wartość, zbiór i przechowywanie
takson uprawiany [491]
⇈
🌱
Szalotka to grupa uprawnych wieloletnich odmian zaliczanych obecnie do szeroko ujętej cebuli (Allium cepa).
Szalotka tworzy nieduże, wydłużone, jajowate cebule barwy ciemnej szaro-fioletowej; poza tym bez większych różnic w stosunku do typowej cebuli (Allium cepa). Czasami te odmiany są ujmowane jako osobne taksony Allium ascalonicum auct. lub Allium salota Dostál.
Wyróżnia się stosunkowo łagodnym smakiem. Niewielkie cebulki stwarzają trudność w używaniu (dużo obierania) ale cieszy się niejaką popularnością w przepisach kulinarnych. Oprócz cebuli można pozyskiwać szczypior.
Cebule zbiera się w lipcu po zaschnięciu szczypioru. Dosuszone cebule dobrze przechowują się do wiosny, w suchym, przewiewnym miejscu.
uprawa
Szalotka tworzy nieduże, ciemnofioletowe wydłużone cebule. Szczypior (w przeciwieństwie do cebuli siedmiolatki) zasycha pod koniec okresu wegetacji, który trwa krócej niż u zwykłych odmian cebuli, bo do lipca. W zależności od odmiany kwietnie obficie lub słabo, często tworzy w kwiatostanie cebulki powietrzne.
Cebule sadzi się możliwie wcześnie wiosną, zaraz po rozmarznięciu gleby. Sprzyja to wytworzeniu większych cebul. W warunkach długiego dnia kwitnie.
wymagania, odmiany
⇈
🌸
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża) • gleba dostatecznie wilgotna
☷ gleba: żyzna • przeciętna ogrodowa • odczyn zbliżony do obojętnego
Wymagania uprawowe takie same jak u zwyczajnej cebuli. Gleba powinna być żyzna, próchniczna. Jest odporna na mrozy do ok. -10°C. Wiosną wcześnie rozpoczyna wegetację, już w temperaturze kilku stopni.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#2) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
Grupa cebula szalotka
— Szalotka to grupa uprawnych wieloletnich odmian zaliczanych obecnie do szeroko ujętej cebuli (Allium cepa). Szalotka tworzy nieduże, wydłużone, jajowate cebule barwy ciemnej szaro-fioletowej; poza tym bez większych różnic w stosunku do typowej cebuli (Allium cepa). Czasami te odmiany są ujmowane jako osobne taksony Allium ascalonicum auct. lub Allium salota Dostál.
— Szalotka to grupa uprawnych wieloletnich odmian zaliczanych obecnie do szeroko ujętej cebuli (Allium cepa). Szalotka tworzy nieduże, wydłużone, jajowate cebule barwy ciemnej szaro-fioletowej; poza tym bez większych różnic w stosunku do typowej cebuli (Allium cepa). Czasami te odmiany są ujmowane jako osobne taksony Allium ascalonicum auct. lub Allium salota Dostál.
▫ | ‘Primaigs’ |
▫ | ‘Toto’ — wczesna, okres wegetacji 110-115 dni, do bezpośredniego spożycia; cebule lekko spłaszczone, 40-60 g; łuska sucha ciemnozłota, dobrze przylegająca; miąższ białokremowy, suchej masy 13% |
wybrane okazy · selected collections ⇈
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Allium ascalonicum [🔉 āl·li·um *] • (pl) czosnek szalotka · cebula szalotka · czosnek askaloński · szalotka
āllium, -ii
(lat., subst., n)
— w starożytnej łacinie nazwa czosnku
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji