dojść do uszkodzenia nerek.
wymagania i uprawa
Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — półcień lub umiarkowane słońce lub pełne słońce • woda — gleba przeciętnie wilgotna lub gleba wilgotna lub gleba mokra • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus lub gleba organiczna, humusowa, torfowa • ciepło — miejsce przeciętnie ciepłe także miejsce umiarkowanie chłodne • zwięzłość — gleba lekka, piaszczysta lub gleba średnio zwięzła • żyzność — podłoże umiarkowanie żyzne
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#4) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | bez odmiany |
○ | ‘Aspleniifolia’ — blaszka liściowa zredukowana do paska przy nerwie głównym |
▫ | ‘Fine Line’ — kolumnowa; blaszka liściowa silnie zredukowana |
▫ | ‘Minaret’ — kolumnowa |