|
uprawa
Odmiana botaniczna cebuli (Allium cepa) tworząca cebulki powietrzne na pędach kwiatostanowych. Cebulki te mogą z kolei wytwarzać kolejne liście, pędy i cebulki tworząc w ten sposób kilka pięter (stąd epitet odmiany). Rzadko uprawiana amatorsko.
Cebulki są drobne, ciemnoczerwone do fioletowych, szczypior gruby i sztywny.
Jest warzywem trwałym, dobrze zimuje w gruncie. Rozmnażana wegetatywnie z drobnych cebulek powietrznych lub podziemnych. Sadzić można w dwóch terminach: jesiennym i wiosennym.
W przypadku wiosennego terminu sadzi się możliwie wcześnie, gdy tylko rola nadaje się do uprawy.
Po zbiorze duże cebule przeznacza się do przechowywania i konsumpcji, drobne wykorzystuje się jako materiał rozmnożeniowy do sadzenia.
⇈ 🌱 🌸
wymagania
W porównaniu do dobrze zimuje w gruncie i uprawia się ją jako warzywo wieloletnie. Wymagania glebowe jak u cebuli.
wybrane okazy · selected collections ⇈
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Allium ×proliferum [🔉 āl·li·um *] • Allium cepa var. proliferum [🔉 āl·li·um *] • (pl) cebula wielopiętrowa · cebula drzewiasta · cebula piętrowa
āllium, -ii
(lat., subst., n)
— w starożytnej łacinie nazwa czosnku
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji