Ścięta endywia nie daje się do dłuższego przechowywania.Użytkowane są liście po uprzednim wybieleniu. Niebielone, zewnętrzne liście są gorzkie w smaku. Wybielenie rozpoczyna się 2 tygodnie przed zbiorem. W czasie suchej pogody związuje się ściśle sznurkiem rozetę liściową. Wewnętrzne liście żółkną i pozbywają się goryczy. Przy niskich temperaturach zewnętrznych można też bielić okrywając całe rośliny materiałem nie przepuszczającym światła.
Przygotowanie rozsady trwa 40-45 tygodni, nasiona wysiewa się w maju lub w czerwcu, wysadza do gruntu w sierpniu. Sadzi się w rozstawie 40 × 30 lub 50 × 35 cm. Przy siewie stosuje się rozstawi rzędów 35-40 cm i przerywa na 30 cm.
Endywia dobrze znosi chłody i lekkie przymrozki.Warzywo liściowe zazwyczaj uprawiane jako poplon po warzywach wcześnie schodzących z pola. Uprawia się z siewu wprost do gruntu lub z rozsady.
Endywia dobrze znosi chłody i lekkie przymrozki.
⇈🌱🌸 opcje Bazaru
odmiany (form i odmian #3) analiza dostępności nasion
- ▫ ‘Bionda a Cuore Pieno’ — rozety szerokie, jasnozielone, liście ±powcinane
- ▫ ‘Ricia Cuore d'Oro’ — rozeta szeroka, w centrum żółtozielona, liście silnie pocięte, kędzierzawe
- ▫ ‘Romanesca da Taglio’ — liście wydłużone, jasnozielone, na brzegu kędzierzawe
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Bionda/ #4

leg. Barbara Łotocka
/szklarnie SGGW/ #7