właściwości i zastosowanie
takson uprawiany, nie ujęty w czekliście [491]
⇈
🌱
Cykorię liściową można używać tak jak sałatę, co surówek lub listki jako dodatek do kanapek. Zewnętrzne, zazielenione listki mogą być mniej lub bardziej gorzkawe. Poza tym są chrupiące i soczyste, a wewnętrzne listki nieco słodkawe w smaku.
Większość odmian jest przeznaczona do tradycyjnego użytkowania - wykorzystuje się główki liściowe uzyskane podczas zimowego pędzenia korzeni cykorii. Oprócz dla części odmian (typu radicchio) są użytkowane liście z rozety liściowej.
zbiór korzeni i pędzenie
Korzenie wykopuje się w październiku lub listopadzie. Cykoria nie jest wrażliwa na przymrozki. Liście przycina się na 3-5 cm, zbyt krótkie cięcie zwiększa prawdopodobieństwo wyrastania po kilka drobniejszych główek liściowych. Korzenie do czasu pędzenia przechowuje się w temperaturze nieco powyżej 0°C, zakopcowane lub w wilgotnym piasku.
Główki liściowe odcina się z górną częścią korzenia, tak aby się nie rozpadały. Po oczyszczeniu można przechowywać do miesiąca, w temperaturze ok. 0°C i przy wysokiej wilgotności powietrza.
wymagania i uprawa
Cykoria jest dostosowane do naszego klimatu. Jest odporna na okresy niskiej temperatury i przymrozki.
Gleba powinna być średnio zwięzła, nie podmokła, głęboko uprawiona.
Cykorię uprawia się z siewu nasion wprost na miejsce stałe. Uzyskane korzenie wykopuje się późną jesienią i przechowuje, aby następnie, w okresie zimowym i wczesnowiosennym, użyć do pędzenia główek liściowych.
Odmiany liściowe, typu radiccio, uprawia się z rozsady tak jak sałatę, sadząc w rozstawie 40-45 × 20-30 cm.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#8) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | ‘A Grumolo Bionda’ — przeznaczona do całorocznej uprawy z siewu rzutowego, także w pojemnikach; pozyskuje się młode rozety liściowe, niebielone, smak lekko gorzawy |
▫ | ‘Bianca di Milano’ — średnio wczesna, mało wymagająca, pod osłonami może być uprawiana całorocznie; główki jasnozielone, zwarte, silnie wydłużone |
○ | ‘Di Bruxelles’ |
▫ | ‘Mechelse Middelvroeg’ — odmiana do pędzenia w okresie zimowym, z zebranych jesienią korzeni, bielonych kolbowatych główek liściowych |
◔ | ‘Palla Rossa 3, 5’ — na zbiór jesienny i wczesnozimowy; tworzy kulistą główkę o czerwonobrązowych liściach, przy krótszym dniu wybarwienie jest intensywniejsze |
▫ | ‘Polanowicka’ |
▫ | ‘Spadona’ |
▫ | ‘Zuccerina di Trieste’ — pozyskuje się niebielone, młode rozety liściowe |
wybrane okazy · selected collections ⇈
nomenklatura, etymologia ℹ️ ⇈
poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Cichorium intybus ssp. foliosum • (pl) cykoria sałatowa · "cykoria liściowa" · "radicchio (it.)"
-foliūs, -a, -um; -foliatūs, -a, -um
(lat., subst., n)
— przyrostek od folium, -i n. (liść);
częsty drugi człon w przymiotnikach złożonych -folius,-a,-um ("-listny");
częsty w epitetach gatunków np. angustifolius (wąskolistny), cordifolia (sercolistna), alternifolium (różnolistne), ilicifolius (o liściach jak dąb ostrolistny) lub unifolius (jednolistny)
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji