użytkowanie i zbiór

Przy rozmnażaniu z siewu uzyskuje się plon szczypioru w trzecim roku uprawy, przy rozmnażaniu wegetatywnym można pozyskiwać szczypior w roku kolejnym.
Siedmiolatka nie tworzy silnie zgrubiałych cebul. Częścią użytkową jest szczypior. Bardzo wcześnie rozpoczyna wegetację na przedwiośniu. Szczypior pozyskuje się przez cięcie, wiosną gdy osiągnie dostateczną długość, zwykle jest to 20-30cm. Po jego odrośnięciu można ponowić cięcie.
Szczypior jest łagodny w smaku. Optymalnie soczysty i miękki jeśli rośnie w warunkach wystarczającej wilgotności.
uprawa

Warzywo wieloletnie, uprawiane w jednym miejscu przez kilka lat tworzy kępy. Rozmnażać można z siewu nasion wprost do gleby, z rozsady lub wegetatywnie przez podział starszych kęp.
Nasiona wysiewa się wiosną w rzędy co 30 cm. W następnym roku przerywa się tak aby utworzyć kępy co 20 cm.
Wegetatywnie rozmnaża się przez podział starszych kęp na pojedyncze cebule lub grupy po kilka cebul. Podziału można dokonywać jesienią, pod koniec wegetacji lub wiosną przed ruszeniem wegetacji. Rozsadza się w rozstawie 30 × 20 cm.
wymagania
W pełni mrozoodporne wieloletnie warzywo pochodzące z Dalekiego Wschodu, rejonu jeź. Bajkał i Ałtaju.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#5) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
◔ | ‘Bajkal’ — smak stosunkowo łagodny; szczypior zielony, soczysty, zgrubienia białe |
▫ | ‘Kroll’ |
▫ | ‘Long White Ishikura’ |
▫ | ‘Sprintesa’ |
▫ | ‘Wita’ |
wybrane okazy · selected collections ⇈

leg. Jacek Soboń
/Ogród Botaniczny we Wrocławiu/

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Bajkał/

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Wita/

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Long White Ishikura/

leg. Konrad Kaczmarek

leg. Konrad Kaczmarek
/woj. łódzkie, pow. sieradzki, Sieradz/
/nasiona/