użytkowanie i zbiór
takson uprawiany [491]
Przy rozmnażaniu z siewu uzyskuje się plon szczypioru w trzecim roku uprawy, przy rozmnażaniu wegetatywnym można pozyskiwać szczypior w roku kolejnym.
⇈
🌱
Siedmiolatka nie tworzy silnie zgrubiałych cebul. Częścią użytkową jest szczypior. Bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację na przedwiośniu. Szczypior pozyskuje się przez cięcie, wiosną gdy osiągnie dostateczną długość, zwykle jest to 20-30cm. Po jego odrośnięciu można ponowić cięcie.
Szczypior jest łagodny w smaku. Optymalnie soczysty i miękki jeśli rośnie w warunkach wystarczającej wilgotności.
uprawa
Warzywo wieloletnie, uprawiane w jednym miejscu przez kilka lat tworzy kępy. Rozmnażać można z siewu nasion wprost do gleby, z rozsady lub wegetatywnie przez podział starszych kęp.
Nasiona wysiewa się wiosną w rzędy co 30 cm. W następnym roku przerywa się tak aby utworzyć kępy co 20 cm.
Wegetatywnie rozmnaża się przez podział starszych kęp na pojedyncze cebule lub grupy po kilka cebul. Podziału można dokonywać jesienią, pod koniec wegetacji lub wiosną przed ruszeniem wegetacji. Rozsadza się w rozstawie 30 × 20 cm.
wymagania
W pełni mrozoodporne wieloletnie warzywo pochodzące z Dalekiego Wschodu, rejonu jeź. Bajkał i Ałtaju.
Wymaga gleby żyznej, dostatecznie wilgotnej. Znosi glebę okresowo podmokłą. Na stanowisku nadmiernie suchym tworzy szczypior mało soczysty i twardy.
Wymaga dobrego nawożenia.
Wymagania termiczne są niskie. Rozpoczyna wzrost przy temperaturze kilku stopni powyżej zera. Doskonale zimuje w gruncie.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#5) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◔ | ‘Bajkal’ — smak stosunkowo łagodny; szczypior zielony, soczysty, zgrubienia białe |
▫ | ‘Kroll’ |
▫ | ‘Long White Ishikura’ |
▫ | ‘Sprintesa’ |
▫ | ‘Wita’ |
wybrane okazy · selected collections ⇈
ten gatunek tworzy mieszańca:
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Allium fistulosum [🔉 āl·li·um *] • Allium cepa ssp. fistulosum [🔉 āl·li·um *] • (pl) czosnek dęty · cebula siedmiolatka
āllium, -ii
(lat., subst., n)
— w starożytnej łacinie nazwa czosnku
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji