| ||||||
| ||||||
|
cechy charakterystyczne
- roślina zimotrwała, liście nie przebarwiają się w zimie,
- łuszczyny na szypułkach dł. 7-12 mm,
- łuszczyny dł. 11-19 mm i śr. 1,9-2,7 mm,
- nasiona ustawione w dwóch rzędach z każdej strony łuszczyny,
- nasiona o wyraźnej siatkowatej skulpturze o 25-50 polach z każdej strony nasienia,
- łuszczyny na szypułkach dł. 7-12 mm,
- łuszczyny dł. 11-19 mm i śr. 1,9-2,7 mm,
- nasiona ustawione w dwóch rzędach z każdej strony łuszczyny,
- nasiona o wyraźnej siatkowatej skulpturze o 25-50 polach z każdej strony nasienia,
występowanie
Takson rodzimy lub trwale zadomowiony.[491]
Gatunek podlega ochronie częściowej
(poz. 2.214 wg aktualnego rozporządzenia).
Do ustawowej ochrony został włączony w 2004 roku. Do 2014r. znajdował się pod ochroną ścisłą.


Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:

Gatunek wyróżniający (D.) dla:

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
Statusy czerwonej listy 2016r.[311]: NT – bliski zagrożenia.
Takson nie był ujęty na poprzedniej (2006r.) czerwonej liście
Globalnie — LC – takson najmniejszej uwagi, nie kwalifikujący się do żadnej z pozostałych kategorii zagrożenia.
Takson nie był ujęty na poprzedniej (2006r.) czerwonej liście
Globalnie — LC – takson najmniejszej uwagi, nie kwalifikujący się do żadnej z pozostałych kategorii zagrożenia.
wybrane okazy · selected collections ⇈

#16
leg. Jerzy Kruk
/Zesławice, Kraków-Nowa Huta/

#4
leg. Piotr Kobierski
/ok. Jasienia, woj. lubuskie/

#3
leg. Michał Smoczyk, msmoczyk at wp pl
/Wrocław/
właściwości i zastosowanie

⇈
🌱
Bylina, zwykle uprawiana z siewu do gruntu jako roczna, dla pozyskania młodociannych roślin. Znajduje się w grupie nietypowych a modnych "prozdrowotnych" warzyw liściowych, kapustnych.
Częścią jadalną są młode pędy w całości, tj. z liśćmi, pąkami kwiatowymi i/lub z kwiatami.
Smak ma ostrogorzki (zawiera glikozydy), tak jak rzeżucha, rukola i inne warzywa kapustowate. Z tego też względu jest stosowana głownie jako przyprawa i pikantne warzywo; jest moczopędna.
wymagania i uprawa
Gleba żyzna, stale wilgotna lub podmokła. Uprawiane w częściowym ocienieniu tworzą delikatniejsze pędy i liście.