|
opis
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
• zadomowiony
• prawdopodobnie kenofit
• Pochodzenie: pochodzenie antropogeniczne.
• Czas przybycia na teren Polski: nie wiadomo
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych · częściowo przeobrażonych · o charakterze naturalnym.
• Zagrożenie dla różnorodności biologicznej w przypadku zadomowienia na obszarach cennych przyrodniczo:
- gdzie stwarza zagrożenie: Lasy i mezofilne zarośla oraz obszary chronione.
- powód uprawy: Drzewo owocowe uprawiane od wieków w licznych odmianach.
- przypadki spontanicznego rozprzestrzeniania się: Od dawna, na licznych stanowiskach w różnych regionach.
- zalecenia: Zaniechanie uprawy na terenach leśnych.
Pyrus pyraster
grusza polna
Liście drobne, okrągławe do jajowatych, blaszka 2-6 cm długości nagie lub ± owłosione spodem ale nie filcowato owłosiona; ogonek do 6 cm długości; brzegiem drobno piłkowane, rzadziej całobrzegie; sztywne i błyszczące; w zielniku czernieją.
Owoce drobne (poniżej 3 cm średnicy), kuliste lub słabo gruszkowate, ogonek do 4 cm długości, cienki, do 2 mm średnicy; zielone, żółte do brązowych, nigdy nie mają czeronawego rumieńca; długo twarde i cierpkie, w pełnej dojrzałości miękkną „ulęgając się” na brązowawą mazistą masę.
W Polsce dość często na przydrożach, miedzach, obrzeżach lasów i w lasach liściastych. Jedyny dziki gatunek gruszy w Polsce, często formy w różnym stopniu mieszańcowe z gruszą pospolitą (Pyrus communis).
wybrane okazy · selected collections ⇈
właściwości i zastosowanie
wymagania i uprawa
Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — umiarkowane słońce • woda — gleba sucha lub gleba przeciętnie wilgotna • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • ciepło — miejsce umiarkowanie chłodne lub miejsce przeciętnie ciepłe • zwięzłość — gleba średnio zwięzła • żyzność — podłoże żyzne
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#8) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | Comtesse de Paris (‘Paryżanka’) — średnie; jasnozielone; miąższ biały, soczysty; dojrzałość konsumpcyjną osiąga zimą, do lutego |
▫ | ‘Faworytka’ (Klapsa) — b. duże, szerokojajowate; zielonożółte z czerwonym rumieńcem; miąższ soczysty, b. smaczny; dojrzewa w drugiej połowie sierpnia |
▫ | Forelle (‘Pstrągówka’) — średnie, stożkowate; miąższ kremowy, słodki; dojrzewa w końcu października |
▫ | Klapsa (‘Faworytka’) — b. duże, szerokojajowate; zielonożółte z czerwonym rumieńcem; miąższ soczysty, b. smaczny; dojrzewa w drugiej połowie sierpnia |
▫ | ‘Komisówka’ — średnie; zielonożółte z pomarańczowym rumieńcem; miąższ soczysty, b. smaczny; dojrzewa w pierwszej połowie października |
▫ | ‘Konferencja’ — średnie; zielone; miąższ bardzo słodki, smaczny; dojrzewa w drugiej połowie września |
▫ | ‘Lipcówka Kolorowa’ — małe; zielonkawożółte, często z pomarańczowo paskowanym rumieńcem; miąższ b. soczysty; dojrzewa w drugiej połowie lipca |
▫ | ‘Lukasówka’ — średnie; zielonożółte; miąższ b. soczysty, słodko-winny; dojrzewa w drugiej połowie września |
▫ | ‘Paryżanka’ (Comtesse de Paris) — średnie; jasnozielone; miąższ biały, soczysty; dojrzałość konsumpcyjną osiąga zimą, do lutego |
▫ | ‘Pstrągówka’ (Forelle) — średnie, stożkowate; miąższ kremowy, słodki; dojrzewa w końcu października |
▫ | ‘William's’ |